• diyelim bir insan tanıdınız. size ilgili davranıyor, yaptığınız her yemeği yiyor, bitmek tükenmek bilmeyen acayip bir cinsel aktivitesi söz konusu. sinirleniyorsunuz ama kişi tüm sakinliğini koruyor. ağlama duvarı gibi mübarek. itiraf edin bir kısmınız "vay be tam aradığım kişi" dedi. işte burada ben devreye giriyorum ve "her gördüğünüz şey gördüğünüz şey değildir" diyorum. tamam biraz saçma bir cümle gibi oldu ama içeriksel olarak çok yüklü. gerçekten.

    şimdi efendim, klüver ve bucy adlı iki kafadar, 1930'lu yıllarda maymunlarda bilateral temporal lobektomi yapmışlar. malzemeden de kısmadan amigdala, hipokampus ve çevre kortikal yapıları, allah ne verdiyse çıkarmışlar. sonra bir bakmışlar ki bu hayvanlarda görüş alanlarına giren her nesneye artmış bi ilgi (hipermetamorfoz), abuk sabuk her yiyeceği ve içeceği yeme, içme eğilimi (hiperoralite) ve durmak bilmeyen cinsel aktivite (hiperseksualite) vuku bulmuş. bu maymuncuklar hiperoralite kaynaklı tüm nesneleri, elleri yerine, ağızları ile incelemeye başlayınca buna da psişik körlük veya vizüel agnozi diye havalı isimler vermişler. yanlarında kese kağıdı patlatmışlar, hayvanlar sallamamış bunları. azalmış motor ve vokal tepkiyle adeta taşak geçmiş hayvanlar bunlarla. kapının arkasından çıkıp "bö" demişler, lakin ajan cho bakışıyla karşılık görmüşler. ne bir korku ne de öfke emaresi gözlenmiş. hepsi birer conan olmuş adeta. sonra bu iki kafadar el ele tutuşup "bu belirtilerle karakterize durum klüver-bucy sendromudur" demişler.

    ilk paragrafa geri dönecek olursak bu ve benzeri hareketler izlediğiniz kişide bir pislik olabileceğini düşünün, geçmişinde de kafa travması, anoksik-iskemik ensefalopati, herpes simpleks ensefaliti ve reye sendromu gibi durumlar olabileceğini unutmayın, esen kalın.
  • klüver-bucy sendromu kişilerin nesneleri ağızlarına sokmalarına ve uygunsuz seksüel davranış göstremelerine yol açan nadir görülen nörolojik bir hastalıktır. diğer semptomlar, visual agnosia, normal korku ve kızgınlık reflekslerinin kaybolması, hafıza kaybı, distraktibilite, seizure, bunama'yı içerebilir. bu bozukluk, beyin hasarıyla sonuçlanan herpes encephalitis ya da travma ile alakalı olabilir.
  • ensefalit sonrası bir hastada aşırı kebap yeme isteğine, hiperseksüaliteye ve küfürlü konuşmaya neden olmuş sendrom. sendrom diyip geçmeyin, aynı urfalı türkücü.
  • kluver-bucy syndrome, hypersexuality, and the law

    açık radyo'da nöro-hukuk serisinde ele alınan konulardan biriydi. sendrom ve buna sahip kişinin yargılanma süreciyle ilgili bilgiler için: özgür iradenin gri alanları
  • bu sendromun yan etkileri de birbirinden betermiş:
    - zoofili,
    - koprofili,
    - pedofili,
    -....
  • frontal kortexin tutulumuyla giden, dolayısıyla kişilik bozukluklarının görüldüğü, demansın etyolojisinde de yeri olan pick hastalığında rastalan; hiperoralite, hiperfaji ve hiperseksüaliteyle kararkterize hastalık.
  • psikolojik bir sendrom gibi görünse de tamamen nörolojik bir hastalık. amigdalanın veya ilişkili bölgelerinin hasarlanması sonucu bireyin adeta ev kedisi* misali davranışlar sergilemesi durumu. şöyle; ani bir hareket yaptığınızda direkt ilgisini çeker, hareket eden nesnelere karşı aşırı ilgi duyar, ne bulduysa ağzına sokmak ister, kolay kolay üzülmez veya sinirlenmez -aynı surat ifadesini hep korur ve bitmek tükenmeyen cinsel arzusu vardır.**
  • amigdala hasarı olan yani beynin şu bölgesinde tümör, ödem bası, travma vs. gibi bir harabiyeti olan canlılarda görülen sendrom.
    mesela bir kedide bu hastalık varsa köpeklerle veya kendi hem cinsleri ile ilişkiye girmeye çalıştığını görebilirsiniz.
    ben eşcinselliğinde beynin bu bölgesinden kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyorum.

    çok eskiden okuduğum tasavvufi bir yazıda amigdala için ‘şeytani beyin’ tanımı yapıldığını görmüştüm. gerçekten de amigdala için yapılabilecek en doğru tanımlardan biri...
    yazının devamında ise tasavvufi çalışmaların -mesnevi okumak, oruç tutmak, yüksek frekanslı zikirler yapmak vs. gibi eylemlerin- beynin amigdala kısmını terbiye ettiğini kontrol altında tuttuğu yazılıydı.
    yani tasavvufi çalışma yapan insanlar farkında olarak ya da olmayarak bu vesileyle beyin temizliği yapmış oluyor. korkuları ile yüzleşiyor ve sahip olduğu bir çok zaaflardan arınabiliyor... mucize gibi bir terapi.
    günümüzde ki hekim ve psikolojik danışmanların tedavilerinde daha çok tasavvufi terapiyi kullanması gerekiyor. hem yan etkisi yok hem de ucuz ve tesirli...
  • bilateral amigdala lezyonu sonrası ortaya çıkan hastalık.amigdala limbik sistem elemanı davranışı yarı bilinçli düzeyde ayırt eden yapıdır.gurme denilen kişilerde amigdalanın gelişmiş olduğu düşünülüyor.haraplandığı zaman yemeğin tipi ve kalitesi ayırt edilemiyor(bkz: psişik körlük).korkusuz,meraklı,unutkan(amigdalanın uzun süreli hafızada rolü olduğu düşünülmektedir.),her şeyi yemeye çalışan(yemek olması şart değil yani),farklı cinse hatta farklı türe ilgi duyan insanlar(bak bundan türkiye'de çok) ortaya çıkıyor.
  • klüver-bucy sendromunda limbik sistem'in parçası olan ön temporal korteks'de hasar sonucu görülür.

    t: klüver-bucy sendromu nadiren görülen; görme agnozisi(gördüğünü tanımlayamama), hiperseksüalite, hiperoralite (bebeklerdeki gibi her şeyi ağzına alma-tadına bakma isteği) ve hipermetamorfoz (her görsel uyarana tepki verme veya dokunmaya çalışma eğilimi) ile kendini gösteren nöro-davranışsal bir durumdur.
hesabın var mı? giriş yap