• 2018 yılında matematiğin nobeli sayılan fields madalyasını kazanan kişi. ıranın kürt şehri merivan'da doğup ingiltere'e mülteci olarak gitmiş bu arkadaş.
    https://www.artigercek.com/…li-nesin-e?t=1533146437
    https://www.theguardian.com/…-nobel-prize-for-maths
  • ödül aldığını duyduktan sonra nerde yaşadığına baktım tabi yine şaşırmadım ingiltere'de mülteci statüsünde yaşıyormuş ama eminim yakında vatandaşlıkta verirler kendisine. bu adamın aldığı ödül 4 yılda bir verilen ve matematiğin en prestijli ödülü sayılan fields madalyası ama gel gör ki millet hâlâ bölme işlemini iyi yaptığı için vermişler hihihi diye taşşağa alıyorlar evet sevgili oturmaktan götünün kılı ağarmış sivilceli yazar aynen bölme yüzünden ama neyi böldüğü burda söylemiyeyim anana ayıp olur.. neyse efenim bunları geride bırakırsak ki bırakması hayli bir zor oluyor ama neyse bizim böyle insanlara sahip çıkmamız lazım gel canım üniversitede istediğin gibi çalış valla önünü kesmeyecem bir bildiriye imza attın diye hapse atmayacağım dememiz lazım ki ülke böyle insanların sırtında yükselebilsin, öğrencileri olayı bir başka uca taşısın huoop o nasıl bişey ne demek istiyon derseniz şöyle efenim sokrates, platon, aristo bunlar hep birbirinin öğrencisi ve hepsi de dünya felsefe literatüründe ayrı bir kolun kurucusu neyse biz meselemize geri dönelim bakınız daha adamın ismini bile ödülü aldıktan sonra duyuyoruz ekşide bile topu topu 3-5 entry girilmiş bu bizim değil eğitim sistemimizin ayıbıdır. hadi diyelim koçer hem kürt hemde iran kökenli olduğu için ne işi var burda dediniz peki içimizdeki koçer olan ali nesin'e niye öyle davranıyorsunuz? ali beyin facebookta ara ara yazdıklarını okuyorum resmen adam millete matematik öğretmek istiyor diye önüne koumadıkları engel kalmamış. neden peki farklı siyasi görüşleri var diye.. bakınız ortadoğu coğrafyası hâlâ bilimin beşiğidir diyebiliyorsak bin yıl önceki buralarda bilime verilen önemden siyasi/dini görüşlerin bilimine etki etmemesinden dolayıdır. şuan bile eski yunan eserlerinin çoğu hâlâ okunabiliyorsa o zamanda bu coğrafyada bilime verilen önemden dolayıdır. yazdığı kitap ağırlığınca altın verilen dönemlerden bahsediyorum, çinden hindistandan, afrikadan bilim adamlarının buraya geldiği dönemden bahsediyorum tarihi sevmem ama tarihçilerin dedikleri gibi ders alınmayan tarih tekerrür eder diye şuan bilimin beşiği ingiltere ve amerika gibi ülkeler diline dinine ırkına siyasi görüşüne (radikal olamamk kaydıyla) bakmadan seni kabul eden el üstünde tutan ülkeler ve tabi ki amerikanın doları ingilizin sterlini bizim lirayı dövüp linç edecek. aziz sancar nobeli, koçer birkar fieldsi, ali nesin leevati ödülünü alınca çok seviniyorum ama bunların ikisinin hâlâ emperyal güçlerin içinde birinin de ülkeden kovulmak üzere olduğunu görünce sevineyim mi üzüleyim mi bilemiyorum. umarım en kısa zamanda bu yanlıştan döneriz ve bilimin hakim olduğu dünyanın bilim ve medeniyet yuvası haline geliriz. tekrardan koçer ve ali beyi kutluyorum ve gurur duyuyorum inşallah bende/bizde onların açtığı bu yolda yeni başarılara layık oluruz.
  • kürt profesör caucher birkar, 2018 yılında matematiğin nobeli olarak kabul edilen fields madalyası’nı kazandı.

    rojhılatın (iran) meriwan kentinde doğan ve şu an cambridge üniversitesinde profesör olan koçer birkar, 4 yılda bir verilen ve matematiğin nobeli olarak kabul edilen fields madalyası’nı kazandı. daha önce leverhulme ödülünü de almıştır. birkar, “genel log türlerinin çeşitleri için asgari modellerin varlığı” konulu makalesi ile 2016 yılında ams moore ödülü’nü de almıştır.
  • bölme işlemini çok iyi yaptığı için nobel ödülü kazanan iran'lı kürt profesör.
  • the kurds have no friends but the mountains...
hesabın var mı? giriş yap