• gündüz evde olmadığım için alt katın ısısına katkıda bulunmaya gerek olmadığını düşünerek yaptığım eylem
  • yanlıştır.

    kombi her zaman açık olmalıdır. gündüz saatlerinde derecesi düşürülmeli, akşam ise, derecesi yükseltilmelidir. bunun için oda termostatı kullanmanız tavsiye edilir.

    makine mühendislerinin yalancısıyım...
  • faturanın bir miktar az geleceği doğrudur. bahar aylarında bir miktar uygulanabilirliği vardır ancak kış aylarında konfor açısından hiç de uygulanabilir bir yöntem değildir. evdeki duvarlar/eşyalar buz gibi olur ve ısınması 2-3 saati bulur. onlar ısınana kadar yatma saati gelir. ertesi akşam yine her şeyin buz gibi olduğu bir eve girersin. 20-30 fazla fatura ödeyip, gündüz en düşük ayarda tutup, akşam sıcak eve gelmek en mantıklısıdır.

    not: bu entry gündüz evde kimsenin olmadığı kullanım türü için girilmiştir.
  • sizin dediğiniz gibi ( sürekli yanar halde) kullanırsam günde 8-10 m3 doğalgaz harcıyorum. benim istediğim gibi ( akşam eve gelince yak, yatarken söndür) kullanırsam günde 4-6 m3 harcıyorum.

    kişisel olarak bir konfor eksikliği de hissetmiyorum. ama tabi evde kısa kollu ile de gezmiyorum.

    bu arada yaşadığım şehir istanbul. benim yöntemi bir iç anadolu veya doğu anadolu kentinde kullanmadım. kullanmayı teklif bile edemem. çünkü eksi değerlere ulaşınca ya da yaklaşınca sürekli yakmak gerekiyor. o kombinin içindeki su bir donarsa, ayazda don atlet kaldınız demektir.

    (bkz: ayaz)
  • geçen sene bu konuya kafayı takıp, mühendislerin görüşlerini siktir edip, kendim testlerde bulundum.

    normalde kombimiz daima en düşük ayarda açık olurdu. termostatı soğuk bir odaya koydukları için en düşük ayarda olsa da kışın daima yeterince sıcak değilmiş gibi çalışırdı. fakat bu çalışma düzeni tam da en optimum sıcaklığı sağladığı için dokunmazdık. vesselam bence bu noktada termostatın yeri önemsiz çünkü çalıştığı ayar minimum yaşanacak sıcaklığı zaten zar zor yaratıyordu.

    geçen kış ise ben kışın sıcaklığa ihtiyaç duymadığım ve evde çalıştığım için gece yatarken kombiyi tamamen kapattım, akşam eşim işten gelmeden 2 saat önce de açtım. yani gece 12 ile akşam 5 arasında kombi hiç çalışmadı.

    bu şekilde önceki seneye göre doğalgazın zamlı olmasına rağmen fatura neredeyse yarısına indi.

    kombi hep açık olsun daha az yakar meselesi de zannımca şirketlerin tüketimi arttırmak için bir numarası.

    deneme izmir'de yapılmış olup çok soğuk memlekette farklı sonuçlar verebilir.

    edit: alt ve üst komşularımız evi cehennem derecesinde ısıtan tipler. tişörtle falan geziyorlar kışın. bunun da elbette bir faydası vardır.
  • yalıtımsız evlerde duvarlar her türlü buz gibi olacağı için en mantıklı olan harekettir. dolayısı ile gündüz evde yokken kombiyi kapatıp akşam açılması faydalıdır. fakat evinizin yalıtımı iyiyse gündüz minimuma alıp akşam normal şekilde kullanılması uygundur. hatta bunu otomatik yapan haftalık/saatlik oda termostatları alarak konforunuzu en üst seviyeye çıkartabilirsiniz.
  • tasarruf değildir, akşam açılan kombi tamamen soğumuş bir ortamı ısıtmak için, bütün gün rölantide harcayacağı enerjiden fazlasını harcar, hem kombinin ömründen hem cebinizden hem de sağlığınızdan harcarsınız, yapmayın.
  • doğru olan oda termostatlı kullanımdır. hatta yerleşime göre ek olarak bazı odalara termostatik vana da takılabilir.

    veya tek başına oda termostatı.
    veya tek başına termostatik vana.

    ama manuel olarak sabah kapattım akşam açtım kullanımı yanlıştır.

    hatta al kutsal bilgi kaynağı olsun; bir örnek yerleşim yapayım en ideal yerleşimi, şurda bulunsun.

    dikdörtgen arsa oturumlu bir evin en uzak kenarında/köşesinde kombi yerleşimi olduğunu varsayarsak,
    kombiyi yatak odasının balkonuna yerleştirdiğimizi düşünürsek,
    hemen yanında bir oda, öne doğru bir banyo, banyonun karşısında bir oda daha, diğer odanın önünde bir oda daha, bir antre, ve en uzak köşede de salon ve mutfak yer alıyorsa;

    en verimli kullanım, en uzak odadan başlayarak en öne kadar her odada termostatik vana kullanmak, bu vanaları gaz tetikli danfoss ra2000 gibi kaliteli bir malzeme almak, bu vanaları ortalama 22 derecede çalışacak şekilde ayarlayıp bir daha hiç ellememek lazım.
    kombiye en uzak odaya gelince yani bizim yerleşimde salon oluyor bu, bu odada pencere gibi, kapı gibi doğalgaz menfezi gibi ısı değişimlerinin çok yaşandığı yerlerden uzak ancak odanın merkezi bir noktasına modülasyonlu ve hatta mümkünse eğer internet bağlantısı olan bir oda termostatı ile kombine ederek. en az yakıt tüketimi ile en konforlu ısınmayı yaşarsınız. aman sıcak oldu aman soğuk oldu gibi dertleriniz hiç olmaz. sabit ve homojen bir ısı olur evinizin her noktasında.

    aslında çok daha verimli yöntemler mevcut. evin tam orta noktasına kombiyi konumlandırıp evin çeşitli bölümlerini bölümlere ayırıp (zone) zone temelli çalışan oda termostatları ve yerden ısıtma ile konforlu bir ısınma yaşayabilirsiniz. ancak bunun kurulum maliyeti çok ciddi yüksek olup, küçük evler için aşırı anlamsızdır. genelde 2-3 katlı müstakil evler, 400 metrekare üzeri villalar için uygun bir sistemdir. farklı zone'lar için farklı ayarlar yapmak gerekliliği kutu gibi bir apartman dairesi için büyük gereksizlik. zaten bölgeleri net ayıramazsınız o tarz küçük evlerde.

    bir de bu dediğim iki sistemi de kurdurmak için sinirlerinizin çok sağlam olması lazım. bizdeki ustalar ve hatta bazı mühendisler bilgi sahibi olmayıp, araştırmayıp kulaktan dolma bilgilerle size bu işi yaptırmamak için ellerinden gelen çabayı gösterirler. danfoss ra2000 gaz tetikli termostatik vanayı takacak usta bulamayıp kendim takmıştım hatta bundan 4 sene önce
  • kombi her zaman açık olmalıdır yalanına inanmayın ya. gündüz evde değilseniz kapatın. akşam da evinize gelince açın gece de çok üşüyen bi tip değilseniz kapatın bu kadar basit.

    deli gibi üşüyorsanız da en kısık da açık dursun gece boyunca.
  • kapatmak değilde gündüz düşük ısıda gece yüksek ısıda çalıştırmak daha mantıklı olacaktır.
hesabın var mı? giriş yap