• iç anadoluda cok mümkün degil. eskisehirde havanin iyi oldugu dönemlerde böyle yapardık ama hava iyice soğuyunca gündüz evde olmasakta en kısıkta bırakırdık. sehir soğuk olduğu icin ev soğudu mu tekrar ısınması zor oluyor. havanın biraz daha ılıman olduğu yerlerde işe yarayabilir.
  • bunu yapmanın yanlış olduğu söylenmekte. en iyisi gündüz kombi derecesini düşürüp akşam arttırmak. ama o kadar üşümüyorsan ya da evde olmayacaksan kapat tabi.
  • sonbahar ve kış aylarında bir kaç kez deneme yaptım,
    1 ay boyunca saat 16.00 gibi açıp sabah 06.00 gibi kapadım bu sürede kombiyi düşük,orta ve yüksek seviyelerde çalıştırdığım da oldu daha sonraki ay hiç kapamadan en düşük seviyede çalıştırdım .bu denemeleri aynı yıl içinde bir kaç kez yaptım ayrıca farklı yıllarda da denemeler yaptım.
    sonuç,kombiyi aç kapa yaptığım zamanlar neredeyse yarı yarıya faturanın düştüğünü gördüm, kombi sürekli açık kalsın diyenlerin yanıldıklarını test ve deneylerle görmüş oldum.
    sanırım sürekli yansın diyenler ya durumu tam olarak bilmiyorlar ya da farklı niyetleri var.
    (bkz: biz hep aç kapacıyız)
  • mantıklı olandır. gerekirse kışın da yapılmalıdır. gündüz bir şekilde ısınıyor insan ama gece üşüyor. bunu bir türlü ihtiyar aile heyetlerimize anlatamıyorum ama olsun.

    ben gündüz kısarım geçe açarım.
  • bizim kombide zamanlayici var. gunun istenilen saatlerinde calismasini sagliyorsunuz. gunde 12 saat calisiyor ama ev hep sicak 1 saat calisiyor yarim saat duruyor radyatorler hic sogumuyor bu sayede. gece de bir kac saat calismiyor, sabaha karsi tekrar aciliyor vs.
  • biz genellikle üşüme / ısınma farkını bize temas eden havadan anlıyoruz. kombiyi çalıştırınca önce petekler, sonra ona temas eden hava ısınıyor. ısınan hava da yükseliyor. sıcak hava tavanda biriktikçe aşağıdan yükselen hava daha az yükselmeye başlıyor. tabii yukarıda hava soğuyorsa (çatı katı veya üst katta boş daire varsa vs) petekten gelen daha yüksek sıcaklıklı hava daha yukarı yükselip az sıcak olanlar daha alta ine ine, petek alt hizasına kadar bütün hava ısınıyor. petek alt hizasına kadar diyorum çünkü peteğe yerdeki hava temas etmediği için yerde hep soğuk hava kalır. petekler çok yükseğe konursa (bizim eski ev öyleydi) alttaki ısınmayan havanın kütlesi büyük olur. bizim eski evde diz kapağı altında resmen üstüne göre mevsim değişikliği kadar sıcaklık farkı oluşuyordu.

    işte bir zamandan sonra ortama yayılan sıcak hava artık eşyaları ısıtmaya başlar. dolaplar, vitrin, koltuklar vs ısınmaya başladığı zaman artık ev sıcaklığı depoluyordur.

    buna hacc'dan örnek vereyim. mekke'de 39-47 derece dış sıcaklıkları gördük. buna rağmen odada klima çarpıyor diye amcalar klima çalıştırmak istemiyordu. diyanet'in hacc - umre rehberi kitabında çarpma endişesi olanların klimaları oda boşken çalıştırıp girince kapatmaları tavsiye ediliyordu. biz de odada 4 kişi bu taktiği uyguladık. bir zamandan sonra artık odadaki eşyalar da soğuduğu için klimayı kapatır kapatmaz sıcak basması, ter çıkması gibi olaylar olmuyordu. hattâ ben bunu bir safha ileri götürerek odanın banyo / tuvalet kapılarını da odadan çıkıp kabe'ye giderken açık bırakıyor, oradaki hava ve eşyaların da soğumalarını sağlıyordum. klima tarafından soğutulmuş daireye / otel odasına gelip de kapısı kapalı bırakılmış tuvalete girmek çok bunaltıcı oluyordu. bu şekilde yatsı namazından sonra kabe'den gelip sabah namazına gidene kadar klima çalıştırmadan uyuduğumuzu hattâ oda serinliğinde üşüdüğümü hatırlıyorum.

