• seslendirmesi woody harrelson tarafından yapılan 2020 yılı yapımı bir belgesel.

    yenileyici tarım uygulamalarının gezegenimize katkısını ve yarattığı etkiyi işleyen bir içeriğe sahip. toprağı zehirlemeden de üretim olduğunu güzelce anlatmış. izlenesi.

    edit: link
  • toprağın onarıcı tarımdaki rolüne dikkat çeken belgesel. özellikle çocuğu olan ya da çocuk yapma planı olan insanların izlemesini tavsiye ederim. böyle giderse soylarının devamını nasıl bir dünyanın beklediğini bilmeleri lazım.

    ayrıca lost ve vampir günlüklerinden tanıdığımız (bkz: ian somerhalder)’ ın bir aktivist olduğunu öğrenmenin şaşkınlığı içindeyim. adamda tam serseri tipi var oysaki. saygı duydum ama yakıştıramadım.
  • "toprak hakkinda ne kadar cok bilmedigimiz sey varmis meger" dedirten, mukemmel bir belgesel.

    ızlerken insanin icine korku eken fakat dogru duzgun kararlar alinip, guzel seyler yapildiginda yine her seyi eskisi gibi guzel hale getirebilecegimize inandiran bir belgesel.

    eger hala izlemediyseniz our planet serisine de kesinlikle goz atmanizi tavsiye ederim. bu belgeselin yaninda bal kaymak gibi olacaktir.

    ızleyin izlettirin efendim. belki birilerinin fikri degisir :)
  • dünyayı yaşanmaz bir yer haline getirdiğimiz bu günlerde herkesin izlemesi gereken muhteşem belgesel.

    belgeseli izlemeye başladıktan bir süre sonra 'ben de bir şeyler yapmalıyım' derken, yaklaşık iki hafta kadar önce bir sürü meyve çekirdeğini ıslak peçeteye sarıp plastik poşet içinde dolaba kaldırdığımı hatırladım. bir ümit dolaba koştum ve manzara muhteşem: bir sürü cennet hurması filizlenmiş, 'çıkar bizi buradan' diye bağıracaklar neredeyse.

    yarın ilk işim bu tohumları fidan haline gelebilecekleri ortamlara şaşırtmak olacak. belgesel ise bir kez daha izlenmeyi kesinlikle hak etti.
  • politikalardan öte bir şeyleri değiştirmek için; dünyayı, doğayı sevmenin gerektiğini özünde anlatan belgesel. umutsuzluklar içinde umut aşılayan bir paradoksu var. ne yaparsak ve yapmazsak iyi ve kötüyü aynı anda gösteriyor. tarafımızı bir an önce seçmemiz gerek temalı.

    not: belgesel başarılı ama biz ne kadar algılayıp harekete geçeriz orası muamma.
  • dünya üzerinde yaşamış/yaşayan ve nesli tükenmekte olan bir canlı türü de insandır.

    belgesel bir yerde doğa sayesinde varlığını sürdüren ancak onu yaşatan doğayı günden güne öldüren canlıyı, yani bizleri ve doğal döngüyü nasıl bozduğumuzu anlatıyor. belgeselin anlatmak istediği asıl şey ise bozulan doğal döngüyü tekrar düzeltebileceğimiz.

    en etkili yöntem toprağı korumak ve bize bunun sanılanın aksine gayet basit bir düzen ile sağlanabileceğini gösteriyorlar. (bkz: rejenerasyon) ile bunu başarmak mümkün. doğayı korumayı seçen ve bunun için uğraş veren insanların hikayelerini belgeselde kendilerinden dinliyorsunuz.

    çin'de brezilya büyüklüğündeki kurak bir alanın tekrar doğaya kazandırılmasına öncülük eden john d. liu diyor ki: "parlak nesnelerle dikkatimizi dağıtmayı bırakıp, önemli olan şeyleri düşünmeye başlamalıyız."
  • netflix'te yayınlanan, toprak sağlığı, karbon döngüsü, küresel ısınma gibi birbiri ile son derece bağlantılı konuları başarılı bir şekilde anlatan belgesel.

    özellikle 1970'lerden beri uygulanan yanlış tarım tekniklerinin aslında küresel ısınmayı ne kadar ciddi ölçekte tetiklediğini oldukça çarpıcı bir şekilde anlatan bu yapım, bu yanlış tarım tekniklerinin verdiği zararı mikro düzeyde sağlığımız açısından inceliyor ve makro düzeyde ise esas sorun olan küresel ısınmaya bağlıyor. yapım, tarım ilacı ya da diğer adıyla zehirin karbon döngüsüne verdiği zararı anlatıp bizi korku ve karamsarlık içinde bırakırken aniden açan güneş gibi yenilenebilir, sürdürülebilir tarım tekniklerini anlatıyor ve bunların kullanımının sandığımızdan çok daha iyileştirici etkilerinin olacağından bahsediyor. bu tarım faaliyetlerinin çeşitlerini kendi tarlalarında uygulayan bazı çiftçileri ziyaret eden yapım, daha temiz ve güvenli bir geleceğin imkansız olmadığını gösteriyor.

    dünyadaki her insan toprağa bağlı; yediğimiz mahsulden solduğumuz havaya kadar. bu belgeselden çıkarılacak çok ders, alınacak çok ilham var. bu yüzden;

    kiss the ground
    soil will save us

    edit: (bkz: permaculture) (bkz: biodiversity) (bkz: animal integration)
  • hem tarımda hem de hayvancılıkta ana unsurun toprak olması gerektiğini delilleriyle gösteren belgesel.
    belgesel diyoruz da hem bu günümüzü hem de yarınımızı kurtaracak olan çok kıymetli çalışma esasında!
    geleneksel yöntemlerin ne kadar verimsiz, maliyetli ve zararlı olduğunu göreceksiniz.
  • dünyayı yeniden güzelleştirmek için toprağa gereken değeri ve önemi vermemizi anlatan belgesel. eğer bunu yapmazsak, daha çok yangınlar, seller, vs. göreceğiz. çocuklarımıza iyi bir dünya bırakmak istiyorsak bunu yapmak zorundayız.

    çok değil bundan 90 sene önce amerikalı çiftçiler "toz çanağı" afetini yaşamalarının sebebinin; arazilerini pullukla sürüp, toprağı korunmasız bırakmalarından dolayı olduğunu gözler önüne seriyor.

    izlenilesi belgesel.
hesabın var mı? giriş yap