• aralarında ekrem demirli'nin de bulunduğu bir grup eğitmenin, felsefe ve islam klasikleri üzerine seminerler ve dersler verdiği platform.

    youtube hesabı üzerinden dersler canlı ya da kayıtlı olarak takip edilebilir.

    kadroda ekrem demirli olmasa şahsen işbu başlığı açmazdım.

    ilgili ilgisiz herkese ekrem demirli'nin aktarımlarını tavsiye ederim. ontolojiye dair önemli ipuçları yakalayabilir, islami literatürü içselleştirmek zorunda kalmadan da bilgi sahibi olabilirsiniz.

    https://www.youtube.com/…tvph3ihfbzew1nfylta/videos
    http://www.klasikdusunceokulu.org/hakkimizda

    zamanla gelen edit: bünyesine mehmet boynukalın gibi tartışmalı bir ismi dahil ederek büyük itibar kaybı yaşamış platformdur.
  • ekrem demirli , izlediğim (eski tarihli) bir programda bu okuldan bahsedip, geçmiş ders kayıtlarının yer aldığı video arşivine dileyen herkesin ücretsiz ulaşabileceğini söyleyince heyecanla siteye girdim ve üye oldum ancak üye olmam ders arşivine ulaşmama, onları izlememe yetmedi. sonradan sayfanın sağ tarafındaki yazıyı fark ettim ki "web öğrencisi olma koşulları" başlığı altında maddeler var ve maddelerden birisi de bağış yapmak ile ilgili. keşke buna son verseler. çünkü bunlar zihinsel yaşamımızı sürdürebilmemiz, büyüyebilmemiz için zorunlu bilgiler ve bu kadar değerli bilgiler satılmamalı, "saçılmalı"..
    hevesim kursağımda kaldı.

    not: vır vır etmekte erken davranmışım çünkü üyeliğim onaylandı. utandım. fakat diğer yandan, yaşasın!
  • düzenli bir ders sistemi olan, derse veya okumaya değil yaz(dır)maya odaklanmış bir ekip. alanında yetkin hocalarla felsefe, tasavvuf, kelamdaki klasik eserler okunuyor.
    2018 bahar döneminde bursa kdo'nun açılacağı sitesinden duyuruldu. aralarındaki bağ nasıl olacak henüz belli değil.
    aynı zamanda anadolu programlarıyla bir-iki günlük başka şehirlere programlar yapıldı.
  • amacına ulaşmakta zorlanan kurumdur.

    ekrem demirli'nin hafta itibarıyla yayınladığı yazısındaki alıntı çok düşündürücüdür:

    "kdo'da başarısız olduğumuz alanlardan birisi yazı meselesidir. kdo kurulduğu günden beri yazı merkezli bir okuma faaliyeti önerdi. yazmadığımız sürece okumanın bir neticesi olmayacaktır. bunun için birçok arkadaşımız emek harcadı, genç arkadaşlarımızın yazarak öğrenmesi-düşünmesi için mücadele verdi. fakat ülkenin eğitim hayatının sorunları bu bahiste istenilen seviyeye ulaşma imkanı vermedi."

    gelelim bu itiraftan sonra şahsi kanaatimize... bugün islam klasikleri üzerine yazmak tefsirden öteye geçemeyecek bir eylemdir. bunu da ilahiyatçılar bile yapmayı lüzumlu bulmazken öğrencilerden yazı yazmalarını beklemek hayal olacaktır. islam üzerine öyle ya da böyle söylenebilecek her şey söylenmiştir. arabi, farabi, rüşd, ibn sina ve konevi, inşa edilebilecek bütün retorikleri eserlerinde zaten sıralamışlardır. hatta, özellikle arabi (ve beraberinde konevi) islam'ı aşan çapta bir ontolojik referanslar üreterek batı felsefesinin de dikkatine değer çalışmalar yapmıştır.

    bugün islam klasikleri üzerine yeni bir şey söylemek artık eleştirel bir yazı yazmayı gerektirir ki vahiy tartışmaya kapalı bir alan olduğundan bu gayret, göstereni de göstermeye niyet edeni de gayret gösterilmesini bekleyeni de yormaktadır. oysa ki sürekli kıyasladıkları felsefi her metin hakkında analitik değerlendirmelerde bulunmak ayıp değildir. aristo'dan kant'a, platon'dan deleuze'e, spinoza'dan hegel'e herkesi ve her cümlesini kritik etmek mümkündür... ama müslüman öğrencilerin ucu bir şekilde vahye dayanıp gelecek ve belki de peygamberlik müessesesini dahi sorgulamayı gerektirecek bir açılıma varması imkansızdır. bunu yaptığı anda zaten kdo ve türevlerinin sert itirazlarıyla karşılaşacaktır. dolayısıyla bugün sadece kdo'dan değil, hiç bir ilahiyat fakültesinden dahi yeni bir islam klasiği ve/veya islam felsefesine katkı sunacak yeni ve farklı bir metnin yazılmasının ihtimali yoktur. buralardan çıksa çıksa 'yeni başlayanlar için' üst başlıklı masum ama ürkek tanıtım pasajları çıkar.

    ekrem demirli hiç boşuna türkiye'deki eğitim hayatını eleştirmesin. eleştirdiği 'türkiye'deki eğitim iklimi', tam da bahsettiğim bu tartışılamazlıktan kaynaklanan, nesnelliği reddeden, hurafe/retoriklere sığınan ve kendisinin de toz kondurmadığı, tek adam yönetimine 'evet' diyerek aynı safta durduğu günümüz mütedeyyin muktedirlerin zihniyetinin eseridir.

    edit: çok önemli güncel bir ekleme için (bkz: peygamberin gelen vahyi yanlış anlaması/#97456031)
  • her biri bir buçuk saatten 54 ders boyunca * aristoteles metafizik okumalar videosu yapmışlar. ilk videoyu izledim. genel olarak hoca aristoteles öncesi felsefeyi anlatmış.
    hoca gerçekten çok iyi anlatıyor bile olsa aristoteles'in metafiziğine 82 saat harcamak istediğimden emin değilim.

    hepsini izleyen varsa bana mesaj atabilir mi? sizce harcadığı vakte değiyor mu? en azından 82 saat sonunda "tamam ben artık aristoteles'i tamamen anladım" diyebilecek miyim?
  • ücretsiz bir şekilde ahmet ayhan çitilin metafizik okumalarına erişmemizi sağlayan bir yapı emeği geçen herkese teşekkürler.
  • varligina hala inanamadigim bir hazine.
  • bu ay keşfettiğim değerli online okul. youtube üzerinden kayıtları izlenebiliyor.
  • çok kaliteli bir kanal. arapça derslerinden sonra latince dersleri de başladı. daha pek çok konuda pek çok güzel içerik var. umarım azimle devam ederler ve bu projeyi geliştirirler.
    edit: farsça ile dil serisi iyice genişledi, her ne kadar ben özellikle dil videolarından yararlansam da farklı alanlarda verimli pek çok içerikleri var.
  • bir ara ayasofya imamlığı yapan keresteyi bünyelerine almışlardı ama uzun zamandır görmüyorum. kovmuşlardır o hanzoyu umarım. eskisi kadar olmasada arada bakıyorum hala
hesabın var mı? giriş yap