• korku tası, anadolu geleneğine göre korku anının ardından içerisinden su içilmesi halinde bu durumun üstesinden gelinmesine yardımcı olmaktadır.

    tasın ortasında dua yer almakla birlikte çokca sayıda küçük anahtar benzeri itemler bulunmaktadır. genellikle bakır veya altın renktedir.

    resmini görmek için tıklayabilirsiniz
  • içinde ve dışında kuran ayetlerinin ve korku dualarının yazılı olduğu, sapında 40 adet anahtarda besmelenin yazıldığı, ikrar göstererek kullanıldığında şifa bulunduğuna inanılan, anadolunun birkaç yerinde farklı ritüellerle kullanılan tas. bana göre pagan inancından beri süregelen bir inanış.

    görsel
    görsel
    görsel

    pandemi yüzünden bikaç aydır annemi görmeyince gidip bikaç gün kalayım dedim.annemin evinde sıkıntıdan "uzak" filmindeki mahmut karakteri gibi evin içinde dolaşırken tv ünitesinin dolabında buldum korku tasını.
    annem tam hikayesini bilmediği için bunu büyük hala bilir deyince ona gittim. 92 yaşında berrak zihnine hayran olduğum büyük hala başladı anlatmaya. " guzum bu tas senin anneanne'nin anneannesi aylamaz anadan kaldı. ondan gayrısını bilmen, belki onada anasından kalmıştır. ben pek küçüğüdüm. uzunca boyluydu. ben onun kızı satı anayı bilirim. o anlatırdı.sadece bizim köy değil tee dağın öte yanındaki köylerden hep korkanlar içi vesveseyle dolu olanlar gelirlerimiş. heç üşenmezimiş. sabah namazından da önce köyün aşşa yanındaki dereye götürür orda hep korkanlara şifalı tastan su içirirmiş. hepsi şifa bulurmuş. o zamanlar tee nerelerden gelirlermiş köye. aylamaz ana ölünce kızı satı ana götürürdü köye gelenleri dereye. heç üşenmediler senelerce. sonra anneannen dedenle evlenince şehre göçtüler. iki güz sonra bizde göçtük. şimdi ne köy kaldı ne dere. (burda bişeyler söyleyerek ağlıyor.) anneannendeydi şifalı tas. nası bulurlarsa ta şehre gelirlerdi anneannenden tastan su içmeye. senin anneannende ters kadın guzum. kapıda bağırdığıyla kovalayıverirdi gelenleri. millet daha bi korkardı. (burda kıkır kıkır gülüyor.) bak o da demek annene vermiş.(burda kısa bi düşündükten sonra.) e kızda kalmadı nolacak ya şimdi.(burdada kıkır gülüyor.)
    muhtemelen güzel yürekli bir yörük kadınıydı aylamaz ana. yıllarca göç kültürü ve gök tanrı inancından gelen kültürler islamiyetle birleşmiş, aylamaz ana tıpkı göktanrı inancındaki gibi kutsal sayılan berrak akarsudan aldığı suyu duayla korku duyan kişiye içirmiş yıllarca.

    annem tası bana verdi al çok sevdiysen diye. ama ne yörüklük kaldı ne çevrede temiz dere. e ben dua etmeyide bilmem. yoksa cevremdeki anksiyete ve obsesyon yaşayan arkadaşlara yardımcı olurdum.:)
  • içinde kurandan ayetlerin bulunduğu iç içe geçmiş 2 tastan oluşan iç tasın çevresine/ağzına anahtar benzeri yapılar bağlanmış çoğunlukla pirinçten yapılan aile yadigarlarından biri. güneydoğuda bebeğin kırkı çıkma banyosunda bebeğin başından kırk defa bu tas ile su dökülüp dua okunur. halen online alışveriş sitelerinde 50-100tl aralığında satılmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap