• çok güzel bir kitaptır.bir de görmek diye bir kitabı var yazarın.
  • "dünyadan o kadar uzağız ki zaman gelecek artık kim olduğumuzu unutacağız, birbirimizin adını bile söylemek aklımıza gelmeyecek, zaten bu neye yarar ki, adlarımızın bize ne yararı olur ki, köpekler birbirini bizim yaptığımız gibi tanımazlar ya da tanısalar bile, kendilerine verilmiş olan adla değil, onun kokusunu öteki köpeklerinkinden ayırt ederek tanırlar, kendilerini de kendi kokularıyla tanıtırlar, biz burada başka tür köpekler gibiyiz, birbirimizi havlamalarımızdan, sözlerimizden tanıyoruz, geriye kalan, yüz çizgileri, göz rengi, ten rengi, saç rengi hesaba katılmıyor, sanki bunların hiçbiri yok.."
  • ürkütücü bir roman. beklenmedik bir felaketi yaşayan bir toplumun nasıl çöktüğünün, nasıl bencilleştiğinin ve nasıl değer yargılarını yitirdiğinin hikâyesi. konusunun ürkütücülüğüne rağmen olağanüstü bir şiirsellikle anlatılmış bu unutulmaz roman, yazarın belki de en etkileyici yapıtı.
  • önüne beyaz perde çekilen insanlar , başlangıçta sadece dış dünyayı görmez iken daha sonrasında yazılı olmayan kuralların hepsini görmezden gelerek yeni bir dünya yaratırlar. başta eski düzenlerini sürdürmeye çalışan ufak grubun grup büyüdükçe anlaşmakta zorluk çekmesi , güç dengeleri , hayatta kalma içgüdüsü ile yiyeceklere el koyulması, yazılı olan ve olmayan kurallara karşı körleşilmesi ile devam eder. güç dengesinin değişmesi ile bir sonraki aşama ortaya çıkar eşitsizlik. bu eşitsizliği otoriteye karşı gelerek yıkarlar. her ne kadar halen fiziki körlükleri devam etse de hala umutları vardı. bu umut sonunda bir gün yeniden görmeye başlarlar.

    “hayattaki her şey gibi, zamana zaman tanırsanız her şeyi çözümler.”

    “aslında körlük, umudun tükendiği bir dünyada yaşamaktı.”
  • filmi iyi değil kitabı fena değil
  • okudugum bazı yerlerde insanlıgımdan utandıgım, ama gercek hayatta yasansa aynılarının belki de daha kotulerinin de yasanacagını dusunduren olayların yasandıgı harika bir basyapıt.

    devamında gormek de ara vermeden okunmalı.
  • "üstad anladık tamam, biraz kısa kesse miydin?" diye diye okuduğum roman. sembolik olduğunu anladım tabii de, her olgunun sembolize ettiklerini tam olarak tanımlayamadım. o kadar da edebi bir yönümün olmadığı gerçeği ile yüzleştim sanırım.

    --- spoiler ---

    doktorun karısı neyi sembolize ediyordu? mükemmelliği mi? sezgiyi mi? en umutsuz anlarda dahi içimizde kalan umudu mu? veya, tüm insanlık olarak en büyük iğrençliklere gözümüzü kapattığımızda bile eninde sonunda her şeyi gören mutlaka üçüncü bir gözümüzün daha olduğunu mu?

    fakat gerçekten müthiş bir karakterdi doktorun karısı. böylesine anaç bir karakterin bir "kadın" olarak tasarlanmış olması çok yerindeydi bence. olgunluk, anaçlık, merhamet...

    körlük salgını sürecinde insanlığın içinde bulunduğu vahşi form da, sanırım vahşi kapitalizmi anlatıyordu. yani, yazarın kapitalizmden ne derece iğrendiğini, roman boyunca pislik ve püsürden geçilmemesine bakarak gayet iyi anlıyoruz bence. üstad hakikatten iğreniyormuş, böyle de iğrendirilerek anlatılabilirdi bu.

    ayrıca, ilk körün evindeki yazarın genel kapsam ile hiçbir bağlantısını kuramadım.

    --- spoiler ---

    okumak isteyenlere küçük bir fikir vermek isterim: psikolojik direnciniz biraz yüksekken okuyun bence. gerginlik baştan sona hüküm sürüyor.
  • sanırsam saramego seti alıp ilk olarak bu kitabı okuyarak hata ettim. iki kitabını daha okudum ama yanına yaklaşamadılar.
  • aslında çok güzel kitap. okurken farklı bakış açıları sunan, insanı olağanüstü düşüncelerle karşı karşıya bırakan yazıları severim. tek sorun "neden?" sorusuna yanıt alamamak. tıpkı kafka- dönüşüm okumak gibi. olayların sebebini bilmiyorsunuz. sadece size o olayın bir şekilde gerçekleştiği veriliyor. tabii bu nedenle kitabı gerçeklik algısı ile okuyunca, cevapsız sorular rahatsız edici olabiliyor. lakin başlarken fantastik bir şeye başlıyor gibi düşünürseniz müthiş bir edebiyat şöleni. boşuna nobel almamış sonuçta.
  • derin ve sürükleyici bir jose saramago romanı.

    pandemi döneminde okumanın diğer zamanlara göre farklı bir etkisi olabilir.

    olmayabilir de.
hesabın var mı? giriş yap