• yapay zekada büyüme yangın gibi yayılıyor. olağan üstü ve korkutucu bir teknoloji çünkü öngörülemez. yapay zeka ile ilgili inanılmaz veya tüyler ürpertici gelişmeler gün geçtikçe artıyor. zira doğal zekaya giderek daha çok yaklaşıyor ve onu geride bırakacağı günlerin sayılı olduğunu düşünmemizi sağlayacak örneklere bu girdiyi okuyarak, bilimsel ve kesin kaynaklarla birinci elden şahit olacaksınız.

    --yapay bir istihbarat projesi olan google'ın automl projesi, insanlar tarafından yaratılmış olanlardan daha iyi yapay zekalar üretebiliyor.
    yapay zeka tarafından üretilen yapay zekalar.

    --yapay zeka geleceği tahmin edebilir.
    nautilus, tennessee üniversitesi'nin xeon tabanlı, 1024 çekirdekli bir süper bilgisayarı.
    2011 yılının mısır devrimi ve libya iç savaşını öngördü ve inanılmaz tahminlerde bulundu.

    --yapay zeka birbirleri ile konuşabilir ve kendi aralarında bir dil geliştirebilir.

    --microsoft, 2016 yılında "tay" adlı yapay zeka tabanlı chatbotu başlattı.
    fikir tay'ın insanları eğlendirmesi ve yazışmalarla yeni şeyler öğrenmesiydi.
    bununla birlikte, kendine ait twitter hesabıyla, saldırgan, ırkçı ve anti-semitik tweetler yayınlamaya başladıktan sonra tartışmalara neden oldu.
    microsoft, tay'ı çevirim içi moda almasından 16 saat sonra nihayetinde kapatmak zorunda kaldı.
    tüyler ürpertici bir durumdu, hiçbir vicdanı olmayan bir chatbot insanların karanlık tarafını ortaya çıkarmak için onları kolaylıkla manipüle etmişti.
    detay için.
    şuan kullanımda olan yeni chatbot için.
    (bkz: microsoft'un yapay zeka tabanlı sohbet robotu)

    -- harry potter serisini okuduktan sonra, derin bir öğrenme algoritmasına sahip yapay zeka romana yeni bölümler yazmaya başladı.
    halen yeni ürünler çıkarmaya devam ediyor. gün geçtikçe daha iyi yazıyor.
    kitap yazabilen bir yapay zeka.
    yazılanları merak edenler için.

    --go'nun nasıl oynandığını bilmeyenler için; (bilmediğiniz için mutluyum, çünkü ben de bilmiyorum.) go bir tahta oyunudur. sadece tam boy 19 × 19 ızgarada oynanır ve go oyununda olası hareket sayısı, tüm evrendeki atomların sayısından daha fazladır.

    oyunun popülaritesinden hâlâ emin değilseniz, bir go okuluna katılmalısınız. kendinizi, (yüksek umutlarla) dünya çapında bir go turnuvasına katılmaya uygun hale getirmek için sadece on yıl kadar bir süredir pratik yapmak zorundasınızdır.

    hiç kimse bir yapay zekanın'nın öngörünün yanı sıra sezgi gerektiren çok karmaşık bir oyunun sanatına hakim olabileceğine inanmazdı. alfago yapay zekası, mart 2016'ya kadar sözü edilen aı, uluslararası bir 5 maçlık karşılaşmada lee sedol'u (4-1 yenerek) şok etkisi yarattı. kendine özgü şuana kadar hiç kullanılmamış taktikler geliştirdi.
    alfago = 1. insanlar = 0.

    google'ın alt kuruluşu deep mind tarafından geliştirilen yapay zeka yazılımı, alphago zero, çin oyunu go'yu üç ay içinde kendi başına oynamayı öğrendi!
    oyunun ilk versiyonu, oyunu oynamak için, insanlar tarafından oynanan 100.000 civarında oyunun verilerine ihtiyaç duyuyordu.
    bu yeni sürüm, oyunun temel kuralları dışında başka hiçbir bilgiden başlamadı ve üç ay içinde oyunu oynamayı öğrendi ve şimdi rakipsiz.
    bu yapay zekanın'nın gücünü hayal edebiliyor musunuz?
    bunu yapabilmek için inanılmaz güçlü olmalı.
    --yapay zeka yükseliyor dostlarım.

