• uzun süre sonra bugün meraktan rapor almaya karar verip, onaylanmayan her kredi başvurusunda puanın düştüğü saçmasapan bir algoritmaya sahip olduğunu fark ettiğim sistem. hadi krediyi verirler, zamanında ödemezsin, puan düşer, ki olması gereken de budur zaten de herif ibneliğine kredi vermedi diye bu günümüzde büyük önem taşıyan puanı düşürmek kimin aklına geldiyse tebrik ediyorum kendisini. bir de "son aylardaki yeni kredi kullanımları" yazmışlar puanın düşme sebebine ancak ortada kullanılmış bir kredi yok. aksine hayatı boyunca krediyle alakası olmamış bir insanım. geçen gece yine meraktan, acaba ne kadar verecekler diye, herkese koşulsuz şartsız kredi diye reklam yapan ve başvuru sonucunu sms ile hemen bildiren bir dünya bankaya internet üzerinden başvuru yaptım kabul, ama bir tanesinin bile onaylanmayacağını ve buna rağmen tüm başvuruların kkb'ye bildirilip diğer bankalar tarafından da görülebileceğini nereden bilebilirdim ki. işin ilginci puanım önceden 1500 civarı, yani türkiye ortalamasının baya bir üzerindeyken bu olay sonrası 1300'e düştü. bu saatten sonra ben banka olsam kendime kredi kartı bile vermem.

    buraya kadar gayet iyi geldim ama artık dayanamayacağım; yapacağınız işi sikeyim!

    (ara: ya meraktan)
  • günümüzde bankaların taşıt/konut/bireysel banka kredisi kullanmak isteyen müşterileri kendilerine başvurduğu anda buna cevap vermek için kullandıkları 1 numaralı parametredir. bankadan bankaya değişen çok farklı kriterleme ve tahsis süreçleri olabiliyor ama en başta kkb durumuna ve skoruna bakılıyor. başlık altında kkb notu kriterlemesi aradım ama bulamadım, kabaca ben yazacağım referans olması için.

    önemli bir not; kkb puanı hesaplanırken son 5 yıldaki mali veriler ve ödeme performansına bakılıyor. 5 yıldan öncekiler dikkate alınmıyor.

    5 kategori belirledim. muhtemelen bunun daha net, daha açıklayıcı bir versiyonu vardır ama olsun.
    1600+ / 1600-1400 / 1400-1200 / 1200-900 / 900-

    * kkb notunuz 1600'den yüksekse / bugüne kadar çılgın bankacılık işlemi yapmışsınız, alayında mükemmel ödeme performansları göstermiş, neredeyse hiç gecikme yapmamış ve hiç kanuni takip dahi olmamış hakkınızda denilebilir.

    çok kabaca kkb notunuz 1400'den büyükse yüksek meblağlı kredileri dahi çekebilme potansiyeliniz vardır. aynı anda birden fazla kredi çekebilirsiniz maaş bordronuza ya da şirket ortağı veya sahibi iseniz şirket finansal durumuna göre.

    kkb notunuz 1200 ile 1400 arasında ise yine olumlu olarak düşünebilirsiniz. bu skorda da kredilerinizin onaylanma ihtimali yüksektir.

    kkb notunuz 900 ile 1200 puan arasındaysa riskli profildesiniz demektir. bankalar size kredi vermek için 3 kez düşünürler. 1-2 bankadan kredi talebiniz reddelebilir, belki 3. bankadan ancak alabilirsiniz. bu puanda iseniz düzenli ödeme yapmamışsınız, kredi kartı borçlarınızı zamanında ödememişsiniz, eski kullandığınız kredilerde gecikmeler yaşatmışsınız ve hatta hakkınızda takip bile başlatılmış olabilir.

    kkb notunuz 900'den de küçükse ne kredi ile araç alabilirsiniz, ne de bireysel kredi kullanabilirsiniz. siciliniz bok gibi demektir ve birileri sizi fena mimlemiş durumdadır. kkb'niz yükselene kadar bankacılar size adam pisliğin teki çıktı rıza baba muamelesi yapabilir.
  • kredi kayıt bürosu nun kısaltması.
    bireysel müşterilerin bankalar nezdindeki kredi limit ve risk durumunu gösterir bilgi havuzudur. herhangi bir bankaya kredi başvurunuzda son 5 aylık başvurularınız sistemde görüntülenmektedir. bunun olumsuzluğu şudur: son 5 ayda 5 başvurunuz görülüyor, benim bankama kredi almaya geldiniz ve üstelik skorunuz 1200 ün üstünde (yani ödemeleriniz düzenli) . ben direkt diyorum ki bu adam bir sürü bankadan başvuru yapmış, kredi vermemişler gelmiş benden kredi alacak.ben enayi miyim? ve herhangi bir düzensiz ödemeniz olmamasına rağmen size kredi vermiyorum. bu nedenle siz siz olun, öyle abuk sabuk her internette gördüğünüz kredi linkine tıklayıp, her tv de gördüğünüz numaraya acaba bana kredi çıkar mı diye msj atmayın.
  • doğru düzgün güncellenmeyen, üç sene önce alınmış ve bir sene önce kapatılmış kredinin 12. taksidinin hala ödenmemiş olduğunu gösteren(!), bir güncellemede bir sürü geciken ödeme gösterip diğer güncellemede bu hatayı gideren (ve kredi skorunu karadenizin dalgaları gibi oynatan) her bankanın dikkate aldığı fakat hiçbirinin dikkate almadığı bir sistemdir.

