• yeni doğan yegenime evde dört kisi bakıyoruz. dört kişiyi canımızdan bezdirdi. üç ayrı doktora götürdük hepsi çok sağlıklı, hiç bir rahatsızlığı ve problemi yok dediler. kolik bebeklerde olan gaz sancısı ve sakinlesememe huyundan dolayiymis bütün bu izdiraplar.

    bazen öyle bir ağlıyor ki saatlerce susturamiyoruz. ne yaparsak susmuyor. katılıyor, nefes alamıyor. en sonunda yorulunca uykuya dalıyor.
    kolik bebege bakmak çok zormuş gerçekten. bütün aileyi perişan etti. ağlamasını susturamamak bizi de yıpratıyor. çok da tatlı keranaci ama düşman başına. çok zor.
  • herkes size önerilerde bulunacaktır. ben sırayla tüm bildiklerimi yazayım sonra da yorum yapayım. nurse harvey ve türevleri, kiraz çekirdekleri, ayağın altına acı elma yağı sürmek, kucakta tutmak , saç kurutma makinesi sesi dinletmek, dua etmek, sabır çekmek, banyo yaptırmak , bol bol emzirmek, masaj yapmak , gece arabayla dolaştırmak, sallamak, bisikleti tavana asıp tek ayak üstünde amuda kalkarak binmek...liste uzar gider ve sonuncusu hariç hepsi işe yarar. not: elektrik faturanız 3 ay yüksek gelecektir. sonra geçiyor, gerçekten :)
  • kolik rahatsızlığına sahip olan bebektir.
    (bkz: kolik)
    yeni doğan bebeklerde bazen şiddetli gaz sancıları, ağrılar olabilir. kolik bebek saatlerce ağlayabilir, huzursuz olabilir. kolik daha çok erkek bebeklerde olur. su sesi, saç kurutma makinesi, çamaşır makinesi sesi dinleterek yahut arabayla dolaştırarak kolik bebeği biraz sakinleştirmek mümkün.
  • kendim de çaresizce internette çeşitli sayfalarda çözüm aradığım için buraya yazma gereği hissettim.

    2. ve 3. ay arası akşam saat 18-23 arası şiddeti ve süresi akşamdan akşama değişen ama hiç sekmeyen, bizi oldukça yıpratan bir süreç yaşadık. hem arkadaşlarımdan hem de internette okuduğum şeylerden yine de şanslı grupta yer aldığımızı gördüm. bu süreci daha ağır yaşayanlara gerçekten sabır ve kuvvet diliyorum, zira bizi bazı akşamlar 1-2 saat içinde perte çıkartabiliyordu canım kızım.

    o içli içli ve bitmeyen ağlamalar, gitmeyen karın ağrısı ve sancılar, ebeveyn olarak psikolojik açıdan katlanması çok zor bir süreç. elden çare gelmemesi, kucağındaki el kadar bebenin acısına derman bulamamak, onu susturamamak oldukça yıpratıcı. psikolojik yorgunluğun yanında bir de sürekli gezdirdiğimiz için fiziksel yorgunluk da cabası oluyordu.

    bizim uyguladığımız şeyleri sıralarsak:
    -öncelikle annenin ve dolayısıyla sütün gazsız olmasına özen gösterdik.
    #ben karnabahar, lahana, baklagil, süt, yoğurt, meyve, salatalık, turp gibi gaz yapan yiyecekleri tüketmedim bir süre. kışa denk gelenler için daha zor bir süreç. ıspanak, kabak, patlıcan, pırasa ve bamya sebzelerine mecbur kalmıştım. süt içeren bir şey yaparken laktozsuz tercih ettik.
    #çorapsız asla gezmedim. hatta hep terlikleydim. ayakların üşümesi gaz yapıyor annede.
    #yemeklere mutlaka kimyon koyduk.
    #kahvaltı hariç yemek sonraları rezene çayı içtim.

    -peluşlu sıcak su torbası aldık şöyle bişiy ve kimi akşamlar bizim kurtarıcımız oldu. sıcak, rahatlatıyor bebekleri. boyutu da normallere göre küçük, peluşlu olması hem bebek için sempatik hem de plastiğin sıcağını kesiyor. aynı zamanda yatağına yatırmadan önce yattığı yeri de bu sayede ısıtıyoruz. yatırdıktan sonra ayak kısmına alıyoruz.

