• kapitalizmin menstrüasyon döngüsü. ne vakit menopoza varıp krizlerini yeni bir doğurganlıkla aşamayacak duruma geleceği konusunda kesin bir şey söylenemiyor.
  • rus ekonomist nicolai kondratievin imzasını taşıyan analiz yöntemi. ulusal piyasalar değil de uluslararası sektörler ve piyasalar incelendiğinde dünyanın yaklaşık 50 yıl süren (kondratieff 54 sene olarak hesaplıyor) yükselme ve duraganlaşma dönemleri yaşadığı görülür. dünyanın ekonomik büyümesi macro olarak "s" seklindedir. 50 senede bir yaşanan durağanlık kısmında bir teknolojik devrim, ya da üretim sistemlerinde (ya da üretim maddelerinde) yapılan bir değişiklik yeni bir k-dalgasına geçişe neden olur.

    her k-dalgasında emek-kapital ilişkileri yeniden şekillenir. schumpeter k-dalgaları ile ilgili analizi meşhur eden ekonomisttir. k dalgalarındaki k, kondratiev'i temsil eder.

    (bkz: nicolai kondratiev)
  • 50-60 yıllık devam eden dalgalanmalar olup, sebepleri savaş, doğal afet gibi meydana gelen olağanüstü olaylardır. iktisadi gerilemenin olduğu dönemlerde keşiflerin arttığı görülmektedir.
    fakirlik ya da insanların geçim sıkıntısı çekme korkusu yeni icatlara ve günümüz gelişmelerinin temeline götürmüştür.
    hani bir söz vardı, türkler için söylenir; " türk'ün aklına ne gelirse tuvalette gelir." diye, diğer milletlerin aklına da savaş ve doğal afet zamanlarında geliyor. onlarınkine keşif dediler bizimkine ucuz imalat. o ayrı.
  • konuya marksist bir yaklaşım icin: (bkz: long waves of capitalist development)

    saptamak için tek tek ülkelerdeki gelişmeler deil dünya ölçeğinde ekonomik büyüme daralmaya bakmak gerekir. dünya ekonomisi büyümeye devam ediyorsa genişleme dalgası sürüyor demektir.

    yanlış hatırlamıyorsam, mandel, şöyle sıralıyordu:

    1793-1826 genişleme evresi
    1826-1848 daralma evresi

    1848-1873 genişleme evresi
    1873-1895 daralma evresi

    1895-1914 genişleme evresi
    1914-1939 daralma evresi

    1939-1968 genişleme evresi
    1968-1991 daralma evresi (benim katkım)

    1991-2010 genişleme evresi (benim katkım)
  • dünya ekonomi tarihinde saptanabilen kondratieff dalgaları;
    (freeman'nın isimlendirmesiyle)

    1793-1847 (ilk makineleşme kondratieff'i)
    1848-1893 (buhar gücü ve demiryolları kondratieff'i)
    1894-1945 (elektrik ve ağır sanayi kondratieff'i)
    1945-1990 (fordist kitlesel üretim kondratieff'i)
    1990-... (bilgi ve iletişim kondratieff'i)

    olarak sıralanmaktadır.
  • --- spoiler ---

    yeni endüstrilerin yükselişi, firmalarca bilim ve teknolojilerin başarılı bütünleşmesi durağan bir biçimde gerçekleşmemiştir. sanayi devriminin başlamasını sağlayan yeniliklerin ortaya çıktığı dönem olan 1700 lerin sonlarından itibaren kapitalist kalkınmayı sırayla yükseliş ve çöküş şeklinde 4 tane dalga karakterize etmiştir. bu 50 yıllık periyotlar ilk olarak 1919 yılında nikolai kondratieff (1892 1938) tarafından ele alınmıştır.

    anahtar yenilikler (key innovations) ile yaratılan veya dönüştürülen bütün endüstriler, yeni
    sektörlerin her bir yenilik bazlı büyümesinin tohum yataklığını yaparak kapitalizmin öneminin ve “yaratıcı yıkıcılığının” devam etmesine olanak vermiştir.

