• doğru önermedir.

    bu şekilde siz de kendi yazılımınızı geliştirebilirsiniz.

    google'dan "kodlar" diye aratın, hoşunuza giden kodları bulun ve hoşunuza giden bir yere yapıştırın.

    ve yazılımınızın oluşmasını bekleyin.

    edit: duyum aldım, kalan %10 fanta olabilirmiş. benim de aklıma yattı.
  • dna aktarımı olayının %90 copy paste olmasından farksızdır. çünkü niye? çünkü o da kod bu da kod.

    .
  • programcının klavye ısı haritası:
    http://666kb.com/i/dsepbfp1xfrp3kmca.png
  • fiziki bir eylem olarak düşünülmemesi gereken konu. kopyala yapıştır çok güzel bir şeydir. kopyala yapıştır fakat re-usable kod ve re-usable know-how ise bir yazılım şirketinin yürümesi gereken bir yoldur.

    10'a yakın ülkede, hepsi ilgili ülkelerin top 200'ünde yer alan şirketler ile çok ağır sözleşmeler ve tarih kitaplarında bile yazılamayacak ağır şartlarda yazılım projelerinde bulundum. aşağıdaki kısım tamamen genç yazılımcı adayı içindir.

    kod yazmanın %99u beyinde bitmektedir, klavye, tıklama, kopyalama, vb.. işlemlerin tamamı bu geri kalan %1 in içerisindedir.

    %99 luk kısmı tamamen düşüncedir. düşünce de şunlardan mütevellittir. mimari, kodun yapısı, business ise business'ın talepleri, ileride ne tür bir esneklik gelebilir ufak bir muhasebe, kodun karşılaşabileceği olağandışı riskleri içermektedir.

    düşünce kısmındaki her şey bir sorumluluktur. kimi kurumlar bu sorumluluğu tek bir personele emanet ederken, işini düzgün yapan kurumlar bu sorumluluğu alanında uzmanlaşmış ekiplere teslim etmektedir. bu ekiplerin işi ortak bir amaca doğru farklı kulvarlardan koşmak.

    kopyala yapıştır çok doğru bir şey. bir program yazarsınız, mevcut bir framework'ü kullanırsınız özelleştirirsiniz, yaptığınız çalışmalar uzun yıllar mayalanır bu mayalanma sonucu muazzam componentleriniz olur. yeni bir proje geldiğinde, "hıms bunu yapmıştım halen de x projesinde kullanılıyor", hemen bunu kopyalarsınız, uyarlarsınız ve işinize devam edersiniz.

    bu neredeyse tüm sektörler için geçerlidir. unutmadan eğer daha önce yaptığınız kodları kullanamıyorsanız ortada bir sorun vardır, ya o kodlar çok kötüdür, sıvanmış gün kurtarılmıştır.

    daha önce çok kez, çok büyük kurumların projelerinde günü kurtardığımız ve bedelini gece mesaileri dahil daha fazla çalışarak ödediğimiz için söylüyorum.

    minimum eforla re-usable temiz kod yazmadıysanız aşağıdaki bağlamda muhakkak kendinizi bir muhasebe edin.

    eğer işveren iseniz şirketiniz para kazanmayacaktır, yazılımcı maaşları bitcoin kadar hızlı yükseliyorken, kar ettim sandığınız projelerde ileriye dönük ödeyeceğiniz cezaları, hataları düzeltmek için harcayacağınız iş günleri ve ek mesai saatlerini de hesaba kattığınızda bence şimdiden kapanışı verin.

    eğer çalışan iseniz, işvereninizin işlerini kötüye sokarak kendi yürüdüğünüz yolu kirletiyorsunuz. işvereninizin batması demek kariyerinizde kötü bir leke olmalıdır. herkesin bir birini tanıdığı bir camiada, referans checklerde çok şey kaybedersiniz.

