• * kulturel yahut sosyo-ekonomik olarak siniflanmis belli bir secmen kitlesine hitap eden daha kucuk capli bir parti olmak yerine* secmen tabanini en genis tutan, pek cok sosyo-ekonomik ve hatta kulturel tabakadan yuksek destek alabilen, genellikle siyasi yelpazenin orta-sag cenahinda bulunan partilere verilen ad. 1983-93 arasi donemde anap bu tip partiye bir ornektir. 22 temmuz 2007 secimleri'nde gorduk ki akp de bunlardan biri olmustur mesela.
  • mass political party dediğimiz kitle partileri genel sanılanın aksine toplumun farklı farklı kesimlerinden oy alması sebebiyle bu adı almamıştır. yani bir parti çok oy aldı diye kitle partisi olarak nitelendirilemez.
    kitle partisini cadre parties den ayıran en önemli özellik partinin tabanının sosyo- ekonomik bir örgütlenmeye dayanarak ortaya çıkmış olmasıdır. esasında teorik olarak kitle partisine verilebilecek örnek partiler oldukça azdır. fakat buna verilecek en güzel örnek almanya sosyal demokrat partisidir. alman işçi örgütlenmesinin üzerine kurulan alman sosyal demokrat partisi tam anlamıyla bir kitle partisidir.

    buradan da anlaşılacağı üzere kitle partileri esnek bir ideolojiye sahip değildir ve genel olarak kitle partilerinde katı parti disiplini anlayışı vardır.

    (bkz: sozialdemokratische partei deutschlands)
    (bkz: kadro partisi)
  • maurice duverger'nin tanımıyla özellikle avrupa'da oy hakkının artmasıyla beraber geniş kitlelere hitap etmeye çalışan büyük ve niceliği niteliğin önünde tutan partiler. tüm merkez sağ ve merkez sol partiler buna örnektir. ingilizcesi mass party'dir.

    (bkz: kadro partisi)
  • türkiye'de en belirgin bazılarına göre tek örneği refah partisi'dir.

    bugün de uzantısı olan saadet partisi.

    özelliklerini bir zahmet araştırın, ya da ingiliz işçi partisi'ni kafanızda canlandırın!
  • bir zamanların fırtına gibi esen ıslahatçı demokrat partisi (ıdp) vardı; aykut edibali reyiz önderliğinde, hatta sonradan millet partisi oldu... hah o değil işte mesela...
  • maurice duverger tarafından ortaya atılmış bir terimdir.

    kadro partilerine karşı suffrage ile ya da suffrage fikri ile ortaya çıkan partilerdir. duverger'ın böyle bir tanım yapmasının sebebi kadro partileri ile kitle partileri arasında ciddi farkların bulunmasıdır.

    bu farklar, örgütsel ve yapısal farklar, finansal farklar ve ideolojik farklardır. kadro partileri daha çok düşünce klüpleri gibidir ve elit üyeleri vardır. üyeleri seçim döneminden seçim dönemine çalışır. örgütsel bağlar kuvvetli değildir, ortak amaçlar ve motivasyonlar düşüktür vs. ilk ortaya çıkan parti tipidir.

    mass party/kitle partisi kadro partilerine karşı tamamen yeni bir şekilde örgütlenen partilere verilen isimdir.

    secmen tabanini en genis tutan, pek cok sosyo-ekonomik ve hatta kulturel tabakadan yuksek destek alabilen, genellikle siyasi yelpazenin orta-sag cenahinda bulunan partilere verilen ad değildir.

    bu tanım daha çok catch-all parti tipine girer.

    mass parti'nin catch-all tipi partilerden farkı ideolojik ve çıkar odaklı örgütlenmeler olmasıdır. ideoloji de genelde soldur ya da ona yakındır. öyle olmak zorunda değildir ama tarihsel bağlamda ortaya çıktığı dönemde sol popülerdi, suffrage yeni elde edilmişti ve halk örgütlenerek sola yakın ekonomik çıkarlar elde etmek istedi.

    bu partilerde liderin hiçbir önemi yoktur. genel sekreter gibi bir şeydir.

    catch-all tipi parti ise bir lider ve o liderin populistçe herkese hitap etmesidir. lider önce gelir, örgütlenme sonra.

    mass party'de örgüt ve örgütün taban ile olan bağı liderlik kurumundan daha öndedir.

    ekonomik bir örgütlenme gibidir. üyelerinden 3-5 ne koparabilirse alır. sponsor arar vs. kendi yağında kavrulur. dolayısıyla bu partiler genelde sosyal demokrat partiler, işçi partileri vs şeklinde ortaya çıkmıştır. ekonomik bir örgütlenme bunu gerektirmiştir. dönemin siyasi olarak öne çıkan sosyalist grupları bu tür partiler içerisinde siyasete girmiştir.

    kitle olduğu için genele hitap eder doğru, ama ekonomik yönüyle ayrılırlar bu tanımdan. ideoloji partisi olma ihtimalleri daha kuvvetlidir.

    amacı siyasi güç elde edip (genellikle ) çalışan sınıfın hayat şartlarını iyileştirmek, ekonomik kazanç sağlamaktır.

    zaten ortaya çıktığı dönemlerde politik partilere bir çok ülkede devlet desteği verilmiyordu propaganda için yamulmuyorsam.

    türkiye'de cemaat tipi örgütlenmeler ve sonra cemaat örgütlerinin politik güç elde etmesi biraz bu sürece benziyor.
hesabın var mı? giriş yap