    “uzun dalgaları asıl harekete başlatanlar anahtar nitelikli teknolojiler kümesidir. bunlar ileri ve geri bağlantılar doğrultusunda gelişmektedir. bu teknolojiler mevcut yatırımların getirilerinin azaldığı zaman gelişme eğiliminde olurlar. herhangi bir kondratieff dalgasından bir sonraki dalgaya geçiş, sadece donanım yeniliklerini (hardware innovations) değil, bununla birlikte bütün sosyo-ekonomik altyapı dönüşümlerini içeriyorsa sonuçta bütün süreç içsel hale gelecektir.

    buna azalan kar oranları tarafından belirlenen, sermayenin hareket kanunları da diyebiliriz. bu kanunlar sadece teknolojik yenilikler setini oluşturmakla kalmaz, ayrıca ekonomik, sosyal ve politik üstyapıdaki değişiklikleri başlatır.”

    yeni teknoloji devrimlerini veya tekno-ekonomik paradigmaları başlatan radikal yenilikler mevcut firmalar için yıkıcı da olabilmektedir. bunu zaman içinde firmalar veya endüstriler arasındaki rekabette görülmektedir. firmalar yeni teknolojilere; ar&ge ayırdıkları pay, sektördeki konumları ve teknoloji tipleri ile tepki vermektedirler. diğer yandan firmaların sosyo-kurumsal altyapı ile yeni ortaya çıkan tekno-ekonomik sistem arasındaki uyumsuzluk nedeniyle tepki verememeleri de muhtemeldir.

    yeni teknolojiler bazen sadece bir sektörü de etkileyebilmekte ve diğer sektörler için daha az önem arz edebilmektedir. uzun dalgalardaki temel yenilikler ise birçok sektörü etkilemekte ve yeniliklere ve birkaç sektör arasında transformasyona yol açmaktadır. her bir kondratieff dalgasındaki yenilik kümeleri dönemlerinin yüksek teknoloji endüstrilerini ortaya çıkarmıştır. buna örnek olarak 1800 lerde telgraf, telefon ve elektrikle ilgili yenilikler ile 1900 larda radyo, televizyon, radar, elektronik eşyalar ve bilgisayarlar ile ilgili yenilikleri verilmektedir. bütün bu yenilikler, belki de beşinci kondratieff dalgasının belirleyicisi olacak ve bilgisayar ve telekomünikasyon teknolojilerinin bütünleştiği yakınsak bilgi teknolojilerine dahil olacaklardır. eğer bu dalgalar 50–60 yıllık çevrimlerine bağlı kalırsa 21. yüzyıl başlarında bu yeni beşinci dalga başlayacaktır. aşanmakta olan küresel kriz sonrasındaki süreç beşinci dalga olabilir. bu kriz esnasında, birçok büyük şirket battı veya iflasın eşiğindedir. yeni kurulacak şirketler ve bu şirketlerin uygulayacağı teknoloji politikaları, devletlerin korumacı ve müdahaleci uygulamaları ve küresel rekabetin yeni biçimi yeni bir dünya sistemi veya kondratieff’in beşinci dalgası olarak düşünülebilir.
    --- spoiler ---

    http://my.beykoz.edu.tr/…/kondratieff-dalgaları.pdf
  • nikolai dimitrieviç kondratieff, 20. yüzyılın başında yaşamış bir rus iktisatçı. stalin döneminde tutuklanmış ve hüküm giymiş. hakları ise ancak 50 yıl sonra iade edilmiş. teorileri, ruslardan daha fazla batılı iktisatçıların ilgisini çekmiş ve ekonomide döngüsellik üzerine ileri sürdüğü tezler, daha da geliştirilmiş. günümüzde bu teori, bazı iktisatçılar tarafından büyük dalgaların analizinde kullanılıyor. öncelikle bir kondratieff döngüsünün ne olduğunu robert prechter’dan dinleyelim:

