• sav: köpekbalıkları insan yemiyormuş aslında yalan dolanmış bunlar hep.

    doğruluk payı: yarı yarıya

    gerçek: insan yiyen olarak bilinen türlerin çoğu besin olarak fok ve pengueni tercih eder. insan eti köpekbalığı için yağsız ve yavan gelir. haşlanmış tavuğun göğüs eti gibi. yine de tadınıza bakmayacağı anlamına gelmesin. özellikle büyük beyazlar çevrelerinde olup biteni algılama işi için ısrıp tükürme yöntemini kullanırlar.
  • sav: köpekbalıkları sörfçülere kılmış en çok onlara saldırırmış.

    doğruluk payı: çok fazla

    gerçek: sörf tahtası deniz yatağı gibi gereçlerin üzerine yatıp kolunı bacağını sallandıran gafiller farkında olmadan dev bir fok balığı izlenimi verirler. tiger ya da makolar sahil şeridine yakın bölgelerde takılmayı sevdiklerinden bu fırsatı kaçırmazlar. özellikle sörfçü kişi ısınmak amacıyla wet suitinin içine işediyse fok gibi kokmaya başlayacak ve saldırıya davetiye çıkaracaktır. bu tip saldırılar genelde bir ısırıktan öteye geçmez. yine de saldıran 55cm ağız çapına sahip ve ısırdığı noktaya 1.5 ton basınç uydulayabilen, bir başka deyişle 7 cm çeliği delebilen bir büyük beyazsa, bir ısırık fena halde yeterli olabilecektir.
  • sav: yunuslardan feci tırsıyomuş bunlar. yunus akıllı hayvan abi bi koyuyo karnına kafayı bitiriyor işi.

    doğruluk payı: az

    gerçek: köpekbalıkları iri cüsselerine karşın kıkırdaktan oluşan bir iskelete sahip, hafif balıklardır. özellikle karın bölgeleri hassastır. bu bölgelere aldıkları şiddetli darbeler onlara büyük hasar verebilir. bununla birlikte yunuslar mahalle kabadayısı tadında yaratıklar olmadığı için önlerine gelene kafa atmazlar. bu yunusların bir savunma biçimidir. savunma ifadesi gördüğümüzde bir saldırının söz konusu olduğunu anlayabiliriz. büyük beyaz, kaplan, pamuk gibi türler için yunuslar önemli bir besin kaynağıdır.
  • sav: kopekbaligi sig yerlere gelmezmis, derin yerlerde avlanirmis.

    dogruluk payi: yari yariya

    gercek: kopek baliginin solungaclari akinti olan derinlerde daha iyi calismaktadirlar. sig sularda akinti oldukca az oldugundan kopek baliklari icin tehlikeli olabilir, fakat okyanus kiyilarinda akinti bulunabildiginden acikmis ve balik surulerinin pesinden kiyiya yaklasmis olan kopekbaligi kiyilara da gelebilir. fakat bu riskin ozellikle bizim denizlerimizde okyanus kiyisi olmadigindan ve akintinin az olmasi sebebi ile oldukca az oldugu yadsinamaz bir gercektir.
  • sav: köpekbalıkları görmüyormuş koklayarak buluyorlarmış adamı.

    doğruluk payı: yalan dolan

    gerçek: köpekbalıklarının görme, koku alma duyuları ve sudaki titreşimleri algılama yetenekleri inanılmaz ölçülerde gelişmiştir. bir köpekbalığı 1 milyon su damlası içindeki bir damla kanın kokusunu alabilir, özel sinir hücreleri* yardımıyla miller ötedeki titreşimleri algılayabilirler. bunun dışında birçok tür çok keskin gözlere sahiptir. özellikle büyük beyazların sıklıkla kafalarını suyun dışına çıkarttıkları görülür. suyun dışında da görebilme özelliği çok az balığa nasip olmuştur.
  • sav : kudurmus* kopekbalıkları sudan korkarlar.

    dogruluk payi hakkında bir malumat edinilememistir.
  • sav: köpekbalıkları yazları tatile çıkıp plajlarda takılmaya bayılırlar.

    doğruluk payı: oranlamaya bakılırsa az

    gerçek: her ne kadar köpekbalığı saldırılarının büyük bir bölümü yaz aylarında gerçekleşse de bunun sebebi denizdeki fazla insan sayısıdır. saldırgan türller ve özellikle apex predatorler soğuk suları tercih eder ve yaz aylarını kuzey buz denizi, ümit burnu ve australya açıklarında geçirirler. ölümle sonuçlanan saldırıların çoğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde olur; çünkü bu dönemlerde sahil şeritlerindeki su sıcaklığı bu hayvanların tercih ettiği kıvamdadır.
  • sav: köpekbalıkları aptalmış 3 saniyelik hafızaları varmış. muz büyüklüğünde dişleri fındık kadar beyinleri varmış.

    doğruluk payı: 0

    gerçek: köpekbalıkları yunuslarla birlikte, ahtapottan sonra en zeki deniz canlısıdır. su altında son derece çevik bir canlı olan fokları yakalamak adına, öncelikle daha hantal olan penguenlerle egzersiz yapmaları ve birbirlerinden avlanma taktikleri öğrenmeleri zekalarının bir kanıtıdır. bu taktiğe bir örnek vermek gerekirse, ümit burnunun sıçrayan büyük beyazlarından söz edebiliriz. kuzey yarım kürede pek uygulanmayan bu yöntem güneyde en iyi fok yakalama numarası sayılır. arkadan ani bir sıçrayışla suyun üzerinden yapılan bu saldırıyı kuzey buz denizinden gelen köpekbalıklarının izleyerek öğrendiği kanıtlanmış ve fotograflanmıştır.
  • sav: köpekbalıkları kendileri hakkında bilgili olanlara dokunmaz.

    doğruluk payı: külliyen yalan

    sonuç: hayır yıllarını vermişsin elin hayvanına, lampullasından girmişsin majör beşlisinden çıkmışsın ama gün olacak onyüzbin ton çene kapanacak omurganın ortasına, 'ama ben.. biliy..' derken gideceksin ona yanarım yar yar yar aman.
hesabın var mı? giriş yap