• her şeyin güllük gülistanlık olduğu,elmaların huşu içerisinde düştüğü,45 derece ile atılan cismin havada kuğu gibi süzüldüğü,kutu üstüne koyulan kutunun sürtünme kuvveti sayesinde birlikte hareket ettiği delikanlı fiziktir.

    her etki karşılığında tepki alır icabında kimse kimseye şekil yapamaz.eylemsizlik denen bir racon vardır alemde bir yola baş koyduysan kolay kolay dönmezsin.

    ivmesiydi,hızıydı,konumuydu hasılı f=ma'sıydı gayet akılcı sebep sonuca dayalı bir branştır.

    sonra biz büyüdük kirlendi dünya,kuantum icat oldu mertlik bozuldu.paragraf paragraf yazı yazılarak fizik mi yapılırmış be?heisenberg,planck,bohr elbette ki einstein ve adını sayamadığım niceleri allah sizi bildiği gibi yapsın ne istediniz lan bizim elmalı fiziğimizden?
  • paradigmatik kıyas ipuçları:

    * newton fiziği: iki cisim aynı anda aynı yeri kaplayamazlarlar. neden sonucu önceler.
    * kuantum fiziği: bir cisim aynı anda iki yerde birden bulunabilir, hatta madde/parçacık gözlendiğinde saklanabilir. sonuç nedenden önce görünebilir. şeyler yoktan var olabilir, vardan yok olabilir, her şey her şeye dönüşebilir.
    * ara karar: newton fiziği basit ve anlaşılırdır. kuantum fiziği karmaşık olmakla kalmaz inanılmayacak* hemen her şeyi içerir.
  • newton fiziği. algılanabilir olanın fiziğidir.
  • bir hocamın deyimi ile "ittirme kaktırma" fiziğidir. yavaş maddelerin birbirleriyle etkileşimlerini inceler. ışık ve ışık gibi hızlı parçacıkların davranışlarını incelemede yetersizdir. hızlı parçacıkları inceleyen fizik dalı kuantum fiziğidir.
  • 1. nesneler kesintisiz olarak hareket ederler. büyük küçük bütün hareketler süreklilik gösterir.

    2. nesnelerin hareket etmelerinin nedeni vardır. bu nedenler hareketin önceki nedenlerine bağlıdır. bu nedenle bütün hareketler belirlidir ve önceden tahmin etmek mümkündür.

    3. bütün hareketler analiz edilebilir veya onu oluşturan parçalara bölünebilir. her parçanın evren denilen bu muazzam makinede bir rolü vardır ve bu bu makinenin karmaşıklığı da onu oluşturan çeşitli parçaların basit hareketleri olarak anlaşılabilir.

    4. gözlemci gözler ama asla etkilemez. sakar bir gözlemcinin hataları bile onu dokunarak gözlediği şeyin hareketlerinin analiz edilmesiyle açıklanabilir.

    ışığın hareketinin ve ısıtılan ve ışıyan nesnelerle bağlantılın açıklanamayan davranışlarının gizemi bilim dünyasında bir devrim başlattı.

    aktif gözlemcinin yerini etkileyen gözlemci aldı.

    fred alan wolf
  • astrofizik de büyük cisimli kütlelerin genel hareketlerini açıklamada ve dünya üzerindeki nesnelerin hareketlerin açıklamasında kullanılır.

    ışık hızlarına yakın hızlarda fiziğin bu alanı kullanılmaz. çünkü kesinlik içeren sonuçlardan uzak sonuçlar elde edilir.

    klasik fizikte ise karşılaşılan problemlerin çözümleri kesinlik içermemekle beraber kesinliğe oldukça yakın ve o duruma uygun çözümler, sonuçlar verir.

    aslında fizik ile ile ilgili hesaplanan her hareketin, pratik olarak her sonucu kesin değildir ve sonuçlar hata oranı ile hesaplanır. bu sonuçlar hata oranları içinde kaldığı müddetçe tam olarak doğru hesaplanmış kabul edilir, yani kesinlik içerdiği dile getirilir.

    herhangi bir uydunun yörüngeye yerleşmesinde, herhangi bir aracın belirli bir hız ve ivme ile hareket ettiğinde hareketini, durma eylemini gerçekleştirdiğinde bu eylemin hareket ve sonucunu hata oranları içinde klasik fizikle hesaplanır.

    aynı zamanda klasik fizik sadece dünya'ya özel değildir. herhangi bir gezegende aynı formüller kullanılabilir lakin bazı sabitler, gezegene özgüdür. örneğin yer çekimi, sürtünme katsayısı vs gibi.
  • newton reyis'in aristo'nun fikirlerini temel almasıyla şekillenmiş fizik.

    evrende "gri" alanların vâr olmadığını, kâinatın mekanik ve deterministik bir işleyişinin olduğunu (yâni her olayın mutlak bir sebepe bağlı meydana geldiğini), dünyânın gözlemlenebilir/çözülebilir verilerden oluştuğunu, bu verilerin, bütüne uygulayarak kesin çıkarımlar yapabileceğimizi söylerler.

    klasik fizik; dinlerin, evreni açıklayamayacağını iddia etmiş; "doğruya" ancak gözlem, deney, ölçüm yoluyla ulaşılabileceğini söylemiştir.

    bu dünyâda ya doğru vardır ya da yanlış... bir şey hem doğru hem yanlış olamaz. ya siyahtır ya da beyaz... bu yüzden filmlerde, romanlarda bile iyiler ve kötüler keskin çizgilerle ayrılmıştır. neredeyse bütün filmler ve kitaplar; giriş, gelişme, sonuç şeklinde ilerleyen mekanik yapıya sâhiptir.

    klasik fizik, müziği bile te'siri altına almış: müzik; do, re, mi gibi matematiksel sesler ile düzenlenmiş; türk müziğinde de vâr olan ara tonlar yok sayılmış.

    sosyal bilimlerde çok tartışılan "topum mühendisliği" dediğimiz tepeden inmeci reformlar, yine newton fiziğinin yansımalarıdır. çünkü doğru tektir. gri alanlar yoktur. gerekirse kafasına vura vura, zorla o doğru, o kişiye yaptırılmalıdır. jakobenlerin "halk için ama halka rağmen" anlayışı da buradan gelir aslında.

    hâsıl-ı kelâm: klasik fizik; edebiyat, müzik, sinema, sosyal bilimler, ekonomi ve daha nice alanı etkilemiş; hayatımızı baştan aşağı şekillendirmiş.

    tabiî kuantum fiziği var ki çıkınca her şeyi altüst etmiş. 1920'lerden beri tartışılıyor. bir de meşhur kedi deneyi var elbette...

    bu bilgileri, alev alatlı'nın makalesinden arakladım. sitesinde, makaleleri mevcut. okumanızı tavsiye ederim.
  • ışık hızına göre görece düşük hızlarda ve atomalti parçacıklara göre görece büyük kütlelerde geçerli fizik.
  • isik hizindan cok dusuk hizlar icin gecerli olan fizik. en genel anlamda, galileo donusumlerinin gecerli oldugu fizik denilebilir.
hesabın var mı? giriş yap