• hidrokortizondur.hücrelerdeki glikozu kullanarak karaciğerde glukojen yapımını uyarır.hücrelerdeki protein rezervlerini azaltır
  • sabaha karşı kandaki düzeyi azalır. bu nedenledir ki en fazla ölümler bu saatte meydana gelir.
  • böbreküstü bezleri tarafından salgılanan bir çeşit hormon. fiziksel baskı altındayken daha çok üretilir. örneğin ameliyat, yaralanma, su kaybı gibi durumlarda ekstra üretime geçer vücut. enerji üretiminin devamlılığı, kan şekeri seviyesi ile gerekli kalp ve ciğer fonksiyonlarının korunması açısından hayati önem taşır.
  • ayrica bu hormonun immun baskilama ozelligi de vardir ki inflamasyonun neden oldugu cesitli patojenik durumlarin tedavisinde bu hormon kullanilir.
    (bkz: inflamasyon)
  • stres hormonu olarak da bilinir (ben öyle biliyorum yani). ıssız bir sokakta yürürken karşınıza aniden silahlı bir adam çıktığında, karnınızdan sırtınıza ve tüm vücudunuza yayılan hissin müsebbibidir (çok güzel okunuyor bu kelime, müsebbibi, müsebbibi). hiç böyle bir tecrübeniz olmadıysa, sizin için hayati önemi haiz bir sınava mutlaka girmiş, o sınav öncesinde bu hissi yaşamışsınızdır belki.

    selene et.al.'in açıkladığı üzere, glikojen yapımını uyarır. yani, karşılaşılan, stres yaratıcı unsur, tehdit her neyse, onunla baş etmek için gerekeceği düşünülen enerjinin üretimini sağlayacak glikojenin üretimini.

    stresli çalışma ortamları kadar bu hormonu da severim.
  • üreme sistemi üzerinde de etkileri vardır.. dolaşımdaki testosteronu azaltır. testisler küçültür. dişilerde östrodial ı azaltır. karaciğerden ovaryumlara geçen vitellogenin miktarını azalır. ovaryumlar küçülür.
  • fazla miktarda salgılanıyorsa, hipokampus'e ciddi zararlar verebilen bir hormondur. diger bir deyisle, fazla kortizol hafızada ciddi problemler demek olabilir. hatta soyle dersem belki medyatikligini guclendirebilirim soylemimin:

    isvicreli bilim adamları buldu: stres hafızanın baş düşmanı.

    simdi oldu.
  • tam bir diyet düşmanıdır. zayıf olupta göbeği olan kişilerde genellikle kortizol seviyeleri fazladır.
  • magnezyum, c vitamini, müzik gibi şeylerin azalttığı düşünülen hormon. aynı zamanda siyah çay da işe yarıyor imiş ve lakin kafein kortizol'u artırır. nasıl oluyor da siyah çayın stresi azalttığı merak konusu fakat eğer bbc gibi kanallarda promo edildiği gibi azaltıyorsa kahveden uzak durmanız ve siyah çay içmenizi önereceğim. aynı zamanda uzun dönemli hafızaya zararı olduğundan sınavlardan önce kafeini de abartmamanız taraftarıyım ki eğer abartacaksınız siyah çay üzerinden yapın ve mümkünse vitamin tabletleri vs kullanmaya özen gösterin, özellikle demir içeren şeyler çünkü demir emilimini de azalttığını biliyoruz.

    (bkz: stres)
  • prenatal donemler icin tehlikeli hormon cesidi, hamilelik sirasinda fiziksel istismara ugramis kadinlarin plasentalarinda yuksek oranda teshis edilmis, ileri donemlerde(7-8-9 yaslar) cocuklarin erken alkolizm ve madde bagimliligi sorunlari oldugunu gozlenmis

    (british studies, ~2000+)
hesabın var mı? giriş yap