• üniversitede çeviri dersleri sırasında doğan kitaptan editör arkadaşlarını getirmişti bizim hoca derslere. sebebi kağıdın pahalı oluşuymuş, öyle dedilerdi. yersen.
  • kitap fiyatlarının çok yüksek oluşu ülkemizin ne yazık ki talihsiz gerçeklerinden bir tanesidir. bunun çok sebebi vardır. ancak sonuç böyledir; kitaplar maliyetleri ile kıyaslandığında, oldukça yüksek oranda pahalıdır.

    yayın camiasının içindeki bir kişi olarak; bir yayıncının, bir kitabı satışa ilk çıkarttığı an, daha satış fiyatını belirleme gerçeğinin 1 liralık kitap için ortalama 7-8 kat olduğunu belirtmeliyim... bunun bir ölçütü, bir denetimi, makul ve mantıklı olmasını gerektirecek düzenleme ya da yaptırımı yoktur. tamamen keyfi tasarruflar ile belirlenir ülkemizde kitap fiyatları... bu konudaki bir araştırma sonucu aşağıda olup bu araştırma sonucuna bakıldığında işin ne kadar keyfiyet içerdiği gün gibi görülendir.

    (bkz: http://manset.at/…rasyonel-karar-kitap-okumamaktir/)

    yaklaşık aynı özellik ve sayfalarda, aynı dönemde basılan kitapların fiyatı 11 lira ile 49 lira arasında nasıl farklı olabilir? ne yazık ki sanki kitabı, "lüks tüketim maddesi" biçiminde gören ve "o anlayış ile üretimininde bulunan sadece kâr amaçlı tüccar zihniyet, ancak böyle bir gerçeği yaşama dayatabilir" düşüncesini taşımamak olanaksız hale gelmektedir. sonuç değişmemektedir; kitap bu ülkede, ortalama gelir düzeyinin alım gücüne göre de kitapların maliyetine konulan kâr seviyesi ölçütüne göre de çok pahalı...
  • göt patlasa 900lira asgari ücreti olan ülkede yapıkredi yayınlarından 10kitap alsan oldu sana eve götüreceğin 3 çocuguna ekmek alacağın para 700lira, faturalar 200gelse ki bu ülkede imkansız. kaldı 500, ekmek fiyatı 1 lira 5 kişilik bir aile günlük 3 ekmek yese ki imkansız buda. ayda 90 lira yapar kaldı 410, hanımım ihtiyaçları çocuklarım ihtiyacları 300desek kaldı 110, lan bu adam hiçmi sigara içmez, en kötü sigara 5 lira olsa ayda 150 lira kaldı -40 oha (bkz: bug'a düştüm çekin beni)
  • (bkz: d&r)
  • satın alınması zorunlu olan ders kitapları ve bağımlılık nesnesi kurgu kitaplar için belki geçerli olsa da bilimsel ve popüler bilimsel çeviri kitaplar için pek geçerli olmayan. en büyük sebebi düşük basım adedi. yayın evleri işletme ve sürekli giderleri var; yani kitabın fiyatı telif, çeviri ve baskı maliyetinden ibaret değil. ayrıca -bazı kitaplar için söylüyorum- kitabın bütün cirosu için bile o kitapların çevirisini doğru yapacak adam bulunamaz. itibar olsun diye yapanlar var tek tük anlaşılan; ancak, çoğunluğu çevirisi ciddi sorunlu kitaplar sardı ortalığı.

    örneğin 585 sayfa çeviri kitap, 22,80'den internette satılıyor. 2,000 basılsa toplam cirosu 45,600 tl. aslında çevirisi bile yapılmaz bu paraya.

    (bkz: ucuz etin yahnisi)
  • nedenleri arasında kağıt fiyatları vardır lakin en önemli ve etken neden vergilerdir.

    türkiye'deki her şeyin fiyatı yüksektir ve bunun başlıca sebebi vergilerdir.

    bir kitabın basım maliyeti ortalama 2-3 lira iken etiket fiyatı 30-50 lira arası oluyor.

    yayınevinin kârı, yazar payı, dağıtımcı payı, satıcının payı ve vergi ile bu fiyatlara çıkıyor.

    en az parayı yayınevi ve yazar kazanıyor.

    bu nedenle ben alacağım kitapları yayınevlerine bizzat giderek alıyorum. hem daha ucuza geliyor hem de yayınevi daha fazla kazanıyor. çevreme de kitapları bu şekilde temin ediyorum.

    size de tavsiyem bu!
  • (bkz: kindle)
  • relatif düşünceler sonucu ortaya çıkan nesnel bir yargıdır.
    vergi nispi fiyat yapısını bozar lakin burada kitaplara "pahalı" diyerek, kitap okumamasını haklı bir sebebe dayandırma çabası geliyor ilk olarak insanın aklına.
    örneğin kişinin mac fondötene, nars allığa verdiği paraya acımayıp kitaba verdiği parayı çok görmesi bu yargının inandırıcılığını nötrleyen bir olgudur.
    eğer hala pahalı buluyorsanız, yıl içinde belli bir miktar paranızı ayırıp, yılın şu zamanlarında gerçekleştirilen kitap fuarlarında çok iyi indirimlerle, kampanyalarla alabilirsiniz.
    ben yılda bir defa gidip, neredeyse bir yıllık kitabı fuardan alırdım hem de sevdiğim yazarlara imzalatırdım.
    bu nedenle "pahalı" diye kitap okumamak açıkçası saçma bir bahaneden ötesi değildir.
    ders kitapları ve kpss kitapları için durum farklı elbette. bir kitap minimum 80 tlden başlıyor 200 tlyi buluyor genelde. bizim için ve bunun gibi en az dört beş kitap almak zorunda olduğunuzu düşünürseniz pahalı.
    sonra onları ders geçtikçe satıyorsunuz ama yarı fiyatı bile etmiyor.
    ikinci el alsanız her yıl kanunlar değiştiği için sıkıntı çıkıyor.
    ben bir kaç tanesinin fotokopisini almıştım.
    sonra çözerken "fotokopisini almak emek hırsızlığıdır, fotokopiden çalışıp bu dünyada başarılı olmayı beklemeyin" minvalinde de bir yazısını gördüm yazarın ve tebessüm ettim.
    bu fiyatları belirlerken her kesimden insanın aldığını düşünmeyip, cebini doldurmayı düşünen insanlar, aşınan gelirlerini düşündüğü kadar ortalama makul bir fiyat verse zaten pdflerle ve fotokopilerle uğraşmayacak.
    emek vs diyorsunuz da yaptığı şey bir hocanın kpss sorularını çözüp paylaşması. bu. ders kitapları dahi basım evinden aldığınızda yarı yarıya fark ediyorken kpss kitaplarının pahalılığı samimi gelmiyor.
  • müşteri azlığından ve sürüm sorunlarından kaynaklanmaktadır. 80 milyonluk türkiye'de kitap bedava bile olsa okumayacak en az 75 milyon insan var.
  • sadece yabancı kitaplar için geçerlidir. türkiye sınırlarının bir adım dışında; aynı kitap, ingilizce olarak en az 3 kat pahalı satılmaktadır. (klasikler istisnadır) ortalama alım gücüne göre bahsediyorsak aşağı yukarı aynıdır.
hesabın var mı? giriş yap