• kanunen kabul edilmeyen giderler kavraminin kisaltmasi. devletin bagis yapilmasini istisna kapsamina almadigi vakiflara (hamidiye piknik alani mustahdemleri vakfi gibi) yapilan bagislar, binek araclarina ait mtv'ler, özel iletişim vergisi gibi vergiler vergi hesabinda matraha ilave edilip hic odenmemis gibi muamele gorurler. bunlara kanunen kabul edilmeyen giderler denir.
  • devletin kendi aldığı vergiyi gider olarak kabul etmemesi sonucunda oluşan veya "öbüründen alamıyorum, bari bundan keseyim" zihniyetinin meyvası kendi içinde tutarsız kar / zarar kalemi...
  • geçmiş dönem giderleri, bir sözleşmeye dayanmayan tazminat ve gecikme zamları, transfer fiyatlandırması yoluyla dağıtılan örtülü kazançlar, örtülü sermaye üzerinden hesaplanan faiz ve kur farkları, her türlü idari para cezaları, yedek akçeler, işletmenin faaliyetiyle ilgili olmayan gider ve amortismanlar, özel iletişim vergisi, alkol ve sigara reklamları giderleri ve daha pek çok kalemden oluşan, işletmelerin gider olarak yazamayacakları ve vergi hesaplanırken matrahtan indirilemeyecek giderleri tanımlamak için kullanılan, muhasebeciler ve maliyeciler haricinde kimsenin aşina olmadığı ve ne olduğunu tahmin edemeyeceği kısaltmadır. karı 0 olup hiç vergi ödemeyecek şirketi vergi öder hale getiren, muhasebecilerin kabusu, maliyecilerin geçim kaynağı ve var oluş sebebidir.
  • safi kurum kazancının (=vergi matrahı) tespitinde gider olarak kabul edilmeyen bu masraflar şirketlerin muhasebesinde gider yazılmakla birlikte kurumlar vergisi matrahının tespitinde “kanunen kabul edilmeyen gider” olarak matraha eklenirler. böylece, gider kabul edilmeyen tutar üzerinden %20 nispetinde ilave kurumlar vergisi ödenmiş olur. bu sebeple muhasebeciler arasında bunlara “vergili gider” adı verilir.
hesabın var mı? giriş yap