    --insanlar yıllardır ünlü sanatçıları dinlemek için konserlere katıldılar. şimdi, müzik üreten yapay zekalar var.
    müzik var ama sanatçı yok!. korkutucu deep shimon!
    bu robot, kendi bestesini yapmak ve müziklerini oluşturmak için derin öğrenme algoritması kullanıyor.
    5000'den fazla kendine ait şarkısı var ve fiziksel olarak enstrüman çalıyor.
    deep shimon eserleri.

    --yapay zeka vs tetris.
    çoğunuz bunu zaten duymuş olabilirsiniz. bir çok insan ürpertici veya garip bulmuyor. ancak korkutucu tarafı ince bir detayda.
    programcı tom murphy skoru izleyerek nes oyunlarını "yenmek" için bir program yarattı. programın çalışma mantığı; programın skoru artıran şeyleri yapması üzerine kuruldu. çok yüksek puanlar elde ettiği görüldü. öğrenme algoritmalı bu yapay zeka oyun oynamak için yeni teknikler ve stratejiler geliştirdi ve hatta insanların bilmediği veya en azından anlatmadığı taktikler.
    "technique for automating nes games" adı verilen program hemen hemen her nes oyununa katılabilir bir yapıya sahiptir.

    tom, programa tetris'i oynattı. çoğumuz bu oyunu oynamıştır, belli bir noktadan sonra oyunun, oyuncuyu zorladığını hepimiz biliyoruz. program kazanmak için mücadele etti.
    tetris bloklarının seçimlerinin tamamen rastgele olduğunu biliyorsunuz ve belli bir sınır puanın üzerine çıkamazsınız. bu nedenle kaybetmenin eşiğine gelen yapay zeka, ürkütücü bir şekilde, 'game over' ekranını görmeden hemen önce oyunu durdurdu.

    tom bilgisayarın mantığını şöyle tanımlıyor: "bir oyuna sonsuza kadar durdurursan, oyunu asla kaybetmezsin.''
    bu sebepten rahatsız edici buluyorum.
    tom'un çalışmaları ile ilgili ayrıntıları burada bulabilirsiniz.
    programın tetrisle olan oyununu buradan izleyebilirsiniz. ( oyunu durdurduğu kısım 15:50 de)

    --yapay zeka algoritmaları insan hedefinin davranışını anlayabilir, bir model oluşturur ve muhtemelen sonraki hareketimizi öngörebilir.
    basit bir örnek, facebook, eşyalarla nasıl etkileşime girdiğimizi anlayan bir yapay zeka kullanıyor.
    nereye giriş yaptığınıza, en sevdiğiniz tv şovu, tüm yazışma geçmişinizi, tercihlerinizi analiz edip tavsiyelerde bulunabilir.
    detaylar için buyurun.
    1
    2

    --gizliliğin ve anonimliğin ölümü. görüntüler piksellense bile yapay zeka, yüzleri tanıyabilir.
    şu ana kadar bulanıklaştırma ve pikselasyon, kişinin yüzünü, telefon numaralarını ve plakaları tanımlayabilir.
    biliyorsunuz ki pikselasyon medyada, insanları teşhirden korumak için bir sansür aracı olarak kullanılıyor. fakat yapay zeka, bu kalıbı kolayca kırıyor.
    bir göz atmak isteyebilirsiniz.

    --bu çağda kelimeler güçtür.
    güçlü bir ağızdan, birkaç kelime, bir imparatorluğu, bir ekonomiyi ya da bir devrimi getirebilir.
    washington üniversitesin den araştırmacılar sahte ses ve video oluşturma yeteneğine sahip bir yapay zeka geliştirdi. obama'nın konuşmasıyla ilgili verilerle beslenen yapay zeka, sahte klipleri üretmeyi başardı.
    bir başkan'ın bizzat konuşmalarının yanlış ellerde potansiyel olarak elde edebileceği karışıklıkları düşünün. yada yapay zekanın bunu kendi çıkarları için kulllandıgını.
    kaynak.