    işte, kombiyi gündüz kapatmayı tavsiye etmeyenlerin tavsiyelerinin ardında eşyaların soğumasını engellemek yatıyor.

    bizim eski binada biz gerçekten bunu yaşıyorduk. evi baştan ısıtmak gerçekten çok uzun sürüyordu. fakat şimdi yeni binamız bitip geri taşınınca izolasyonlu olduğu için daha kolay ısıtabiliyoruz.

    bir diğer faktör de şu : petek suyu sıcaklığını düşük tutup sürekli yakmak yerine peteklerden çok yüksek sıcaklıkta su geçirip petekler tamamen bu suyla dolduğunda kombiyi kapatmak ve yarım saat sonra tekrar çalıştırmak çok daha etkili. devridaim motoru çok daha az çalışıyor ve elektrik sarfiyatı azalıyor. bu bahsettiğim işi oda termostatı ve peteklere konulan termostatik vanalar ile yapıyorlar. kombi sürekli yüksek sıcaklıklı su pompalıyor. peteklerin termostatik vanaları odanın altında kalan soğuk hava da ısınınca petekteki su akışını kesiyor. akışı kesilen petekten oda soğuyana kadar su geçmeyince diğer peteklere giden tazyik artıyor. son petek kapandığında devridaim motoru zarar görmesin diye evin bir peteğine termostatik vana konmuyor ve oda termostatı ile kombinin kendisinin kapanması sağlanıyor.

    merkezi sistemlerde zaten oda termostatına gerek yok sadece termostatik vana ile apartman kombisinden 30-40 dairenin petekleri devridaim yaptırılıyor.

    burada bir faktör de şu: peteklere sıcak su girişi üstten, soğuk su çıkışı alttan bağlanırdı. üstten giren sıcak su yukarıda kalır ve alttan peteğin içindeki en soğuk su çıkardı. artık sıcak su girişi de alttan bağlanıyor. böyle olunca peteğe giren sıcak su yukarı yükseliyor ama alttan yine soğuk su çıkıyor. peki bunun faydası ne ? faydası şu: kombinin ayarını kıstınız ve kombiden petektekinden daha soğuk su gelmeye başladı. eski yöntemde soğuk su yukarıdan girip içindeki suyu soğutuyordu. yeni yöntemde direkt olarak alttan girip alttan çıkıyor.

    burada sizin ölçeceğiniz / gözeteceğiniz şey eşyaların soğuması / soğumaması olmalı. eşyalar soğumuyor sıcaklık muhafaza ediliyor ise kapatarak tasarruf edebilirsiniz. ama soğuyorsa o sıcaklığı yerine koyana kadar konforlu bir sıcaklık elde edemezsiniz. hava ısınır ama temas ettiğiniz eşyalar soğuk kalır vs..
  • bana göre doğru olan eylemdir.

    sabah en düşükte çalıştır akşam da normal kullanımından(sadece gece açtığında yaptığın ayar) 5 derece düşük aç dediler. sabah 40’da(en düşüğü benim kombide) akşam eve geldikten sonra yatana kadar da 45’de çalıştırdım 450 tl fatura geldi. hiç de dedikleri sıcak da olmadı daha kötü oldu. ben normalde 150 tl fatura ödeyen insanım çok soğuklarda 50 derece yetiyor sabah uyanıp evden çıkmam 15 dk gerek yok.

    evde bulunma saatlerine göre ayarlanması gereken durumdur bence. tek yaşayan insanın eve geç gelen ve erken uyanan insanın kombiyi sürekli açık tutması istaf bildiğin. fatura da bunu söylüyor.
  • gelen zamlardan sonra allah halimize acıdı da havalar güzel gidiyor kombiye pek ihtiyaç duymuyoruz. yoksa doğalgaz faturası bize kol gibi girecekti alimallah. ama maalesef winter is coming
  • iyi ve çabuk ısıtan bir kombiye sahip olunması halinde doğalgaz faturasını yarı yarıya azaltacak yöntemdir.
    elektrik faturasından da tasarruf yapacak olması cabası.
  • amma tatava yapmışsınız.
    son noktayı koyuyorum.
    evin izolasyonu iyiyse sürekli açık, kötüyse sadece evdeyken açık olacak.
    olay bundan ibaret.
hesabın var mı? giriş yap