• insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biri. kitap okuma alışkanlığını hiç kazanmamış olmak bile bundan daha iyidir çünkü burada kaybeden ne kaybettiğinin farkındadır.
  • yalnız olmadığımı görmek mutluluk verici ama türkiye ortalamasının aşırı derecede üstünde okur yazar barındıran(farklı bir deyiş bu dediğim anladınız) sözlükte bile bu kadar çok okumaktan kopmuş insanı görmek üzücü.
    aslında gün içinde çok fazla şey okuyoruz ama kitap okumuyoruz. misal sözlükte 10 sayfa külodunu satan kadın entry'leri falan okuyoruz. sosyal medyada yemek tarifi okuyoruz, liseli bir bebenin isyanını okuyoruz, asla işimize yaramayacak bir sürü kelime okuyoruz... ama kitaplardan koptuk. rgerçekten çok üzülüyorum ve gerçekten okuyamıyorum artık.
  • çok üzücü, kendine nefreti arttıran olay.

    okumayı öğrendiğim günden başlayarak üniversiteyi bitirene kadar kitap okumadığı gün olmayan bir insandım. iş hayatına başladığından beri(4 sene) galiba 4 kitap bitirememişimdir. eve geldiğim anda ceset gibi oluyorum. tek istediğim kafamı dağıtacak şeyler yapmak ve asla bunların arasında kitap okumak olmuyor. çok yoğun bi iş tempom var. lanet olası istanbul zaten adamı dövmekten beter ediyor. ve en önemlisi hala daha okumak zorunda olduğum ve ders kitapları, makaleler yüzünden kitap lafı dahi duymak istemiyorum. çözümü de ancak şu lanet olası tempodan kurtulmak. o da imkansız gibi birşey.

    hayat değerleri şeyleri çok kolay alıyor ama hiç de rahat geri vermiyor. bir gün tekrar kitaplarda boğulmayı çok istiyorum.
  • bunu yenmek dünyanın en basit olayı. çözüm kısa kitap okumaya başlamalı en az 3 4 tane kısa kitap bitirilmeli. bunlar 50 sayfa civarındaki zweig kitapları olabilir. ardından 100-150 arası kitaplar. daha sonra devamı gelir. adım adım yani
  • edit: bu entry ara ara kendini revize edecek. o kadar çok mesaj gelmiş ki kime cevap vereceğimi bilemedim. çok yanlış anlayıp konuyu bambaşka yerlere taşıyan yazarlardan dolayı yazdığım bazı şeyleri silmek zorunda kaldım. tavsiye veren arkadaşlara çok teşekkür ederim, okuyabildiğim mesajlardan çıkardığım tavsiyeleri aşağıda paylaşacağım. okudukça da güncellerim.

    edit2: sevgili @sananebenden madde madde yazmış. direkt buraya koyuyorum ilgililerine.

    1. 1000 kitap ile birlikte goodreads de baya iyidir. dünyanın en büyük kitap forumu ya da sosyal medyası diyebiliriz.
    2. alabiliyorsanız kindle öneririm. okuma alışkanlığınızı ciddi derecede arttırıyor.
    3. sürekli ayni kitapları okumak sıkar insani. örneğin sürekli polisiye, klasik edebiyat veya okuyorsanız araya başka türler koyun. mesela bir fiction bir non-fiction gibi. örneğin; suç ve ceza sonrasında sapiens vb.
    4. eğer hayatınızda depresif olduğunuz bir donemdeyseniz bazı güzel kendine yardım kitapları var. su an ilginizi çekecektir ve böylece yavaş yavaş bu alışkanlığı tekrar edinebilirsiniz. özellikle su iki kitapları öneririm:
    - hayati yeniden keşfedin: 1
    - iyi hissetmek:2
    - insan olmak:3
    5. bir kitap kulübüne katılmak iyi olabilir. mesela ben de son iki yıldır okuma alışkanlığımı kaybettim ama eski şirketimdeki kitap kulübünden dolayı su an bir kitaba başladım.
    6. son olarak bazen insanların önermediği fantastik kurgu kitaplarını okumak da iyidir. edebiyatçılar sevmezler. kaçış edebiyatı olarak nitelendirirler çünkü insanlar genel olarak günlük hayat dertlerinden kaçar bu kitapları okuyunca. belki size iyi gelir.

