• hirdavatcilarda metrekarelik kalip halinde satilan, 3-5 liralik yalitim kopuklerinden alip kulubeyi kaplamak iyi bir baslangic olabilir. parcalayacagini dusunuyorsaniz onun ustunu de kontraplak veya butceye gore cinko levha ile kaplayabilirsiniz. sadece bunu yapmak bile kendi vucut isilarini korumalari acisindan yararli olacaktir.
  • - kulübenin kapısını mümkün olduğu kadar küçültmek

    - kulübenin kapısına pvc şerit perde uygulamak (google'da bu isimde aratabilirsin resimlerden ne olduğu anlaşılacaktır)

    - kulübeye rüzgarın girebileceği delik, çatı veya taban aralığı varsa bunları kapatmak.

    - zemine kauçuk uygulanması ve üstüne eski halı vs uygulanması (büyük bir veya birkaç kauçuk paspas ters çevirip kullanılabilir), kulübe içinden yan ve üst cephelere ısı izolasyonu yapılması (strafor ile olabilir)

    - kulübenin kışın gündüz güneş alan, rüzgardan korunaklı bir noktaya koyulması (mümkünse kapısının güneye bakması). bu olmuyorsa, kulübeyi kapısı bölgedeki hakim rüzgarın gittiği yöne bakacak şekilde yerleştirmek
  • kulübenin içine yağlı radyatör koyup üstüne battaniye sarmak, karlı günlerde çalıştırmak.
  • köpek rüzgar yemediği vakit kolay kolay üşümez, ilgili yalılıtım yapıldıktan sonra yattığı yeri fırın gibi yapmaktan kaçınmaya dikkat ederek bizzat uyguladıklarımı söyleyeyim.

    elektrik var ise ısıtıcı lambalar (genelde kuşçular falan kullanır) elektriği az tüketir, aydınlatmaz. aşırı ısıtmaz. evden kablo çekmesi de kolay. elektrik var ise çözüm çok tabiki.

    elektrik yok ise ısıtıcı pedler var, powerbank ile çalıştırabilirsiniz. çok ısıtmıyor bir kaç tane alıp battaniyenin altına koydum, köpek üzerine yattığı vakit gayet yeterli oluyor. geceyi idare eder. -15 derecede hasta bir sokak köpeğine böyle yapmıştım. 2 tane 16 binlik xiaomi powerbankı kulübenin içine zulalamıştım. powerbanklarda ısınıyordu.

    termoforlar baya bir etkili, sağa sola battaniyenin içine koyabilirsiniz, ancak baya bir sıcak oluyor, direk yattığı yerin altına değilde kenarlara koyabilirsiniz. soğuk geceleri idare ediyor. 2 saat sonra -20 derecede halen ılıktı. yine termofor mantığı, sıcak suları 5 lt lik su şişelerine koyup etrafını battaniye ile sarıp kulubenin içine bırakabilirsiniz.

    kulübenin içine yün saman keçe ne varsa dayıyorum, kulübenin altı yerden 10 cm yüksek olmalı ve yer ile kulube arası da yalıtılmalı. hiç bir yerden rüzgar girmemeli. dışardan ışık süzmesi gelen yere direk slikonu dayayın. kapıdan illaki soğuk hava girecek ancak kapının yönü iyi ayarlanmalı ve kapıya battaniye falan asılmalı.

    kulube ısıtma meselesi norveç de falan daha bir geçerli. turkiye'nin bir çok yerinde çok da gerek yok.
  • köpekler insanlar kadar üşümezler. kaldı ki köpeğin sağlıklı yağlanabilmesi ve tüylerinin kuvvetlenmesi için sonbahardan başlayarak iyi beslenmesi ve doğal ortamında olduğu gibi üşümesi, bir anlamda metabolizmasının kışın geldiğini anlaması gerekir. çoban köpekleri ve uzun tüylü köpekler -18 derecede + 18 derecede olduğundan daha rahat ederler, çünkü köpeklerin metabolizmaları insana göre hızlı çalışır ve size çok soğuk gelen havada aslında çoban köpekleri* ancak serinlerler. sıfırın altındaki derecelerde ıslanmamaları, doğrudan rüzgarda, kar fırtınası ya da tipi de kalmamaları sağlıklarını korumaları için yeterlidir, bu noktada da kulaklarını korumanız önemlidir.

    sağlıklı beslenen, corona, karma ve bronchine aşıları yapılmış her köpek, ilave tedbir ve ısıtma gerektirmeksizin, bahçedeki kulübesinde sağlıklı olarak kışı geçirebilir. eğer doberman veya pitbull gibi kısa tüylü ırklarda iseler kulübenin girişini rüzgar almayacak şekilde konumlandırmak uygun olabilir ancak ıslanmalarını ve rüzgarda kalmalarını sürekli kontrol edip engelleyemeyeceğiniz için, eve almak da mantıklı ve garanti bir çözüm olur.
  • eğer köpeğiniz golden retrieversa hiç zahmet edip kulübeye yalıtım yapacağım diye uğraşmayın.

    bir gün karlı havada sabah çıktım baktım kulübe boş, bahçede köpek arıyorum: o ara gözüme bir kar tümseği ilişti. yaklaştım ki ne göreyim bizimkisi gece boyu karın üstünde yatmış, yağan kar da üzerinde birikmiş fosur fosur uyuyor. sen kulübeydi yalıtımdı diye kafa yorarsın o gider sana inat karın içinde uyur.

    çift kat tüye sahip köpekler için kış mevsimi nimettir, boşu boşuna kulübelerini cehenneme çevirip hayvanların rahatını bozmayın. kulübe girişini küçültüp çevresini de yalıtım malzemeleriyle kapladığınızda köpeğin kendi vücut ısısı ve nefes alışverişleriyle birlikte kulübenin içi saunaya dönüşüyor. çift kat, tek kat tüy fark etmez her köpeği bunaltırsınız böyle bir ortamda.
hesabın var mı? giriş yap