    -çingene salıncağı kurduk. burda en dikkat edilmesi gereken kısım, sağa sola sallanması değil tepedeki yayı sayesinde yukarı-aşağı hareket edebilmesi. burası çokomelli çünkü, zıpzıp hareketi rahatlatıyor bebeği. elde de yapılabilir ama 5-10 kez kaldır indirden sonra yoruluyor insan.

    -beyaz gürültüden faydalandık. bizimkini saç kurutma rahatlatıyordu ama her bebek farklı olabilir. deneyin hepsini. neyse ki uygulamalar var bunun için. seslerle birlikte pış pış yapan bile var.

    -gaz damlası kullandık doktor tavsiyesi ile

    -yine doktor tavsiyesi ile bağırsaklarını geliştirsin diye eczaneden damla probiyotik alıp kullandık

    -ağlama saatine yakın ama henüz başlamamışken banyo yaptırmak ve hemen arkasından emzirmek. bebeği rahatlatıyo bu taktik ve bir ihtimal en az bir saat uyumasını sağlıyo. böylece ağlama süresi azalmış oluyor. uyanınca yine ağlıyor ama ne kadar kurtarsak kardır bence.

    -kesinlikle emzirdikten sonra gazını hemen çıkartın. memede uyuma, sakinleştirme etkisi ilk başta sizi rahatlatsa da eğer gazı ağızdan çıkartmazsa, bağırsaklarından çıkartmak zorunda kalacak ve bu çok daha sancılı bir süreç olacak hem siz hem bebek için.

    -eğer yeni emmediyse dizlerini karnına doğru çek-bırak hareketi (aynı anda ve sonrasında tek tek) yapmak ve saat yönünde çevirmek gaz çıkarmasında yardımcı oluyor.

    -çeşitli masajlar ve masaj yağı denedik ama hiç biri işe yaramadı bizde. i love you masajı diye geçeni deneyebilirsiniz belki sizinkinde işe yarar.

    bebeğin bağırsakları gelişince geçecek sancılar, henüz direkt bir tedavisi yok, öncelikle ağlamaları kabullenmek gerek demişti doktor. bizimkinin bir ay sürdü ama beşinci aya kadar devam eden, gece boyu süren örnekler vardı etrafta. bebek ağladıkça ve bu ağlama günleri çoğaldıkça insanın sinirini ve dayanma gücünü zorlayıp evdeki diğer kişilerin birbiriyle iletişimini de etkileyebilir. gerçekten çok zor…

    çaresizce, medet bulmak için didinen tüm anne-babalar umarım kısa sürede atlatırsınız…
  • gecenin bir vakti dışarıya çıkarmak ya da arabayla gezdirmek de iyi gelir. her bebeğin girdiği sendromdur. normaldir. uzun bir süre daha devam eder sonrasında da diş konusu çıkar ortaya, o daha da beterdir. genelde 2 yaşına kadar biter hepsi .
  • üst katta yaşayan, her sabah altıda ağlayarak, saat kurmadan uyanmamı sağlayan minik komşum. çok tatlı ve şirindir kendisi. annesinin komşuma olan agresif yaklaşımının da bunda etkisi olduğunu düşünmekteyim. el kadar yavrunun 'suoooss' diye bağıran bir anası olursa elbet kolik olur.
  • çok şey denedik. 5 ay sürdü. zamandan başka çaresi yok , biz bulamadık. sabir , sabir, sabir . 1-2 saat uykuyla kaç gün ise gittiğimi hatırlamıyorum.
  • tam 3 ay boyunca her gün aynı saatlerde başlayan ağlama krizi yaşadık.

    saç kurutma makinesi sesini açtığımızda sakinleştiğini gördük.

    kolaylık olması açısından :
    youtube linki
  • biogaia ve sab simplex damla kullanılabilir.
  • gerçekten tek çaresi sabır ve zamanmış. neler denemedik ki. hiçbiri çare olmadı. gerçekten çok zor günler geçirdik. çok şükür üçüncü aydan sonra krizler azaldı. tamamen geçmesini bekliyorum.
    yeni anne babalar, sabredin. büyüdükçe geçecek o günler.
hesabın var mı? giriş yap