    ve okumayı sevmeyen, okumayı değerli görmeyen kişilerin okumayı gözünüzde değersizleştirecek önemsiz tavsiyelerini görmezden geliyoruz. her insanın zevki, ilgisi farklıdır çünkü.

    başıma gelen durumdur. çok üzülüyorum ama kitaplığa yaklaşmıyorum bile. üstelik kendime ölmeden önce okuyacaklarım listesi bile çıkarmıştım yıllar önce. sapsarı olmuş o kağıt.
  • kafanın çok dolu olmasıyla alakalıdır. kitabı okurken düşüncelere dalıp ne okuduğumu anlamamaya başladığımda bana olan şeydir.
  • yaklaşık 3 yıldır başımda olan hadise. ara ara yine 1-2 kitap bitirerek yendim galiba diye kendimce seviniyorum ama yok bir kere başa geldi mi gitmesi zor bu belanın.
  • nedeni dünyadaki her şeyin artık çok hızlı olması, sosyal medyada gezinirken 1 dk içinde en az 30 arkadaşının hayatını görebiliyorsun, ekranlar kaydıkça beyin bu hıza alışıyor. sonra kitapta olan bir olayın bir bilginin ayrıntılarına girilmesi sıkıcı geliyor hemen bitsin isteniyor ve süreçten zevk almayi beceremiyoruz, hemen sonucu ogrenmeliyiz sanki.
    telefondan uzaklaşmak bu durumu baya iyileştiriyor.
    geçenlerde aklıma bir şey geldi, elim klavyeye gitti, bir yerden ctrl f yaparak aricam, google a yazcam vs derken aa dedim bu bilgi en son okuduğum kıtaptaydı, kitabı elime aldiğimda kalbim daraldı bir an ararken, sayfaların arasında gezerken gerildiğimi hissettim. bu teknoloji bizim bilgiye ulaşmamızı kolaylaştırdı evet fakat sabrımızı da bir okadar azalttı maalesef.
  • bunu başka bir entry'de de yazmıştım buraya da yazayım.

    instagram, facebook, twitter gibi aplikasyonların 140 karakter 1 dakika süre, jump cut gibi özellikleri yüzünden insanların dikkat ve odaklanma problemleri inanılmaz derecede artmış durumda. ben de bu durumdan muzdaribim şahsen. ayrıca ben hastaneye gitsem dehb tanısını şakkadanak yapıştırırlar bana. çocukluktan beri var. fakat eskisi kadar da kötü değilim.

    açıkçası zorla da olsa her gün bir şeyler okumaya çalışıyorum. twitter'da bütün sayfaları takibi bıraktım. arkadaşlarım ve önemli gördüğüm birkaç kişi dışında kimseyi takip etmiyorum. instagram denilen uyuşturucuyu hiç takip etmemeye başladım. instagram'daki keşfet, facebook'ta watch kısmı resmen horayin, kokayin gibi.* izledikçe izleyesin geliyor. ekşiye de eskisi kadar girmemeye başladım.

    hala zorlanıyorum, dağılıp gidiyorum ama ne zaman farkına varsam anda kalmaya çalışıyorum. kitap okurken olsun, internetten bir makale okurken ya da eğitim videosu izlerken dağıldığımı fark ettiğim an kendimi geri topluyorum. ilk başlarda çok daha zordu, şu an odak seviyem arttı.

    dediğim gibi dikkat dağıtan, uyaran her şeyden uzaklaşın, kafanız başka yerlere gittiğini fark ettiğiniz an kendinizi zorlayarak kitabın o bölümünü, o videonun tamamını, makalenin bütününü okumaya şartlandırın kendinizi. böyle böyle geri kazanabilirsiniz bu yetinizi.
  • "kitap okuma alışkanlığımın sıfırın altına indiği şu dönemlerde kitap satın alma alışkanlığımın artmasına ne demeli" diye sorduran eylem. kitap satın almak sanki onları okumaktan daha çok haz veriyor bana. evde yığınla kitap olması ve henüz onları okumak için hücuma geçememiş ben; satın almaktan bir türlü bıkmıyor, usanmıyor ve kitap yığınağı yapmaya devam ediyorum. bu düzen ne zaman tersine işleyecek? herhalde kitap alacak param kalmadığı zaman.
hesabın var mı? giriş yap