    “dipten itibaren, bir ekonomik genişleme dönemi yaşanır. bu genişleme, parasal istikrar, düşük enflasyon ve hisse senetlerinde yükselişlerle gerçekleşir. birkaç on yıl sonra, fiziksel malların fiyatının artmasına neden olan enflasyon hızlanır. bu dönem boyunca, gerçekte enflasyon bazında değer kaybederek, sermaye piyasaları yatay ya da düşüş yönünde hareket eder. yaklaşık bir on yıl sonra, iş hayatında keskin bir resesyon, yüksek enflasyonun sinyalini verir. resesyonu izleyen dönem, “plato” olarak adlandırılır ve yaklaşık bir on yıl sonra, sermaye piyasalarının dramatik bir şekilde yükseldiği, ekonominin tekrar genişlediği, ancak bu genişlemenin, bir önceki döneme göre daha düşük bir hızla gerçekleştiği bir dezenflasyon, ya da düşük enflasyon süreci yaşanır. bu dönemi, hem sermaye piyasalarının, hem de mal piyasalarının büyük düşüşlere sahne olduğu ağır bir deflasyon izler. bu düşüşler, iş hayatında buhrana neden olur. borçların likidasyonu birkaç yıl alır ve ekonomi yeni çevrime başlamak üzere yeniden yerli yerine oturur.” (at the crest of the tidal wave, robert prechter, s.447-448)

    kondratieff çevrimleri yaklaşık 50 yıl sürer. çevrimin ilk evresi bahar (spring)’dir. bu evre krizden ilk çıkış ve ekonomik genişleme dönemidir. baharı, yaz (summer) takip eder. yaz döneminde enflasyon artar ve borsa yükselişleri başlar. ancak bu yükselişler, enflasyon bazında ciddi getiriler sağlamaksızın ilerler. yaz, keskin bir resesyonla sona erer ve plato dönemine girilir. plato dönemi, yazdan kışa geçiş, yani sonbahardır. (autumn) borsaların en kuvvetli yükseliş aşaması, bu dönemde gerçekleşir. buna karşılık, enflasyon yavaşlamış ve bir dezenflasyon dönemine girilmiştir. plato’dan deflasyona geçilir. bu dönemde hem mal piyasaları, hem de borsalar büyük değer kaybeder. likit'in kral olduğu dönemdir bu. geçmiş dönemlerdeki kredi genişlemesi, yerini borçların likiditasyonuna bırakır ve çevrim, ağır bir depresyonla sona erer.
    kaynak
  • bir sonraki döngüsünün uzay adına olacağını öngörmenin pek zor olmadığı hede.
  • rus ekonomist nikolay kondtratieff’in elinde bulunan verilerinden hareketle 1920’lerin başlarında öne sürdüğü teze dayanır. buna göre kapitalizm 45-55 yılda bir çöküntüye uğrar ve her çöküntüden sonra tekrar yükselişe geçer. bu tez 1930’larda amerikan ve batı ekonomi bilimiyle tanışmıştır.
  • son dalganın, dünyanın doğal dengesini koruyup kollama ve sağlık konularında yapılan gelişmelerin dalgası olduğu düşünülüyor. nedeni geçmiş dalgalardaki sorunların birikmesi.

    dalgalara göre süper güçler:
    1793-1847 tekstil ve buharlı makineler: britanya imparatorluğu
    1848-1893 demir çelik ve imalat sanayi ve demiryolları: britanya imparatorluğu
    1894-1945 elektronik ve kimya: amerika ve almanya.
    1945-1990 bireysel otomobil petrokimya: amerika ve almanya
    1990- 20xx ınformasyon teknolojileri ve komünikasyon teknolojileri: batı oryantasyonlu globalizm.
    20xx - ? psikososyolojik sağlık ve bioteknolokji, (leo nefiodow'a göre) tıp, gen, psikoterapi, çevreyi koruma ve gelişen komünikasyon teknikleri - batı oryantasyonlu globalizm.
hesabın var mı? giriş yap