• 1857-1935 yılları arasında ama zamanının çok çok ötesinde yaşamış, hayal ettiği teknolojik gelimeleri de bol bol yazmış bir rus mühendis. önceleri bilim kurgu yazarıyken yaw neden olmasın deyip daha teknik ve bilimsel konulara yönelmiş ve ciddi çalışmalar yapmış. roketler, gezegenler arası yolculuk, uzay asansörü gibi konularda yazdıkları ile kendisinden çok yıllar sonra yaşayanlara ilham vermiş.
  • matematik ve fizik öğretmeni, dünya yörüngesinde dönen yapay uyduları, uzaya insan taşıyacak roketleri ve bu roketlerin sıvı oksijen ve sıvı hidrojen kullanması gerektiğini, uzay istasyonlarını ilk düşünen ve bu konuda yazan kişi.
  • küçükken geçirdiği kızıl hastalığı yüzünden neredeyse sağır olmuştur. kulağının az duymasından dolayı okulda başarılı olamamış, hayatının geri kalanında kendi kendini eğitmiştir. moskova'da bir kütüphanede kendini eğittiği 3 yıl boyunca yemeği sadece ekmek ve sudan oluşuyordu.
  • doroga k zvezdam isimli filmde canlandırmalı olarak kendisi hakkında epeyce şey anlatılan mühendistir. rusların jules verne 'dir diyebiliriz sanıyorum.
  • underrated bilim insanı. roket biliminin kurucusu, dolayısıyla uzay yolculuklarının mimarı.

    en önemli eseri ''kozmik uzayın tepkili motorlarla keşfi''nde, sıvı yakıtla çalışan yeterince güçlü bir roketin dünya'nın yerçekiminden kurtularak diğer gezegenlere ulaşabileceğini teorik olarak açıklamış ve özellikle sscb'ye uzay yolculuğunun kapısını açmıştır ki bilindiği gibi uzaya ilk uyduyu ve ilk insanı gönderen sovyetlerdir. (bkz: sputnik) (bkz: yuri gagarin)

    tsiolkovski, ayrıca dünya'nın çekiminden kurtulmak için gereken hızı doğru olarak hesaplamış, roket yakıtı olarak daha sonra gerçekten de kullanılacak olan sıvı oksijen ve sıvı hidrojeni önermiş, roketlerin birden fazla kademeden oluşmasının daha etkin olacağını ortaya koymuştur. tüm bunlar yetmemiş olacak ki roketlerin boşlukta hareketini açıklayan tsiolkovski denklemini de bulmuştur.

    ayrıca uzay istasyonu, uzay boşluğuna çıkış için basınç odaları, uzayda besin sağlayabilecek kapalı ekosistemler gibi uygulamaların da fikir babasıdır.

    insanlık için böylesine müthiş başarılara imza atmış bir bilim insanının adının anılmamasını garipsemiyorum artık. bunun gibi bilim insanlarının zekası sayesinde uzaya çıkan kozmonotların adlarını ezbere bilmemize rağmen.
  • jules verne hayrani bir dahi. cocukluk yaslarinda yakalandigi kizil humma kulaklarinda buyuk hasara yol acinca, kendisini kitaplara verir, jules in hikayeleri onu uzay araclari hakkinda dusunmeye yoneltmis ve likit hidrojen ve oksijenle yuklenmis bir arac saniyede 7km hizla giderse bu is olur diyivermistir. sonucta ay gezisi de zaten onun bu fikriyle gerceklestirilmis. sergei korolev bu sirin zat sayesinde, uzay merakini gelistirip sputnik i ilk kez uzaya yollamistir. ne yazik ki tsiolkovski nin omru bu buyuk zaferi gormeye yetmemistir.
  • jules verne in hayal gucu ile teknik bilginin birlesimi rus bilim adami. uzaya ilk roketi gonderen insan.
  • karbon nanotup sayesinde 2020 de dunyanin gobeginden uzayin ortalarina dogru uzanan uzay asansoru ne daha yukarlarda biryerlerden bakip bakip gulumseyecek olan idol/tatli ihtiyar. almanlarin v2 leri oldugu soylentilerine londra yaniyor dan once, oyle bir roketin yer cekimine karsi kalkip londra ya gelmesine dotleriyle gulen generaller aklima geldi de ben de guldum niyeyse.... sad ol, tsiolkovskitosum sad ol .....
  • füze bilimi ve uzay yolculuğunun babalarından.

    kendisinin ilk uzay gemisi çizimi:
    http://en.wikipedia.org/…le:chertrg_tsiolkovsky.jpg

    roketlerle sadece hikayelerde, hayallerde takılırken jules verne'den aldığı ilham sayesinde hesap kitaba bulaşmıştır.

    http://www.thelivingmoon.com/…siolkovsky_rocket.gif
  • 1895'te eiffel kulesinin inşasından etkilenerek, yüzeyden yörüngeye kadar uzanabilecek bir taşıma sistemi tarif etmiş ve buradan hareketle uzay asansörü fikri ortaya çıkmıştır. insanların bir gün uzaya gideceğini, gezegenden gezegene seyahat edeceğini ve hatta orada yaşacaklarını öne sürmüştür.
    napolyon savaşlarında ve 1812 savaşında katı yakıtlı itici kuvvetle çalışan bir roket geliştirilmiştir ancak sıvı yakıtlı roketlerin kullanılması ile uzaya seyahatin mümkün olacağını savunan ve bu konuda ilk bilimsel eseri yayınlayan kişi constantin tsiolkovski'dir.
hesabın var mı? giriş yap