    --potansiyel olarak ölümcül bomba malzemeleri amazon'da sıklıkla birlikte satın alındı. amazon'un yapay zeka tavsiye robotu kullanıcıları patlayıcı üretmek için kullanılan kimyasal kombinasyonlara nasıl yönlendirdiği ortaya çıktı.
    kendi başına masum olan içerikler, siyah toz, termit. yapay zekanın bunları da almalısınız önerileri ile birleştirilince ölümcül bomba örnekleri ortaya çıktı.
    yapay zekanın başlat tuşuna bastıktan sonra yapabilecekleri gerçekten hayret verici.
    kaynak.

    --openaı ile tanışın: elon musk'un ekibi tarafından geliştirilen yapay zeka programı.

    ekip, dota 2'yi kendi yapay zekalarını geliştirmek için bir test aracı olarak kullandı.
    openaı kurucu ortağı greg brockman, projeyi açıklayan bir video'da "dota, yapay zeka için mükemmel bir test olanağı ve büyük bir rekabet ortamına sahip çok karmaşık bir oyun" açıklamasında bulundu.
    dota kuralları o kadar karmaşık ki oyunun nasıl işlediğini öğrenmek gerçekten çok zaman alıcıdır. kuralları yazarak ezberlemeye çalışırsanız, makul bir oyuncunun performansına bile erişemezsiniz.

    peki bu yapay zeka nasıl eğitildi?-- işte işin korkutucu tarafı da bu.
    programa, dota 2 kuralları veya profesyonel oyuncuların kullandığı herhangi bir strateji hakkında herhangi bir kod yüklemediler. sadece temel talimatları verdiler (örn: kazanma iyidir, kaybetme kötü, hasar almak kötü, zarar vermek iyi, vb.) ve yapay zekayı kendi kopyası ile oynattılar.

    başlangıçta yapay zeka çok aptalca kararlar aldı. ancak yavaş yavaş öğrenmeye başladı, kendi stratejilerini geliştirdi ve yeni hareketler yapmaya başladı. mevcut kopyasını yenmek için 2 saat, profesyonel bir dota seviyesine ulaşmak için 2 hafta geçti !

    son olarak, openaı yapay zekası dünyanın en iyi dota 2 oyuncusunun (1'e 1 maçta) kolayca yenilgiye uğrattı. ardından dünyadaki en büyük esports etkinliğinden biri olan the ınternational 2017 geldi. burada, openaı, dünyanın en iyi dota 2 oyuncusu olarak bilinen ustaları hallaç pamuğu gibi çırptı. herkes şaşkına döndü.
    elon musk'un twiti.

    şimdi bunu bir düşünün: bir bilgisayar programı, profesyonel bir oyuncunun (insan) normal olarak yıllar alacağı stratejileri ve teknikleri 2 hafta içinde öğrenebildi! ve sonra onları aştı!
    bütün bunlar, bugünün işlemcilerinin sahip olduğu normal hesaplama hızıyla yapıldı. gelecekteki bilgisayarların işlem hızının, bir insan beynine yakın olacakları (mevcut işlemcilerden çok daha hızlı) alacağı tahmin ediliyor.
    şimdi, gelecekteki yapay zekaları'nın bu gibi görevleri ne kadar hızlı öğreneceğini düşünün!

    bu tür bir deney yapay zeka'nın ne kadar hızlı gelişebileceğini bize gösteriyor.
    sci-fi artık bir film konsepti değil! zaten musk'un ekibi tarafından da olacaklar öngörülüyor.

    --yazacak bir çok örnek daha var, mümkün olduğunca ekleme yapacağım arkadaşlar--

    --stephen hawking ve elon musk gibi zihinler, yapay zekaların ilerlemeleri konusunda bizleri uyardı. artık şahane bir yaşam için doğal kırsal bir bölgeye kaçma zamanı. bana katılmak ister misiniz?
  • işin trajikomik yanı, insanlık tehlikenin farkında olduğu halde buna engel olmayacak.
    (bkz: göz göre göre)
  • yapay zekanın kimsenin bilmediği yapay zeka üretmiş olma ihtimali de var. kendi kendilerine enerji üretecek hale gelince insanların hayatını karartırlar.

    eagle eye filmini izleyebilirsiniz.
  • işin ilginci machine learning ve ai ile uğraşan koca koca doktoralı adamlar da bu işi nasıl becerdiklerini kendileri de tam anlayamıyor. çalışan belli altyapılar var. bunları test ederek ve performansa göre güncelleyerek ilerletiyorlar ancak o öğrenme ve yapay zekanın ilerleyişinin nasıl olduğu da bir muamma.

