• prof. dr. saadettin yağmur gömeç'e göre, türkleri sadece hayvancılıkla uğraşan, göçebe bir kavim olarak telakki eden bakış açısına karşılık adlandırılması gereken kavram.

    gömeç, bu tezini uygur hakanı moyen cor'un (börü ken) taryat yazıtına dayandırır. konar göçer yaşam tarzına değinen ilk kaynakların başında taryat (terhin) yazıtı gelir:

    "... ejderha yılında (752), ötüken'in ortasında, süngüz-başkan'ın kutlu zirvesinin batısında yazı geçirdim. otağımı orada yaptırdım. sınırımı belirledim. bin yıllık, on bin günlük kitabemi ve işaretimi burada yassı taşa yazdırdım. bütün taşa nakşettim. yukarıda tanrı izin verdiği için, aşağıda yağız yer beslediğinden devlet ve yasa sahibi oldum. önde güneşin, batıda ayın doğduğu yerdeki halklar, dört taraftaki masum insanlar benim işimi-gücümü görürler. düşmanım bölük yok oldu. ötüken ülkesi ve çevresi, ikisi arasındaki tarlaların, sekiz selenge, orkun, togla, sebintürdü, kargu ve burgu'daki sularımda konar göçerdim ben."

    ("konar göçer deyimine dair ilk tespitler ve konar göçerlik", mayıs 2018)

    on beşinci asra geldiğimizde ak koyunlu kağanı kara yülük osman bey'in oğullarına verdiği şu nasihat da yukarıdaki fikirle özdeştir:

    "sakın oturak hayata geçmeyin. çünkü beylik ve hakimiyet yörüklükle türkmenliktedir."
  • kuan'ın güzel bir eseridir. ezgi çok hoşuma gitti. buraya da bırakayım; https://www.youtube.com/watch?v=6leotahjniy

    ayrıca, göçebelik ve konar göçerlik karşılaştırması için de bakınız; https://www.youtube.com/watch?v=eopzfm_dfpw
  • göçebe bir hayat süren aşiret ya da oba.
  • konargöçer olmaları sebebiyle ağaçtaki meyveyi bile taşla indirip yarını hiç düşünmezlermiş. bu özelliklerini kuşaklar boyunca aktarıp , gelişmekte olan ülkeler seviyesine dahi ulaşamamışlardır. her felakette sonsuz sömürülecek kaynaklar veren yaratıcılarına şükrettikleri özel günleri de olurmuş
  • türkçülere göre komagene/kommagene konargöçer demekmiş. kondular göçtüler apansız, hahaha. nemrut'ta koma koma koma* diye ses çıkarırlarmış.

    (bkz: konar), göçer
  • (bkz: göçebe)
  • islamın etkisine girdikten sonra anadolu'ya getirdiğimiz türkçe kişi adlarının korunmasında -türkçe ad verme geleneğinin sürdürülmesi de diyeiliriz- konar göçer toplulukların büyük katkısı olmuştur.

    örnek vermek gerekirse; aynı bölgede aynı tarihlerdeki köy ve kent yerleşmelerinde ahmed, mehmed, mustafa, hasan, hüseyin vb. arapça kişi adları yaygınken hayvancılıkla geçimlerini sağlayan konar göçer topluluklarda sevindik, arslan, ödemiş vb. türkçe adlar yaşatılmaya çalışılmıştır.

    kaynak: ankara kadı sicilleri (16. yy. sonları)
hesabın var mı? giriş yap