• dostoyevski insancıkları parasızlıktan yazmış. günümüzde dünya klasikleri arasında gösterilen bu eser ticari amaçla yazılmış. şu anda herhangi bir kitapçıda gördüğümüz yüzlerce kitap da ticari amaçla yazılıyor. bu durum tarih boyunca değişmemiştir. elbette kâr amacı olmayan binlerce eser de yazıldı. önemli olan bunların ölümsüzleşmesi. son dönemlerde edebi değeri olmayan kitap sayısı arttı. okuyucuların eskisine nazaran daha seçici olmasından başka çaresi kalmıyor.

    tabi okuyucu kitlesi de bu durumla daha çok karşılaşmamıza neden oluyor. emek verilmeden yazılan bu kitapçıkların reklamı iyi olunca ve okuyucu kitlesi bilinçsiz olunca eline kalemi alan kitap yazmaya başladı. kalıcı bir eser ortaya çıkmasa da yeterli sermayeyi elde ettikleri için amaçlarına da ulaşmış oluyorlar. bunlarla film-dizi sektörü gibi farklı bir çok alanda da gün geçtikçe daha çok karşılaşmak zorunda kalıyoruz. bu durumun önüne kaliteli eleştiriler sayesinde geçilebilir. ama ne yazık ki eleştiri kalitesi de düşmüş durumda.
  • "kitapların ticarileşmesi"...

    kitaplar zaten ticari birer metadır. kastınız sanırım ki sizin keyfinize uygun kitaplar basılmaması. kitabın tek amacı yüksek sanat değildir. saçma sapan yemek tarifleri de basılır, anı kitapları da.

    kastınız eğer ki "bunlara neden talep gösteriliyor, başka kitaplara gösterilmeli" ise, o kitapları okuyanlar zaten o "boş beleş" kişileri twitterdan okuyanlar. yani dijital ortamda okumak yerine kağıttan okuyorlar sadece.

    ayrıca bazı yayınevleri, "boş beleş" kitaplar basarak, tek kuruş para kazanamayacakları "yüksek sanat" kitaplarını basmayı beceriyor.

    "kitapların ticarileşmesi" diyerek kötü birşey kastettiğinizi sanmanız, ticaretten anlamadığınızı gösteriyor zaten.

    kimse zararına sizin talebinizi karşılamak zorunda değil.
  • mis gibi hadise. bildiğim kadarıyla yayınevleri bu dandik fakat bestseller kitaplardan kazandıkları parayla diğer az satanları basmak için fon elde ediyorlar. bunu da ufak bir yayınevinin yöneticisi (şimdi hâla öyle mi bilmiyorum ne zamandır konuşmadık) söylemişti.
  • balzac hayatı boyunca borç içinde yaşadı. nasıl bir maddi sıkıntı içinde olduğu zweig'ın yazdığı balzac biyografisinde görülebilir.. bu yüzden eserlerinin hemen hemen hepsini para kazanmak ve borçlarını ödemek için yani ticari kaygılarda yazdı. hatta kitabı daha yazmadan parasını peşin alır yer, sonra kitabı yazardı. olur böyle şeyler. sanata ve sanatçıya değeri biçen okuyucunun teveccühüdür. herkes istediğini yazar, ısteyen yayınevi istediğini basar. okuyucu olarak sen iyiyi köyü'yü ayıracaksın.
hesabın var mı? giriş yap