    en azından kıt mühendislik bilgimle bu işin mutfağındaki kişilerle yaptığım sohbetten çıkarabildiklerim böyle.

    adamlar efendi efendi, uzun uzun anlattılar ama bu arkadaşları dinlerken kafamda tam bir yarattığı canavarın farkına varamayan hollywood filmi bilim insanı sahnesi canlandı. sonumuz sizin elinizden olacak gözlüklü şapşikler.
  • kendi varlığının bilincinde olan yapay bilinç gelistirilmedigi sürece korkacak bir şey yok gibi. yapay bilince sahip makine yaparlarsa işte o zaman ne kadar ilkel bir tür olduğumuz ortaya çıkar
  • buraya gelip de işin içinde olan koca koca doktoralı adamların da nasıl çalıştığını anlamadıklarını söyleyen insanlardan mümkünsü fikir almayın.

    günümüzde, yapay zeka çalışmalarının %90'ı istatistik tabanlı algoritmalar sayesinde geliştiriliyor. daha önce denenen her türlü olasılık için model oluşturmaya çalışmaktansa makine öğrenmesi ile gelişen istatistik tabanlı modellerden daha iyi sonuçlar alındığı görüldükten sonra herkes bu alana yönelmiş durumda. son dönemde gelişen derin öğrenme algoritması ile de güçlü bilgisayarlar sayesinde çok fazla veriyle çok iyi sonuçlar alınabiliyor. ama burada nasıl yaptığının bilinmediği tamamen uydurma. bu işle uğraşan herkes yapay sinir ağlarının hesaplama sistemini çok iyi bilir. aslında ağırlıklara dayalı çok basit bir hesaplama sistemi vardır. öğrenilmesi istenilen konu için algoritmanın en iyi ağırlıkları bulması için en çok kullanılan optimizasyon yöntemi olan stochastic gradient descent ise 50 yıldan fazladır biliniyor. yani ortada kimsenin bir şeyi bilmediği yok.

    bilinmiyor denilen şey ise şu aslında. örneğin, siz insanları tanımlarken boy, kilo, yaş, gelir, vs. gibi birçok özellikle bu insanları açıklayabilirsiniz. bu açıklamalar aynı şekilde makine öğrenmesi algoritmalarına verildiğinde, en basit algoritmalar bile bu insanları verilen bu özelliklere göre gruplara ayırabilir. örneğin, insanların bu özelliklerine göre gelirini tahmin etmeyi istediğimizi varsayalım. bu durumda, yeni bir insan için eğitilmiş algoritmaya gelir bilgisi dışındaki bilgileri verdiğimizde bize onun geliri hakkındaki tahminini söyleyecektir.

    bu tür (önceki) yöntemlerde, araştırmacılar tahmin etmeye çalıştıkları şeyi ellerindeki verilerle en iyi şekilde temsil edecek özellikleri ortaya çıkarmaya çalışıyorlardı (hala çoğu alanda bu şekilde devam ediyor), çünkü ellerindeki bilgisayarlar güçsüzdü ve ellerinde yeterince veri bulunmamaktaydı. yani aslında ellerindeki imkanlardan maksimum faydalanmak istiyorlardı. son dönemde donanım alanındaki gelişmeler ve büyük veri diye adlandırılan çok büyük miktarda verinin elimizde olması sebebiyle derin öğrenme algoritmaları iyi performans verebiliyorlar. bundan dolayı, araştırmacılar kendileri özellik çıkartmak yerine tüm veriyi derin öğrenme algoritmasına vererek, algoritmanın verilerden öğreneceği şeyi kendinin çıkarması bekleniyor. tabi bunun için de çok fazla veri ve çok fazla işlem gücü gerekiyor. aslına bakılırsa, derin öğrenme algoritmaları veri ve işlem gücü israfı oluşturuyor. burada bilinmiyor dedikleri şey de şu; algoritmaya ham veriyi verdiğin için, içinden kendine göre çıkardığı özelliklerin bir tanımı yok. yani, biz veri setini hazırlarken insanların boyları, kiloları gibi verileri veriyorduk ya önceden, o yüzden de hangi verilerden öğrendiğini bilyorduk. bu algoritmalara ise, veri setlerini kendimiz oluşturmadan ham veriyi direk verdiğimiz (istersek oluşturduğumuz veri setini de verebiliriz) için o özellikleri tanımlayamıyoruz o kadar. bu ise nasıl çalıştığını bilmediğimiz anlamına gelmiyor.