    merak ediyorum, kkb skorunu kredi başvurusunda dikkate alır gibi yapan fakat notunuz ne kadar yüksek olursa olsun diğer bazı nedenlerden kredi vermeyen bankalar olarak acaba neden bu sistem için masraf yapılmaktadır?

    unutmadan,
    (bkz: basel ii)
    (bkz: türk tipi is yapma rehberi)
  • yıllar önce bir yakınıma kefil olmak üzere gittiğim banka şubesinde, gerekli evrakları teslim ettiğim memurun önündeki ekrana bakarak " hiç kredi kartınız yokmuş, size bir kart verelim. " demesiyle varlığından haberdar olduğum kurum. paranoid bünyemde büyük bir yara açmak üzereyken açıkladılar da; solunumum normale döndü. *
  • meraktan 2.3 tl harcatan kurum. puanım 1760 çıktı bireysel kredi ödeme noktasında türkiyenin %84 ünden daha iyi durumdaymışım. bana kredi(kartı) vermeyen ölsün.

    bir de 1760 ne ya? şöyle yazsana bbb+ yatırım yapılabilir düzeyde falan
  • aslında yanlış yazılmamış bir kısaltma. kredi kayıt bürosu adında, ülkenin 11 büyük bankasının ortaklaşa kurduğu bir bilgi havuzu. bireysel kredi niteliği taşıyan tüm hizmetlerin (bireysel kredi, kredi kartı, vs..) müşteri ve mali detaylarının toplandığı, üye bankaların ve finansman kuruluşlarının da bu bilgilere göre kredi risk analizi yaptığı bir kuruluş.
  • sorgulama başına 2 usd ücret ödenen veri tabanı. görece olarak fi tarihi diyebileceğimiz günlerden kalma kredi takılmalarınızı üç kuruşluk olsa bile kayıtlarında tutar ve kredi verilmemesine bahane hazırlar. tcmb tarafından kayıtlar affa uğrasa ve silinse bile (en azından halk arasında böyle bilinir), üye bankalar kendi ortak veritabanlarında eski kayıtları saklamakta ve değerlendirmelerinde kullanmaktadır.
  • ne idüğü belirsiz sistem.. cep telefonuma mesaj ve dahi sesli aramayla "siz özel müşterilerimizin her türlü ihtiyacı için kefilsiz, formalitesiz, masrafsız, sadece yüzde ebelöy faiz ile zebelöy lira krediniz hazırdır" diye istemediğim halde bana kredi ütmeye çalışan banka sistemi de aynı...

    ev almaya gidip, karşılığında kapı gibi, aslan gibi bitti bitecek daireyi göstermeme, aylık ödemenin devede kulak kalacağını gösteren maaş bordrosuna rağmen "kakabe'niz bozuk, olmaz, krediniz reddedilmiştir" diyen de aynı banka sistemi ..

    anlayan varsa beri gelsin..

    peşin edit: atıyorum 20.000 tl'ye ihtiyaç duyabilecek adamın o parayı ödememesi daha büyük risktir nazarımda bu bir. kefilsiz, karşılıksız 20.000 tl'ye nazaran 500.000 tl'lik daire teminatı daha garantidir bu iki. 20.000 tl'den kazanılacak para, ev kredisinden kazanacağının yanında yüksek faize rağmen çölde kum tanesidir bu üç. geçmişimde abuk subuk kredi kartı ödeme aksamalarına sahip olmuş olmam, en azından maaş bordroma ve çalıştığım yıllara bakılarak ödeme sıkıntısından değil, haytalıktan ve vurdumduymazlıktan kaynaklandığını gösterebilmektedir, bunu bankanın analiz edebilmesi gerekir, bu da dört..

    şahsi kanaatim, şu sıralar her boka bu kbb'nin neden gösterilmesi kasıtlı. bence sadece kkb kötü diye vermiyor değiller, öyle birşey yok. bence sorun a) bankacılık sektörü şu ara inşaat sektörüne güvenmiyor; bu yüzden kredi patlarsa ev de elimde patlar diye düşünüyor. b) bankalar kredi faiz oranlarını arttırmak istiyorlar, ama öte yandan onları dizginleyen bir tcmb var. maliyetleri bu kadar da artmışken, şu anki düşük faiz oranlarıyla kredi vermek istemiyorlar.

    hiç bir bok bilmediğim bu konu hakkındaki eyyorlamam bu kadardır.
  • bankalara tüm kredi tarihçenizi veren şirkettir. ancak bankalar elbette bu tarihçenin bugüne yakın zaman dilimine (genellikle) konsantre olurlar. bankalar* realisttir.
hesabın var mı? giriş yap