• gülecek halimiz mi kaldı?
  • (bkz: komedi dizileri neden bitti)

    edit: işbu bakınız orijinal başlıktaki anlatım bozukluğuna farkındalık için oluşturulmuştur. başlık formatına uygun olup olmadığı göz önünde bulundurulmamıştır.
  • çünkü gülmeyi unuttuk.
  • çünkü kahkahanın sahtesini bile çok görüyorlar.
    çünkü her güzel şeyin önce taklit edildiğini sonra gerçeğinin arzulandığını biliyorlar.
    çünkü gerçekten mutlu olmak isteyenlerin, buna gerçekten engel olanları yıkıp geçeceklerini anlıyorlar.
    görüyorlar. biliyorlar. anlıyorlar.
    ama aksi için hiçbir şey yapmıyorlar.
  • bu ülkede gülmek senin neyine. hep kahır.
  • süre. kalite. oyuncu. bu üçü olmayınca olmuyor.
  • hemen sıralayarak anlatayım.

    - komedi dizileri araplara satılmıyor. araplar daha çok tarih ve entrika dizilerini seviyor. bu dizileri türkiye'de ucuz işçilikle bir bölümünü 150 dakika çekip, 50'şer dakika yayınlıyorlar.

    - iş bu yüzden kanal yöneticileri kendilerini sağlama almak için dram dizilerine ağırlık verirler. 6 bölümde patlayan bir dramada yurtdışına satılabilir. ama komediyi satmak güç. örneğin geniş aile, leyla ile mecnun ve işler güçler gibi dizilerin yurtdışında anlaşılması çok zor.

    - bir kanal kötü komedi yapınca uzun süre yapmıyor. komedi yaptık demek ki zamanı değilmiş diye düşünüyorlar. en son iyi aile babası'nda gördük. senaryosu o kadar kötüydü ki, ama kanal yöneticileri bunu üstüne almaz. onlara göre komedinin zamanı değildir.

    - iyi komedi dizisini iyi bir komedi yazarı yazar. komik oyuncunun oynaması diziyi komik yapmaya yetmiyor. örneğin tutunamayanlar. aydın doğu demirkol komik ama yazarları çok vasat olunca dizi kötü oldu. aslında iyi aile babası'nın tutmamasının bir sebebi de bu, evet çağlar çorumlu komik ama senaryo değil.

    - komedi yazarlarının dramatik matematiğe riayet etmemesi de bir başka sebep. esprileri gelişi güzel sıralamak diziyi dizi yapmaz. bunu becerebilen türkiye'de 2-3 yazar var zaten.

    - birol güven ucuzculuğu. birol güven komedi dizilerini genellikle çok ucuza mal eder. bu yüzden kanal yöneticileri iyi içerik yerine ucuz içeriği tercih eder.

    pandemiden sonra komedi açığı yükseldi, sinemada olmadığı için aslında insanlar iyi komediye aç. ama türkiye'de tv kanalları her dönem farklı kafayla çalışır. bir standardı yoktur hiçbir zaman.

    ilginç bir şekilde tv'de olmayan komedi digital mecralarda da yok. özellikle son yapılan hep hayal kırıklığı.
  • çünkü komedi dizilerini yapan(yapabilen) insanlar ya öldüler yada siyasi görüşlerine göre yargılandıkları için televizyondan men edildiler
  • komedi dizisini yazmak öyle her baba yiğidin harcı değil. ayrıca 3 saat komedi dizisi de yazmak imkansız televizyon için. o yüzden bu tür içerikler artık online platformlara kaymaya başladı. en son ne zaman türkiye'de televizyonda yayınlanan bir diziyi izledim hatırlamıyorum.
  • halk bunu istiyor.
    kendi dramlarini unutmak için, baskalarinin dramini, trajedisini, entrikalarini izlemek istiyor.
    kim kimi dürtmüş en onemli husus.
    eğer dürtmüyorlarsa silahlar konuşuyor.
    racon kesmek bunu gerektirir.
hesabın var mı? giriş yap