• gagauz cumhuriyetinin başkenti.
  • ister istemez ingilizce'deki comrade kelimesini çağrıştıran yer adı.
  • şehir nüfusu 20.000 köyleriyle beraber toplam nüfusu 48.000 olan gagavuzya'nın başkenti.

    genel olarak tipik bir anadolu ilçesi gibi gibidir. şehirdeki evleri güvensiz ve sovyet döneminden kalma eski araçları kullanmaktalar hala. zaten gagavuzya'nın genelinde var olan işsizlik problemi burada daha çok hissedilir. kurulan halk pazarı ve şarap fabrikaları tek ekmek kapısı diyebilirim.
    havası sert soğuk. klasik kuzey karadeniz iklimi.

    ayrıca 1906'da gagavuzlar komrat cumhuriyeti adında bağımsız bir devlet kurdular ancak sadece 15 gün yaşabildi.

    yine de bayraani üüsek kaldir sen benim paali halkim!
  • kişinev’den gagavuzya’nın başkenti komrat’a gitmek için öncelikle south bus stationa (gara de nord) gitmek gerekiyor. şehir merkezinden taksiye binerek south bus stationa ulaştık. mesafe yaklaşık 7km. taksi için 40 mld ödedik. taksici hiç ingilizce bilmiyordu. telefondan gps ile gideceğimiz adresi göstererek anlaşabildik. south bus stationdan komrat’a otobüs dışında minibüslerde kalkıyor. gara vardığımızda komrata en yakın zamanda minibüs kalkacağından ulaşım aracı olarak tercihimizi minibüsten yana kullandık. gidiş için 46 mld ödeyerek komrat’a ulaştık. yol yaklaşık 100km. 1.5 - 2 saat sonunda komrata ulaştık. yol bayağı bozuk. komrat’a vardığınızda kişinev’e aynı gün dönecekseniz dönüş biletinizi indiğiniz gardan hemen almanızı tavsiye ederim. zira dönüş için araçta boş yer bulamayabilirsiniz. dönüş bileti için de 45 mld ödededik. garda görevli kadın ile ingilizce konuşmayı denedik. moldova genelinde karşılaştığımız dil sorunu ile tekrar karşılaştık. ancak ilginç bir şekilde türk müsünüz ? türkçe konuşun diyerek bizi şaşırttı :) türkçe konuşarak dönüş biletimizi aldık. gözlemlediğimiz kadarıyla komratta insanlar kendi aralarında rusça konuşuyorlardı. türkçe ikinci bir dil gibiydi sanki. yerel halkla yada kafelerde garsonlarla türkçe konuşabildik. konuşulan türkçe’nin türkiye’de konuşulan türkçe’ye benzemesi dikkatimizi çekti. türkçe konuşan insanlara bunların nedenini sorduğumuzda gagavuz türkçesi konuşan insanların komratın köylerinde yaşadıklarını söylediler. zamanımız kısıtlı olduğundan burada yaklaşık 3 saat geçirebildik. kişinev’de daha fazla zaman geçirmek yerine komrat ve köylerine daha fazla zaman ayırmak daha ilgi çekici olabilir gibi sanki.
  • türkçe konuşma beklentisi ile gidenleri şaşırtan yer. şehirde herkes rusça konuşuyor. türkçeyi köylerde konuşuyorlarmış.
  • bugün türkiye'nin elçilik açtığı şehir. ayrıca recep tayyip erdoğan eğitim külliyesi adında büyük bir eğitim kompleksi de inşa edilecekmiş.

    kaynak kaynak 2
  • bir gün gidip yerinde incelemek istediğim yer. ne de olsa bizden insanların olduğu topraklar.köprüler urmalıyız,bağları güçlendirmeliyiz,tıpkı balkanlar gibi.
  • gagavuzya yada diğer adıyla gagavuz yeri'nin başkenti.
    komrat devlet üniversitesi
    rus ve ingiliz dilleri ve edebiyatları (öğretmenlik) (ücretli) ve
    ingiliz ve rus dilleri ve edebiyatları (öğretmenlik) (ücretli) diye iki farklı tercih mümkün. kontenjan dolmamış, okuyan var mıdır buralarda? varsa yeşillendirirse çok sevinirim.
  • sadece 1 saat bulunabildiğim gagavuzya başkenti.. şehir meydanındaki atatürk kütüphanesini ziyaret etmek, türkçe sohbet edebilmek bizi çok mutlu etti. belediye binası olduğunu düşündüğüm binanın önünde gayet estetik bir lenin heykeli vardı. kafamızdaki algı ve beklentinin aksine müslüman bir türk'e rastlamadık. (yokmuş zaten) atatürk kütüphanesinin yanındaki marketten alışveriş yapıp, yemek için (bkz: avdarma)'ya devam ettik.. keşke zamanımız olsaydı da bu türk şehrinde 1 yada 2 gün kalabilseydim.
  • komratımın alçak yollarına köprü mü olayım.
    gelene geçene mari kız seni mi sorayım.
hesabın var mı? giriş yap