• şimdiye dek bir şey yazılmamasına şaşırdım (bunu kullanmak için hep can atmıştım).
    norveç'in forsand bölgesindeki kjerag tepesinde iki uçurum arasında sıkışmış yerden neredeyse bir kilometre yukarıda asılı duran beş metreküplük bir turistik kaya.
    üzerine çıkıp (benim için düşünmesi bile diz bağlarımı çözer) facebook resmi çektirmek adettendir.
    https://www.google.ca/…0cbsq_auoaq&biw=1280&bih=867
  • forsand'a gidersem hiç bir yere uğramadan yanına gidip 3 gün 3 gece yanında yatacağım kaya.
  • acik soyleyeyim, o kayanin ustunde durmak got ister. benimki yemedi, size basarilar.

    bir diger fantastik olusum icin: (bkz: trolltunga)
  • trolltunga gibi siz üzerine çıktığınızda parçalanacakmış hissi yaratan taş formu. taşın üzerine çıkana kadar her saniye aşağıya düşüp parçalarınızı arayan ekipleri düşündürtür. kalp atış hızını boostlayan doğa oluşumlarının en iyilerindendir.
  • kuzeye yapacağım sıradaki seferimde mutlaka uğrayacağım kaya.
    neyseki isveçte kankilerim var kolay olacak.
  • tv ekranında çeşitli boyutlarda, renklerde, şekillerde olan açıklayıcı yazılardır.
  • facebook hatırlattı, geçen sene bugün üzerinde o klasik turist fotoğrafımı çektirmişim.
    fotoğraflarıma bakınca bile ayaklarım uyuşuyor. ayol iyi ki yapmışım falan da, bir daha afedersin siksen yapamam herhalde.

    böyle öncesinde yaklaşık 3-4 saat süren bir yamacı tırmanmak gerekiyor kayaya ulaşmak için. hatta yamaç o kadar dik ki, kendimizi destek alarak yukarı çekebilelim diye yamacın çeşitli bölmelerine demir zincirler yerleştirilmiş. zaten oradan anlamıştım boyumdan büyük işlere kalkıştığımı da, bi du bakalım dediydim.

    tırmanışın sonunda kayanın olduğu yere varıyorsunuz. bakın geçen sene bugün diyorum, yani ağustos başı falan. ama yukarıda kar vardı. deli soğuktu. yüzey buzdu. kayıp düşmemek için çok sağlam adımlar atmak gerekiyordu. siz dengenizi korumaya çalışayım derken de o heybetli kaya karşınızda beliriyordu.

    kayada fotoğraf çekmek için arkada bir kuyruğa girmeniz gerek. şöyle bir şey var arkaplanda. sıra size geldiğinde şu şekil bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. kayaya geçmenize yardımcı olması için sağ elinizin denk geldiği yerde demirden bir halka var. oraya işaret parmağınızı ve orta parmağınızı takıp kendinizi ileri, kayanın üzerine atıyorsunuz. ve voilà, üstündesiniz. ne de kolay diiy mi? değil anasını satayım. aşağı bakarsanız donup kalıyorsunuz. ben önce kaldım. bir beş dakika falan kayayla bakıştım. kuyrukta arkamda sıradakiler beklemekten sıkıldılar tabii haklı olarak. ama norveç değil mi işte, medeniyetin beşiği. kimse gıkını çıkarıp mızmızlanmadı. aksine arkamdan bana cesaretlendirici haykırışlar yükseldi. biri de dedi ki "daha önce buradan düşüp ölen olmamış". vov dedim. ilk neden ben olmayayım? hayır manşetler o kadar gözümün önüne geldi ki "kjeragbolten üzerinden düşen ilk kişi bir türk" şeklinde, o an daha bir gerildim. aşırı olası çünkü. sonra birden eeeh yeter be diyip bu kadar uzun ve yorucu tırmanışı bir basit adımla taçlandıralım kafasıyla kayaya zıpladım. fakat aşağı bu sefer bakmadım. kayanın üstündeyken de sadece kameraya bakıp apar topar olay yerini terk ettim. aksi takdirde başım dönerdi ve yere çakılabilirdim. ben göremedim ama, bu manzarayla karşı karşıya kalınıyormuş.

    nithekim iyi ki yapmışım diyorum. hayat boyu hatırlayacağım ve anlatacağım bir deneyim oldu. sıradaki için:
    diving in great blue hole

    not: görseller bana ait değil.
  • ben 3.5 sene evvel bu dünyanın belki de en ünlü kayasının etrafında dolanıp dolanıp göremeden mal geri döndüm sevgili sözlük. binlerce kilometre yol yapıp, aşırı yağmurlu-rüzgarlı ve hafif sisli bir günde yaklaşık 500 metresi tırmanmalı 12km'yi 4 saatte yürüyüp, en son artık işaretler 100m ötede diye göstermesine rağmen bulamadım, dakikalarca etrafında dolanıp durdum, başka kimse de olmayınca daha fazla riske etmeyip geri döndüm...

    meğer hemen dibimde azcık aşağıda imiş, sonra yolunun resimlerine baktım (insan bi önceden bakar), bekleyen kalabalık olmayınca görmek çok zor.. bi ara bi daha gitcez artık...
  • norveç dağlarında gizlenmiş, stavanger yakınlarındaki lysefjord'daki kjerag dağı'nın kenarındaki bir dağ yarığına sıkışmış kaya. ürkütücü.

    görsel

    kayanın kendisi, 984 metre derinliğindeki uçurumun üzerinde asılı duran beş büyük bir taş bloktur. etkileyici görünümüne rağmen, herhangi bir özel ekipman gerektirmeden yürüyerek kolayca erişilebilir. kjerag dağının tamamı popüler bir yürüyüş alanıdır ve kjeragbolten favori bir fotoğraf noktasıdır.

    iki uçurum arasında asılı duran bir kayanın üzerinde durmanın heyecanı, bazıları için yeterli değil, çünkü kjeragbolten, zıplayanların kendilerini havaya fırlatırken kullandıkları çok popüler bir yer haline gelmiştir. yine de deneyimli olmayan yürüyüşçüler için biraz zor olabilir.*
hesabın var mı? giriş yap