• nihayet beklenen oyun 'gizemli ipucu: çıkrık' 30-31 mayıs'ta fulya sanat' ta koroporte' nin oyunculuğuyla sahnelenecek. herhangi bir takımın şampiyonluk kutlamaları yüzünden yarı duyma kaybı yaşadığım şu günlerde bir çocuğun rüyasına dvorak' ın bir bestesinin sızabileceğine hala inanabiliyorum. gerçek körlüğün rüyada da imgelerin kaybolmasıyla başladığı fikri takılıyor aklıma sonra. müziği yitirmenin de kabuslardan biri olduğu şu hayatta, oyunlaştırılmış bir klasik müzik eserinde özellikle çocukları izlemekten daha umut verici ne olabilir?
  • koroporte yaprak sandalcı tarafından kurulmuş bir gösteri ve müzik topluluğudur. çocukların ve gençlerin klasik batı müziğini tanımalarını amaçlayan topluluk; çocuklar için oyunlu klasik müzik konserleri sahnelemektedir. hayvanlar karnavalı, bir sergiden tablolar, ege' den mitolojik mırıltılar geçmiş yıllarda sahnelemiş oldukları müzikal oyunlardır. "ben kimim?peer gynt" adlı oyun halen işsanat' da sahnelenmektedir.
  • koroporte grubunun yeni oyunu şehrazat ' ın üçüncü gösterimi 13 ocak pazar günü fulya sanat merkezi' nde sahnelenecek. ayrıca fuayede, gruptaki çeşitli yaşlarda olan oyuncuların çizdiği ve oyunu izlemeye gelen seyircilerin elinde pankartlarla oturarak sergilediği resimlerden oluşan interaktif bir sergi var. resimler ve altında yazılı olan notlar tüm oyunun hikayesini, aslında binbir gece masallarından bir bölümü oluşturuyor. yaprak sandalcı nın sahneye uyarladığı eserde golden horn brass quintet ve piyanist ender ormanlar gruba eşlik ediyorlar. oyundaki görsel zenginlik ve dansların etkileyiciliği tiyatronun gerçekten de tüm sanatların sentezi olduğunu düşündürüyor. oyun sonrasında kızım, prensle prensesin dansı için 'nasıl bu kadar güzel bir dans olabilir, resmen beş şarkı güzelliğinde!' demişti.
  • koroporte grubunun yeni oyunu "ayla algan ile korkunun izinde" adıyla, çek masalları "su cini vodnik" ve "öğle cadısı polednice" mall of istanbul moi sahnede 22 nisan-27 mayıs 2018'de sahnelenecek. dvorak'ın müziği yine yaprak sandalcı tarafından masallara oyunlu klasik müzik formunda uyarlanmış. koroporte oyunları masalların geleneksel anlatıya en yakın haliyle sahnelendi şimdiye dek. bunun endüstriyel sanat tüketimi için üretilen filmler ve oyunlardaki uyarlamalardan çok farklı olduğu kesin. "korkunun izinde" böyle bir temsil için çok etkileyici bir isim. çocuğun derindeki korkularının dışarıya yansıtılması, metaforlarla dillendirilmesi, bir çeşit yüzleşme değil midir zaten masal? iyinin ve kötünün çarpışmasında büyülü güçlerin kimden yana olacağına tanıklık ederken hayata hazırlanır bir bakıma. disney versiyonlarıyla uyarlanmak için eksiltilmiş, değiştirilmiş masalların içinde saklı anlamın ciddi kayıplara uğradığını düşünüyorum. her çocuk simgesel dilini bilmese de masalın çocukluk çağına özgü dünyasını sezer. temaları evrenseldir ve mitlerin içinden süzülür. dinleyen çocuğun ilk edebi deneyimi, bilinçaltının bireysel mitolojik serüvenidir. belki de o yüzden oyunları izleyen çocuklar bestecileri ve müzikleri asla unutmuyor. koroporte az bulunur bir iş yapıyor. üretkenliklerinin devamını diliyorum.
hesabın var mı? giriş yap