• bu adamlar - adi ustunde – kontrol ederek yasarlar. kontrol edemezlerse hasta olur yataklara duserler. genellikle, zayif kisilikli ve kontrol edilmekten haz duyan kadinlarla birlikte olurlar. o kadinlarin yerine dusunur, onlarin adina karar verirler. kadinlar da buyuk bir gevsemeyle bu adamlarin sirtina yikiliverirler. copu dokerler, alisveris yaparlar, fatura tarihlerini – hatta karilarinin menstruasyon donemini – ezbere bilirler. tatile gidilecekse onlarin istedigi yere gidilir, evde tadilat yapilacaksa onlarin istedigi zamanda yapilir; cocuklarin hangi okula gidecegine, karilarinin bir is yemegine hangi kilikla istirak edecegine onlar karar verirler. despot olma egilimleri vardir. farkli fikirlere, farkli insanlara, kendilerine yabanci gelen hic bir seye tahammul gosteremezler. sabah onlar kalkinca herkes ayakta olmalidir; gece onlar yattiktan sonra butun isiklar sonmelidir. evde bir yatili okul duzeni hakimdir ve kimse sesini cok yukseltemez. allahım! cok sıkıcıdırlar cooook...
  • sorumluluklarin, gorevlerin delege edildigi kisilere karsi guvensizlik, inancsizlik hisseden kisilerdir kontrol obsesifleri. hic kimsenin kendileri kadar itinali, kusursuz calisamayacagina inanirlar ve giyaplarinda yapilan herhangi bir calismadan son derece rahatsiz olurlar.

    huzurlu ve sevilen birer yonetici olmalari pek mumkun degildir bu tiplerin, onlerine getirilen her sonuca karsi son derece guvensiz ve onyargili yaklasirlar, soz konusu sonucu dogrulamak icin gunlerini harcarlar, elemanlarina guvenmediklerini belli ederler, onlara eksik varliklar olduklarini hissettirirler, yapilan sacma hatalara tahammulleri yoktur ve ukala tepkiler vermeye inanilmaz meyillidirler. ama butun bunlari yapabildiklerine gore kapasiteli insanlardir simdi, bunu reddetmek de olmaz..
  • detaycı insanlar olur bunlar aynı zamanda. empatinin ve 2 adım sonrasını görmenin-düşünmenin bokunu çıkarmış insanlardır. hem kendilerine hem de çevrelerindeki insanları yorarlar, yıpratırlar.
  • vesveselerinden kurtulamayan insanlardir.
  • efendim bu ayni zamanda bir insan turunu de anlatmak icin kullanilir. pek cok sikinti verici kontrol budalaligina sarhos olmamak saplantisini da ekler bu kisiler.

    kimisi sarhos olma fobisi gelistirir zamanla. oyle ki icmek istese bile icemez hale gelirler. kimisi icmekten vazgecmese bile alkolden keyif almanin yollarini unutmaya baslar zamanla. oyle bir zaman gelir ki control freak kisisi tamamen ayiklik ile sizma arasindaki o guzeller guzeli gri bolgeyi unutmaya baslar. cakir keyifligi bir uyari hafiften sallanmaya baslamayi ise kirmizi alarm olarak algilamaya baslar.

    kendisini sarhos olmamaya o derecede motive eder, sarhos olmama fikrini oyle bir sabitler ki gercekten de alkol ne bir gevseme katar ruhuna, ne de hareketlerini peltelestirir. control freak alkolun bedenindeki etkilerini gordukce zihni uzerindeki kelepceyi biraz daha sikmaya calisir. calisir calisir calisir...ama bunu yaparken gittikce suskunlasir, gittikce icine kapanir...ilerleyen saatlerde sarhos olmadim diyerek ovundugu sey sadece diyalogdan kacinmak halini almistir.

    control freak bir adim daha atar ve son bir kadehle rubiconu donerse donus yolunda taksinin icerisinde sizacagi ve cevresine sarhos olmadan sizan insan imaji yaratacagi kesindir. control freak acisindan ise bunun tek icki icmenin anlami cok pahali ve zahmetli bir uyku ilaci haline gelmesidir. yaziktir...acidim bak simdi
  • çoğu annenin muzdarip olduğu rahatsızlığın tanımlamasına da gayet uygun bir amerikan evladı lafıdır.her istediklerinin istedikleri zamanda ve istedikleri şekilde yapılmasını isterler.ev işleri metronoma ayak uydurur gibi takip edilmesi gereken bir performans alanıdır.tik tabak kalkacak, tik bardak konacak, tik bakkala gidilecek,tik tik tik...(bkz: sabır tesbihi)
  • sacmamalamamanin, hep mantıklı davranmanın mutsuz olmalarını engelleyecegini dusunen insanlardir. duygularini olaylara karistirmak istemezler. (bkz: nereye kadar)
hesabın var mı? giriş yap