• son yillarin tip alaninda en buyuk geli$melerinden. enjekte edilen bu niteliksiz hucreler, vucudun neresine birakilirsa kisa surede o bolgenin ozelliklerine ayak uydurarak transform oluyorlar. zarar gormu$ organlara uygulandiginda o bolgeyi tamamlayip cok kisa surede eski hale donu$turulebiliyor. insanlar ustunde deneylere kisa bir sure once ba$landi.
  • kendini yenileyebilme ve özerk* hücreler üretebilme gibi ünik bir özelliği olan çok özel bir hücre tipidir. embryo ve fetal dokulardan elde edilir. bu hücreler vücudun neredeyse bütün organ ve dokularına dönüşebilirler ve bu yüzdende diğer tip hücreleri değiştirmekte kullanılabilirler. bu hücrelerin alzheimer, parkinson, lösemi, kanser, sinir sistemi ve kalp hastalıklarının tedavesinde kullanılabileceği söylenmektedir. bu hücrelerin sadece insan embryo'sundan ve fetal dokulardan elde edilebilir olması amerika'da halak arasında büyük bir kargaşa yaratmış. din adamları, politikacılar ve doğal olarakta doktorları birbirine düşürmüştür.
    bu hücrelerin çoğu tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftlerden alınan yumurta örneklerinden kullanılmayanlarıyla elde edilmiştir. herkesin bir zamanlar bu durumda olduğu düşünülecek olursa bu hücrelerin alınması ve kullanılmas yedek organ amçlı insan yaratmaktan çokta farklı olmamaktadır. bilinci olmasada bir insanoğlunun varlığından söz edilebilmektedir.
    amerika'nın araştırmalar devam edip etmem kararı çok zor alınmıştır. hatta george bush televizyonda canlı yayınla karaını halka duyurmak zorunda kalmıştır. bu duyuruyu okumak için:
    http://www.whitehouse.gov/…/2001/08/20010809-2.html

    son karar olarak şu ana kadar elde edilmiş olan 60 stem cell ile çalışmalar devam edilmesi ve somut bir gelişme olana kadar yeni hücre üretimi yapılmaması kararı alınmıştır. bu hücrelerin araştırması için amerikan hükümeti yılda 250 milyon dolar gibi astronomik bir harcama yapmaktadır.

    dream theater'ın bu konu üstüne çok güzel bir şarkısı vardır.

    (bkz: the great debate)
  • (bkz: stem cell)
  • benzer işlevi, plasenta tarafından gerçekleştirilebilir. derin yanıklarda ve yaralarda kullanılır, şıpır şıpır..
  • (bkz: kordon kanı)
  • g.w.bush'un cok yakin bir tarihte imza atmasiyla abd'de kok hucre tedavisinin legalize edilme cabalari bosa cikmamistir. bunun disinda bu terapinin yasak oldugu ulkeler, henuz bu konuda yasal bosluklari olan ulkelere gerekli malzemeyi gonderip orada uygulatarak calismalarini yurutmektedir. sasirtici bir sekilde turkiye de bu yasal boslugun oldugu ve kok hucre nakli yapan ulkelerden biridir. (bkz: bir bildigimiz var ki soyluyoruz)
    devlet destekli arastirma yapilamayan bir takim etik manyagi ulkelerde bu arastirmalar,icinde bok gibi para oldugu bilindigi icin ozel sektorce finanse edilmekte. 10-15 sene icinde, dogan her bebegin kordon kanindan alinacak kok hucrelerinin tutulacagi bankalar olacaktir, olmalidir. (bkz: sperm bankasi) (bkz: kok hucre bankasi)
  • kök hücrelerinizi alıp, biodegradable malzemelerle oluşturduğunuz istediğiniz doku şeklini besliyorsunuz. daha doğrusu bahçe sular gibi damla damla kök hücresi ile suluyorsunuz. ta-taam! canlıya nakledilmeye hazır yeni dokunuz hazır... belgesellerde görebileceğiniz sunumu sırtında insan kulağı gezidren bir fare şeklinde olacaktır. (bkz: auriculosaurus)
  • south park'in bu konu uzerine bir bolumu vardi. kenny'nin oldugu bolumdu.
  • bush yonetimi karsi cikmis olsa da kaliforniya eyaletinde 71 numarali proposition* ile oylanmis ve buyuk cogunlukla bu konuda arastirmalara 3 milyar dolar ayrilmasina karar verilmistir. federal sistem eyaletlere federal hukumetinkine aykiri olsa da (anayasaya aykiri olmamak sartiyla) kendi kararlarini verme olanagi taniyor. diger eyaletlerde henuz boyle bir girisim olmadigi icin kaliforniya (spesifik olmak gerekirse california institute for regenerative medicine) bu daldaki arastirmalarda onculuk edecek gibi gorunuyor. politik anlamda ise 2004 secimlerinde proposition 71 kaliforniya'nin bush'a attigi ikinci kazik oluyor (birincisi onu 55 electoral college oyundan etmekti).
  • 20 yılık omurilik felçlisini ayaga kaldıran tedavi yontemi
    http://times.hankooki.com/…t2004112617575710440.htm
hesabın var mı? giriş yap