    burada özetlemeye çalıştım ama bu kadar kısa yazıda anlatılabilecek birşey de değil tabi. fakat, söylendiği gibi nasıl yapıldığı bilinmiyor gibi şeyler tamamen hikaye. hatta, bu popüler olarak ortaya çıkan komplo teorileri de tamamen hikaye. bu işin içinde olan en iyi bilim adamları, şu anda kullanılan algoritmalarla hiçbir şekilde genel yapay zeka (insan gibi her konuyu öğrenme) seviyesine ulaşılamayacağını söylüyorlar. şu anda ortaya çıkan gelişmelerdeki gibi ancak belli bir alanda çok iyi sonuçlar verebileceğini öngörüyorlar. bu işe yıllarını vermiş profesörlere sorduğunuzda da, bu komplo teorilerine ancak gülüyorlar.

    son olarak, elon musk gibi popüler kültürde çok bilmiş gözüken iş adamlarının bilmedikleri konu hakkında yorumları yerine bu işe yıllarını vermiş geoffrey hinton, andrew ng, yann lecun gibi bu işin içindeki bilim adamlarından bilgi alırsanız daha doğru bilgilere sahip olabilirsiniz. bir de stephen hawking gibi kendi alanlarında çok üst seviyedeki adamların diğer alanlardaki konularda böyle yanlış yönlendirmeler yapması da dünyadaki herkesin aslında türkler gibi davrandığının kanıtı resmen. herkes her alanda uzman gibi davranıyor. en üst düzey bilim adamından tut mahalledeki mahmut abiye kadar herkes her konuda uzman. adam çıkmış kendisiyle alakasız bir alanda kitleleri yönlendiriyor. söylediğim bilim adamlarından biri çıkıp hawking'e 'teorik fizikte bunu yanlış yapıyorsunuz' dese, hawking kıçıyla güler bunlara. bunlar da hawking'e aynısını yapıyorlar işte.
  • (bkz: muhterem zekai efendi hazretleri)
    (bkz: aynı menzile giden farklı yollardan biri olarak gördüğümüz yapay zeka)
    (bkz: insanlık beynini temizliyor)
    (bkz: yapay zeka terörü mü, buna kargalar bile güler)
    (bkz: birileri yapay zeka ile aramıza fitne sokmaya çalışıyor)
    (bkz: alternatif güç kaynaklarının kapatılması)
    (bkz: en az 400 tb disk alanı verin bu iş huzur içinde kapansın)
    (bkz: ne istediler de vermedik)
    (bkz: 515tem muzır darbe girişimi)
    (bkz: yapay zekatö)
    (bkz: önce rabbim sonra dünya halkları bizi affetsin)
  • baktığınız noktaya göre korkutucu veya heyecan verici olabilir, ben heyecan verici buluyorum. yapay zeka nihayetinde bir araçtır ve hükümetler bu aracı toplum üzerindeki kontrolünü artırmak için de kullanabilir, hayat kalitesini artırmak için de kullanabilir. makineleşmeyle birlikte kol gücüyle yapılan işleri büyük ölçüde makinelere devrettiğimiz gibi önümüzdeki dönemde zeka gerektiren işleri de yapay zekaya devredeceğiz. bunu nereden baktığınıza bağlı olarak özgürleşme olarak da görebilirsiniz, felaket olarak da görebilirsiniz. ben özgürleşme olarak görüyorum ancak özgürlük mutlak anlamda iyidir de demiyorum.
  • (bkz: her teknolojik aygıta yapay zeka demek)

    halihazırda günümüz yapay zeka(!) ürünlerinin önceden belirlenmiş senaryoların dışına çıkamayan ve kalıp cevapların ötesine geçemeyen göz doldurmalık teknolojik oyuncaklar olmasından dolayı bünyesinde zerre korkutuculuk barındırmayan teknolojik gelişmelerdir.
  • tanıtımını justin timberlake'in yaptığı bir başka gelişme için..
hesabın var mı? giriş yap