• herhangi bir kavramın büyük güç odakları tarafından derinliğini hatta anlamını yitirmesidir.
    örnegin demokrasi için ülke işgal edip şehirleri bombalamak kavramı (demokrasiyi) tam anlayamamış, içselleştirememiş bir insanın demokrasiye olan bakış açısını kötü yönde etkiler.kavram bir kişi için bile olsa dejenere olmuş yani bozulmuştur.amaç bu kavramın ya da fikirin karşı çıktığı durumlar uygulanmaya başlandığında dejeneresyana uğrayan beynin tepki vermesinin engellenmesidir.

    halkın büyük kısmı bir çok politikacıya güvenmez.onların kullandığı diplomatik dil onlar için itici durur.bu yüzden geleceği hazırlayan insanlar,insanların düşüncelerinin oluşmasını sağlayan bu kavramların bozulma görevini politikacının ağzına ya da sosyal medyadaki troll hesaplara bırakır.

    örneğin (bkz: halkların kardeşliği) söz öbeği dışarıdan bakıldığında birbirinden farklı grupların beraberce barış içinde yaşamasını anlatır.bu ifade eğer güvenilmez bir insan tarafından dile getirilirse, halk ilk defa duyduğu bu ifadeye başta güven eksikliği duyar.bunun düzelme ihtimali oldukça zordur.

    bu duruma örnek:

    etnik ayrışmaların başladığı bir ülke düşünelim.örneğin (bkz: metonya). azınlık halktan olan, güvenilmez bir siyasetçi (bkz: abrurrahman bin amdanmahrum) eğer ''halkların kardeşliği için haklarımı koruyun'' vs. derse çoğunluk tarafında bulunan ve zihni bu kavram üzerinden dejenere olmuş kişi '' yan or. çocuğu''gibi nefret söylemlerini bilinçaltından istemeden de olsa geçirir. böylece büyük güç odaklarının istediği olmuş olur.halk ''ne doluyor amk? bu adam niye böyle diyor?'' diye sormaz. sadece bir kavramın bozulmasıyla sorgulama kısıtlanmış olur.

    yolsuzluk yapan bir milletvekili ya da belediye başkanı kendini savunurken "bunu hak yolu için yapıyordum.cami yapacaktım.beni yanlış anladınız." derse ve bu davranışı bir çok kişi tekrarlarsa ,halk bilinçaltının verdiği tepkiyle cami yaptırmak işine karşı zamanla bir antipati besleyebilir.bunlar tabi görece en basit halleri.

    kitle iletişim araçları ortaya çıktığında insanlar bunun halka doğru bilgi verme konusunda oldukça başarılı olabilecek aletler olduğu kanısına vardı. zamanla amerika'daki reklam filmlerinin oldukça başarılı olması, hitler'in halkı radyo ile hipnotize etmesi, bir çok komünist ülkede komünizm marşlarının bu aletlerden yayınlanması insanların algılarının bu aletlere karşı kısa zaman içinde kolayca yenik düştüğünün farkına varıldı.niyeti pek (bkz: meleksi) olan bu insanlar "madem algıları doğru bildiğimiz şeyleri doğru göstererek değiştirebiliyoruz, o zaman neden rakip düşünceleri bozarak fikirlerimizi kalıcı olarak halkın beynine yerleştirmiyoruz?''diye düşündüler.

    (bkz: algı) çok kolay değiştirilebilirdi.uzun konuşmalara,münazaralara, filmlere gerek yoktu.bu güç odakları insanlara (bkz: nasıl) düşünmeleri gerektiğini vermeyeceklerdi. (bkz: ne) düşünmeleri gerektiğini vereceklerdi.ve bunu asla doğrudan söylemeyceklerdi.örneğin hitler'i ele alalım.seçimlerden önce yaptığı konuşmalarda hitler uzunca bir süre asla ülkenin başına kendisinin geçmesi gerektiğini söylemedi.halka her zaman ülkeyi nasıl bir kişinin yönetmesi gerektiğini söylemişti.aylar süren bu konuşmlarda halk etrafta buna benzer tek kişinin hitler olduğu kanısına vardı.böylece zihinde kalıcı bir etki oluştu.o lider hitler olmalıydı çünkü bunu (bkz: kendileri) düşünmüştü. tabi doğrusu öyle zannediyorlardı.

    günümüz medyasının artık görevi insanlara doğru bilgi vermek değildir.onlara bilgileri kendilerinin istediği şekilde vermektir.böylece halkın ne düşündüğü az çok anlaşılabilir.

    yani önemli olan insanların eline araba verip buradan ankara'ya git demek değildir.o kişi ankara'ya giderken farklı yollardan gidip olayların senin dediğinden daha farklı ilerlediğini görebilir.bu yüzden araba verip ankara'ya gitmeniz istenmez.sizi ankara'ya belirli bir yoldan giden bir arabaya bindirirler.böylece siz onların istediği şekilde yolculuk edersiniz.istenmeyen şeyler görmezsiniz.

    beyinler bu yollarla bozuluyor.kavramların değerleri yıllar süren çalışmalarla azaltılıyor.bu kavram değişimleri,bozunumları insanların ortak değerler üzerinde oldukça zıt düşünmelerine ve düşmanlaşmalarını sağlıyor.kurbağa sıcak su deneyi gibi ilerleyen bu düzen insanların daha da kolay yönetilmesini sağlıyor.bir dahakine bir fikri savunurken bu bilgilerin (bkz: nereden) geldiğine iyi dikkat edin.çünkü günümüz dünyası artık bir (bkz: algı bozma simülasyonu).

    kurbağa sıcak su deneyi:
    https://www.youtube.com/watch?v=gsxpxuq6cxw
hesabın var mı? giriş yap