• şu anda kendimden ve yakın çevremden duyduğum bir çok şirkette firmada yapılan yolsuzluktur .

    nasıl mı ?

    biliyorsunuz aslında kısa çalışma ödeneği bu pandemi hariç dönemde de olan bir haktır .amaç çeşitli nedenlerden dolayı zor duruma düşen şirketlerde çalışanları koruma amaçlı bir ödemedir .

    azdır evet . hatta sonra işciyi işsiz kaldığı dönemde de işsizlik maaşından kesinti nedeniyle zor durumda da bırakır ama hiç değilse sadece işciye yarar amaçlı sağlanan bir hakıtır .

    bizim türk şirketleri ne yapıyor peki . zaten bir çoğu aslında olmamamasına rağmen işciyi asgari ücretten gösteriyot . adam 3500 tl alıyor normalde ama şirket asgari ücretten gösterip üstünü elden veriyor .

    pandemi nedeniyle bu kısa çalışma ödeneğine başvuran şirketlere yapılan denetim durduruldu .çünkü başvuran şirket sayısı çok denetmen sayısı azdı ( normalde kısa çalışma v.s yapan firma gerçekten böyle mi yapıyor diye denetmen gider kontrol ederdi. )

    şimdi gelelim yolsuzluğa , kısa çalışma ödeneği çıkan işciler aslında kısa çalışma yapmıyor tam çalışıyorlar çünkü pandemi nedeniyle denetim yok . sadece sistem üzerinden kısa çalışmışlar gibi gösteriliyor ( sgk primleri de eksik yatırılıyor tabii)

    sonra devlet çalışana ne kadar hakediyorsa bu nedeli ödüyor .

    peki şirket ne yapıyor.?

    çalışana diyor ki kardeşim sen zaten kısa çalışmadan aldın ( gariban işci ne bilsin ) aldığın tutar kadarı elden aldın maaştan düşüyorum .

    kısacası devlete yüklüyor maaşı . adamı tam süre çalıştırmasa anlayacağım .

    ama adamı pandemi zamanında tam süre çalıştırıyor bir de .

    bu devletin veya hükümetin hatası değil . ( hata var da yok diyelim )

    bu tamammen bizim hangi partili oldukları şu bu öbnemli olmayan türk patronlarının yolsuzluğu .

    devlet iyi niyetlerine güvenmiş adamlar bokunu çıkarmış .

    sözlük olarak bu konuya dikkat çekmemiz gerektiğini düşünüyorum .

    ben kendi şirketimde isyan çıkardım .sadece bana sus payı olarak iptal ettiler işlemimi . ama diğer işçilere ulaşamıyorum ( ülke çapında dağınıklar ) şikayet etsem işsiz kalacağım . ( hükümet bağlantıları sayesinde bir şey olmaz bizimkilere )

    ama önüne geçmemiz lazım .

    edit : imla

    edit : bir çok kişi ufak şirketler ya da esnaflar ile ilgili vurgu yapmış . mesela cafeler berberler v.si gibi .ben zaten bu yarleri söylemiyorum adamı tam çalıştırıp devletten sistemden kısa çalıştırmış gibi gösterip para alanlara ve bu paraları çalışana ödemeyenleri söylüyorum .kaldı ki şirketim bu ödeneği bana verse de inanın rahatsız olurdum . çok şükür iyi kazanıyorum .

    ama şirketler işçileri hem tam çalıştırıp hem kısa çalışma ödeneği alıp hem de parayı cebe atıyorlar . zor durumda olan hiç bir şirket de çalışanını tam çalıştırmaz zaten .

    edit 2 : kusura bakmayın entry iyice uzadı ama anlamayan salaklar var . (#106975257) örnek bu entry sahibi . kardeşim zaten diyorum ki normal düzgün şirketler yapmıyor zaten hali hazırda işcisinin maaşını eksik ödeyerek yani sözde asgari ücretten ödeyip üstünü elden veren şirketler bunu yapıyor aksi mümkün değil .
    adam zaten yolsuzluk yapıyor üstüne tüy dikiyor.
    söz konusu entrysinde adam devlet salak mı demiş , el cevap tabii ki salak yıllardır milyonlarca insan daha fazla maaş almasına rağmen asgari ücretle çalışıyor gözüküyor . işte sgk batık falan diyoruz ya bu yüzden . milyonlarca insanın vergisi ve sgk primleri eksik yatırılıyor .devlet hala önüne geçemedi
  • deveye sormuşlar boynun neden eğri diye, nerem doğru ki demiş. nerden tutsan elinde kalıyor memleket. yazık.
  • buyuk bir cesaret ornegidir. devlet tespiti halinde kan alir.
  • memleketin insan kalitesi problemi, vicdan problemi, hakka hukuka riayet etme problemi burada da başgöstermiştir.
    bir de yaptığını başkalarını da örnek göstererek makul kılmaya da çalışır insanlar:
    (bkz: herkes yapıyor)
  • yolsuzluk falan yoktur arkadaş boş yapmış ...

    şirketlerin cirolarına bakılıyor, azalma varsa kısa çalışma ödeneği veriliyor. yoksa da kısa çalışma ödeneği verilmiyor.
  • tamamen gerçek bir tespittir. yalnız çakal patronlar kendilerini çok büyük riske atıyorlar. devlet kısa çalışma ödeneğini denetimini pandemi sonrasına bıraktı. bu denetimlerde yolsuzluk yaptıklarını ortaya çıkardıklarının götünden kan alacaktır diyecektim ama bu hükümetin patron dostu işçi düşmanı olduğu aklıma geldi.

    hiçbir sikim olmayacaktır. yapanın yanına kar kalır. işçi sikildiği ile kalır. sonuçta yine onlar ödeyecek bu paraları yeni icat edilecek ve arttırılacak vergilerle.
  • bizzat yaşadığım ve patronlarla takışmama sebep olmuş durumdur. avukat arkadaşlar özelden ya da başlık altında konuyla ilgili bilgi verebilirlerse çok makbule geçer.
  • devletin bal gibi de farkında olduğu, amma velakin bilip de bilmezden geldiği hadisedir. şu dönem bitince katmerli cezalarla acısını çıkarırlar illa ki.

    bazı sektörler için ispatı zor olmakla birlikte uzaktan denetimle bile yakalanabilecek işletmeler mevcut. onlara sağlam girecek, şimdiden hazırlıklı olsunlar.
  • geçen farklı başlık altında yazmıştım ama cevap alamadım.

    eşimin iş yeri ücretsiz izin de gözüküyor. patronları bu dönem de para alsınlar diye bu yola başvurdular. haftanın 6 günü çalışmaya devam edip sigortaları yarımdan ödeniyor. maaşlarını elden alıp devletin yatırdığı ilk 545 tl lik yardımı yine elden patrona teslim ettiler. anonim olarak nasıl şikayet oluşturup gerekirse iş sözleşmesi tek taraflı feshesilip tüm alacaklarına karşılık çıkış sağlanabilir.
  • cumhuriyet gazetesi'nin de icerisinde bulundugu yolsuzluk.

    https://youtu.be/izwlwdm7nly
hesabın var mı? giriş yap