• falcao'nun maç sonuna doğru şili-brezilya maçının sona ermesi sonucu iki takımın da beraberlikle gruptan çıkacağını ağzını kapatarak rakip oyunculara söylemesi ve rakip takım oyuncularının sakin olun jesti yapmaları sonrası maçın temposunun düşüp sadece yan paslarla berabere sona ermesi olayı.

    link

    şili fifa'yı göreve çağırdı.
  • valla şikeden ziyade bana 2000 yılında oynanan ve 2-2 biten galatasaray-sturm graz maçının son dakikalarını hatırlatmıştır. iki takıma da 2-2'lik skorun yaradığı anlaşılınca son dakikalarda sturm graz top çevirmiş, galatasaraylı hiçbir oyuncu da rakip sahaya geçmemişti. maçı canlı izlemiştim, çok komik gelmişti son dakikalar. tabii orada falcao gibi çenesi düşük kimse olmadığı için konuşulmadan (belki birkaç diyalog yaşanmıştır) takımlar sahalarına çekilmişti; hatta graz teknik direktörü şaşkınlığını gizlemiyordu (görüntüler var youtube'da). ben galatasaraylı olarak yarı mahcup yarı eğlenerek geçirmiştim o dakikaları, ama olay pek de ahlaki gelmemişti. kolombiya ve peru oyuncularının durumu da aynı sanki.
  • zamanında arjantin ile şike işine girişen bir adet konusunda uzman takım barındıran eylemdir.
    (bkz: 21 haziran 1978 arjantin peru maçı)
  • önce şikenin tanımını öğrensinler.

    (bkz: şike)
  • alenendir o alanen olsa duramazsın.

    tam şike değil de bana böyle ne bileyim literatürde karşılığı olmayan bir piçlik gibi gelen olay.

    alexis reyize yazık oldu.
  • futbolcuların kulaklarına fısıldamak saha içinde şüpheli durum. ne olmuş aklına ne gelmiş.
  • ya arkadaş ben bu olayı şike olarak göremiyorum. falcao söylemese kendi teknik ekibinden biri zaten söyleyecektir. beraberlik sana yarıyor, hangi futbolcu atak yapıp gol atacağım diye kendini yorar bu durumda? iki takım oyuncusu da kontrollü oynar otomatikmen, bir taraf pas çevirir kendi sahasında ileri gitmez savunmayı boşaltmamak için, diğer taraf da baskı yapmaz zaten kendi sahasına gelen olmadığı için.

    bir taraf diğerine yenilerek karşıdakine tur geçirtiyorsa o zaman şike var derim. biri kazanıp, diğeri için değişen bir şey yoksa gene şike vardır ama iki taraf için de win/win durumu varsa (hatırlatırım bu lig değil, eleme) bu şike değil olsa olsa rasyonel düşünmedir.

    edit: 10 saniyede yarı saha kuralı önerisi gelmiş, tam oflayıp cevap verecektim ki o felix arkadaş benden önce gerekli yanıtı vermiş. ama hazır editlemişken entryi bir şeyler ekleyeyim. bu durum yalnızca aynı anda oynanan maçlara bağlı olmak zorunda da değil. bir maça her iki takım için de yetecek skor 0-0 ise sen o maçta gol yeme riskini göze alıp atak futbol oynayan takım için ne düşünürsün? atıyorum biri ligde kalacak, biri şampiyon olacak berabere kalırlarsa. modern futbolda bu yok mu? iyi defans önemlidir, kontrollü futbol, atamıyorsan yemeyeceksin falan filan?

    öte yanda süre geçirme galatasaray-sturm graz maçında da görmüştük, bir farklı örnek ise denizli-fenerbahçe maçıydı mesela.

    galatasaray-sturm graz maçı tam olarak bu olayla aynı mantıkta işledi. uzun uzun anlatmaya gerek yok. ancak denizli-fenerbahçe maçında özellikle diğer maçın önce tamamlanmasını sağlamak amaçlı olaylar çıkartıldı, maç 16 dakika uzatıldı ve aslında diğer maçların bitmesi nedeniyle denizli yenilse dahi ligde kalabiliyordu yanlış hatırlamıyorsam. işte bu durum olsaydı şikeden bahsedilebilirdi, kanıtı aranır, bulunamazsa bir şey de yapılamazdı. denizli gol de yiyebilirdi ama kimse şike yaptığını iddia edebilir miydi o maçta? çıktılar oynadılar.
  • bunu kısmen engellemek için futbola 10 saniye hücum kuralı getirilmesi konuşuluyor fifada uzun süredir.

    basketboldaki gibi yani. kendi yarı sahandan 10 saniye içinde topu çıkarmalısın.

    bu arada asıl şike bu maçtan ziyade panama-kosta rika maçında yapıldı ve bence aleni olarak trumpın emri ile abd milli takımının elenmesi için bu şikeyi yaptılar. abd milli takımı dünya kupasına kasıtl olarak gitmedi diye düşünüyorum.

    bilmeyenler için yazayım, dışarı çıkan topa gol kararı verildi
  • 10 saniye kuralıyla sorunun neresinin çözüleceğini anlayamadığım durum. şike demek ne kadar doğru bilmiyorum ama spor ahlakına uygun olmadığı kesin olan durum.

    yani 10 saniye kuralını getirdin diyelim eyvallah da bu sefer takımlar orta saha civarında paslaşacaklar. ne değişti? asıl değişim oyunun oynanış tarzında olur ki bu da çok kötü bir durum bence. savunmayı önceliğine alan ve iyi kapanan takımlar cezalandırılmış olacaklar. on saniyede çıkmak zorundasın diyerek hataya zorlayacaksın takımları. bu sefer de çıkmak isterken yapılan basit hatalarla basit goller yenilecek ya da oyun bol bol duraklayacak. çok saçma.

    en güzeli bu tarz kritik maçlarda maçların hakemlerinin süreleri mümkün olduğunca birbiriyle ayarlaması olur. yani bu tarz kritik maçlarda zamana oynamalara daha az müsamaha gösterilsin, ne bileyim yerde kalan oyuncu hemen sedyeyle dışarı çıkarılarak oyun dışında müdahale yapılsın, böylece mücadele dışında zamana oynamak istemenin bedeli takımını eksik bırakmak olacağı için avantajlı olan takım bu işi manipüle edemesin falan filan. yani futbolu yönetenler kafalarındaki planları uygulamak için bu tarz örnekleri kullanarak normalde mantıklı olmayan şeyleri mantıklı gibi göstermeye çalışıyorlar ama futbolun doğasıyla çok fazla oynamak da onun tadını kaçırıyor.
  • şike falan değildir. milli takımızda, galatasaray da zamanında yapmıştır. yapmalıdır. kendi göbeğini kendin kesmezsen afedersin sikerler böyle.
hesabın var mı? giriş yap