• darb edilmesine bergama kralı ıı. eumenes döneminde pergamon’da yalnızca gümüş kullanılarak özel bir teknikle başlanmış sikkelerdir. bazı kaynaklarda ismi “kistophor sikke” olarak geçmektedir. bu sikke türü ismini dionysos kültüne ait cista mystica’dan (bkz: kutsal sepet) alır.bu kutsal sepet dionysos için yapılan törenlerde tören alayı tarafından taşınmaktaydı. sikkenin bir yüzünde bulunan ve içinden 1 tane yılan çıkan cista mystica betimlemesi sikkeye ismini vermiştir. (kista-forus) sikkenin diğer yüzünde gorytos’a (bkz: ok kılıfı) sarılı iki yılan betimlenmiştir.

    kistofor sikkeler
    efes kistofor sikkesi
    mysia kistofor sikkesi
    anadolu roma imparatorluğu egemenliğine girdikten sonra da kistofor darbına devam edilmiştir. roma döneminde bu sikkelerin bir yüzünde cista mystica diğer yüzünde ise imparator betimlemesi kullanılmıştır. özellikle augustus döneminde sikke üzerinde bulunan cista mystica yerini farklı figürlere bırakmıştır.

    mark antony
    augustus

    4 drahmi ağırlığında (12.75gr) olsalar da (bkz: tetradrahmi) pratik kullanımda değerleri 3 drahmidir. bu paralar bazı kaynaklara göre batı anadolu’da bulunan 12 bazılarına göre ise 17 kentte basılmışlardır.
hesabın var mı? giriş yap