    eğer çalışan iseniz bir notum daha var, ne kadar çok kod yazdığınız, ne kadar çok projeyi baştan sona hiç geçmişe dönük kod kullanmadan temiz sıfırdan yazdığınızın bir önemi yok. işvereniniz için günün sonunda banka hesabına yatacak x tl olarak değeriniz olduğunu unutmayın.

    eğer bir projenin kabul ekibindeyseniz çalıştığınız şirkete satın aldığınız günü kurtaran bir ürünle gününüzü kurtarıp daha kötü günlere kendinizi hazırlayın. örneğin resmi dairede, herhangi bir bankada, "sistem yok" cümlesini duymuşsunuzdur. o budur işte.

    tl:dr, bs*g diyenlere. tekrar özetliyorum. re-usable temiz dökümante edilmiş, birden fazla yere eklediğinizde minimum efor ile yayına alabileceğiniz kod dünyanın en kıymetli kodudur.
  • diyelim ki bir matematik problemi çözmeye çalışıyoruz. bu problemde dairenin çevresini, alanını hesaplamamız gerekiyor, bazı integral hesaplamaları yapmamız gerekiyor. bu problemi çözmeye çalışan herhangi bir kişi öncelikle daire alanını ve çevresini bulan formülün, daha sonra integral işleminin teorik ispatını yapar mı? yapmaz. çünkü bu ispatlar daha önce yapılmıştır ve kanıtlanmıştır. burada yapılan kopyalamak değil daha önce üretilmiş bilgileri kullanarak yeni bir bilgiye erişebilmektir.(bkz: katma değer) eğer durum böyle olmasaydı yeni bir bilgi üretebilmek için öncelikle insanlık tarihi boyunca üretilmiş tüm bilgileri kendi çabamızla elde etmemiz, daha sonra da bunları kullanarak yeni şeyler üretmemiz gerekirdi.
  • doğruluğu az önce tarafımdan kanıtlanmıştır.

    önce editöre 1 ve 0 yazdım sonra ne yapmak istiyorsam ona göre 1 ve 0'ı belirli sıralarla dizdim. sadece kopyala yapıştır yaparak az önce kendi facebook'umu yaptım. kız bile düşürdüm. he heyt.
  • "kod yazma olayı" olmayan hadise.

    biz buna copy/paste değil, "framework","module","library" kullanımı diyoruz. hatta ileri gidip "service" kullanımı diyoruz.
  • neden türkiyede böyle oturduğu yerden anlamsızca ve bilgisizce her mesleğe laf eden bir güruh var? kopyala yapıştır yapıyorlar madem kardeşim sen de ol sen de yapıştır.
  • "kopyala yapıştır"' dan kasıt ufak kod parçalarını oradan buradan alıp, birleştirerek ortaya birşeyler çıkarılması ise, bu daha çok web sitesi vs. hazırlanırken gözlemlenen bir eylemdir. kaldı ki buna "kod yazma" ya da daha doğru sekliyle yazılım geliştirme denmiyor, web sitesi hazırlama deniyor. yazılım geliştirme özelinde, kod yazmak oradan buradan kod kopyalayıp, sonra da türkçe'den bihaberlerin deyimiyle kopyanın "edit edilmesinden" ibaret değildir. bir yazılım geliştirici elbetteki öğrendiği bazı çözümleri kendi koduna ekleyecektir. ancak kendi yazdığı kod %10'dan ibaret değildir.

    ancak , "kopyala yapıştır" dan kasıt, yaygın olarak kullanılan paketlerin, kütüphanelerin entegre edilmesi, yaygın çözümlerin kullanılması ise, bu iddia saçmalığın daniskasıdır. her nasıl bir otomobil üretilirken her şirket motoru, yürüyen askamı, tekerleği vs. yi yeniden icat etmiyorsa, bir yazılım gelişticisi de yeniden icat etmez, var olan çözümleri, kütüphaneleri, paketleri kullanır. aksini yapmaya çalışan büyük şirketler var elbette ki. ancak onlar da not invented here sendromundan muzdarip oluyorlar.
hesabın var mı? giriş yap