• appendiks bunlardan biri değilmiş. bakteriler için yedek klübesi olmak gibi bir işlevi varmış. ilgili linkler için (bkz: #16723884)

    edit: apendisit, appendiksin iltihaplanması durumuymuş. organ olan appendiksmiş. uyarısı için histiocytosisa teşekkürler
  • ayak serçe parmağı bunlardan biri değilmiş. sağ ayaktakini rahatça oynatabilenlerin sol ayaktakini de oynatabilmek için kasmasına yarıyormuş...
  • 3. göz kapağı.
    biyoloji kitabımda okudum fakat anlayamadığım şu var ; 3.bir gözümüz vardı bu meret onun kapağı mıydı yoksa 2 gözümüzü birden kapatabilen yegane bir göz kapağı vardı ve bu isim ona mı verilmişti ?

    korkarım bunu asla öğrenemeyeceğiz.
  • körelmiş olan klitoris değil yağlı atrofiye uğramış olan penis belli ki. normal boyutuyla idare edeceğine hayalcilikle organını balonlaştıran, erkek.
  • iddia edildiği gibi daha önce yerine getirdikleri işlevleri yapmamaları nedeniyle ortadan kalkmazlar.

    "kullanılmayan organ körelir" olarak iddia edilen bu görüş, lamarkçı evrim anlayışının bir yansımasıdır. bugün bilimsel model olarak kabul edilrn ve üzerine evrimsel biyolojinin inşa edildiği darvinci evrim teorisinin değil.

    örneğin, 20lik yaş dişlerini ele alalım. kullanılmayan organ köreleceği için, "20lik yaş dişleri zamanla yok olacaktır" öyle değil mi?

    değil.

    çünkü, evrim kullanılmayı ölçecek bir akla sahip değildir.

    evrim kümülatif mutasyonlara ve doğal seçilime dayalı iki temel dinamikle işler.

    her canlı atalarından aldığı genetik kodlarda minör farklılık veya farklılıklar taşır. bu farklılıklar nesiller ilerledikçe genetik sürüklenme yaratır.

    bu nedenle evrimsel süreçte örneğin ayrı türlerin örtaya çıkabilmesi için ortak türden gelen bir kısım popülasyonun diğerinden yalıtılması gerekir ki, yeni türün genetik sürüklenmesi farklılaşsın.

    diyelim ki, ormanda yaşayan bir tilki türü var. bu türün bir kısmı ormanın uç kısımlarında yaşıyordu. zamanla o bölge x sebeple çölleşmeye başladı. ve bu bölge ile orman arasında erozyon farkından tilkilerin aşamayacağı uzun ve yüksek bir kot farkı oluştu.

    yani aynı tür tilkiler, farklı bir coğrafyada ve ormandaki akrabalarından ayrı yaşamaya başladı.

    orman tilkilerinde de çöl tilkilerinde de pigmentasyon farklılıkları görülebilir bir mutasyon olarak.

    orman tilkilerinde, uzaktan bakınca ormanın koyu zeminine uyum sağlayacak renklere sahip tilkiler büyük yırtıcılar tarafından fark edilmezken, çöl tilkilerinde ise açık tonlar fark edilmeyecektir.

    fark edilebilecek yönde genetik birikim olan nesiller avlanır, ölür, genetik mirasını devredemez ve evrimsel tünel bir sona varır.

    özetle:
    genetik sürüklenme ile evrimsel değişimler gözlenir. doğal seleksiyon ile de ortama en iyi uyum sağlayan canlı hayatta kalır ve gelecek nesillere genetik mirasını arttırır.

    gelelim neden 20lik dişlerin yok olmayacağına.

    eğer doğada yaşıyor olsaydık ve nüfusun önemlice bir kısmının müzdarip olduğu 20lik diş iltihapları tedavi edilmeseydi, 20lik diş iltihabı geliştirmeyen bireyler değil diş iltihabı geliştiren bireyler genlerini daha çok aktarır zamanla da 20lik dişler genel olarak iltihap yapmıyor olurdu. (hala gömülü diş olabilirdi de bilemeyiz.)

    elbette kümülatif enerji tüketimi de etkendir ama sadece etkenlerden biri, çoğu zaman da önemsiz bir etkendir.

    kullanılmayan organ körelmez. yaşam şansını azaltan özelliklere sahip bireyler, genlerini aktarma şansını elde edemediği için doğal seçilim sürecinden elenirler.
  • şimdi benim sorum elastik deformasyon kabiliyeti yüksek olan bir organ hakkında, 3 yılda körelir mi?
  • apandisit olabilir mi? şimdilik basit bir işlevi var fakat belki yy.lar sonra olmayabilir.fazla ütopik geldi teori...
  • kalp ..
    anlayana..
hesabın var mı? giriş yap