• wikipedia'nin referans numaralarini belirtmek icin kullandigi yontemlerden biri ("[3]" gibi). bu yuzden de en tehlikeli yanlarindan biri. zira bir metni ko$eli parantez icinde sayiyla sonlandirip devamina da gecerliligi $aibeli bir referans eklediginiz anda verdiginiz bilgi ta ki biri farkedip duzeltene kadar sahte bir "dogru bilgi" havasina burunuyor.

    ozellikle verilen referansin gecerliligini nasil teyid edebileceginizi ya da verilen referansin gecerli olmayabilecegini bilmiyorsaniz bu ko$eli parantez icindeki sayilarin [citation needed]'lari altetmi$ olmasi sizde sahte bir olumlu intiba uyandirabilecegi gibi sizi yanli$ yonlendirebilir, "dogruyu biliyorum" diye tehlikeli yollara da sokabilir. wikipedia'nin en tehlikeli yani da zaten dogruyu sunuyormu$ gibi gorunuyor olmasi ve arac gereclerinin bunu destekler gorunecek $ekilde tasarlanmi$ olmasi. mesela bir makale hakkindaki "dogru bilgi" olarak size makalenin "en son editlenmi$ hali"'ni gostermesi. halbuki sozkonusu makalenin son editlenmi$ halinin dogruyu gosterip gostermedigini siz veya bir ba$kasi tarafindan uzerinde cali$ilip "yanli$ligi tespit edilene" kadar bilmeniz mumkun degil.

    mesela wikipedia'daki degi$iklikleri takip eden bir kullanici vandalizmi kolayca anlayabilir ama verilen ko$eli parantez icindeki sayili referanslarin dogrulugunu teyid etmesi (hele verilen referans ayri bir uzun teyid surecine ihtiyac duyuyorsa) metni ekleyenin uzun vadeli dezenformasyon zaferinin ba$langicidir. aynen 2005'te usa today editorlerinden birinin karde$iyle beraber john f. kennedy cinayeti $uphelileri olarak dort ay boyunca wikipedia'da kalmalari gibi. [1]

    buna ragmen bu sitenin bu konuda disclaimer'lari kenara ko$eye itip kullaniciyi wikipedia'nin i$leyi$ini biliyor farzederek kar$iliyor olmasi ve kullanicinin yanli$ yonlendirilmesini pek sikine takmamasi da son derece korkutucu. ana sayfasinin dort sayfa a$agisindaki en altta her sitede bulundugundan pek ugranilmayan disclaimer linkine tikladiginizda ancak bir "wikipedia makes no guarantee of validity" metnine ula$mak mumkun olabiliyor. bu linki ke$fetmediginiz surece butun bu ko$eli parantez icindeki sayilarin, citation needed'larin, ciddi gorunen references listelerinin, son editleyenlerin insafinin kolesi oluyorsunuz.

    the office'in the negotiation bolumunde dedigi gibi: "wikipedia is the best thing ever. anyone in the world can write anything they want about any subject, so you know you are getting the best possible information."

    [1] http://www.usatoday.com/…11-29-wikipedia-edit_x.htm
  • bilmiyorum diğer dillerde nasıldır ama, delphi'da hede[n] gösterimi, hede string'inin n. elemanını ifade ediyor.

    örneğin,

    hede := '012345';

    ise,

    hede[3] = 2 oluyor.

    programlama üzerine bilgi verecek başka kimse kalmadı ya, ben yazıyorum o yüzden. eheh...
  • "dizi[i]", bazı programlama dillerinde kullanılan bir dizi* indisi* berlirtme yöntemi. sıfırdan başlayan indisli dillerde dizinin (i+1)'nci, birden başlayanlarda dizinin i'nci elemanına ulaşmayı sağlar.

    karakter katarları* da çoğunlukla karakter dizileri olarak saklandığından katar içindeki harflere ulaşmakta da aynı yöntem kullanılabilir.
  • köşeli parantez içinde sayı, c gibi dillerde arrayin herhangi bir indeksine ulaşmak istediğinizde kullanılır.
    örnek olarak:

    int array[n]={1,2,3,4,5, ...};

    ise

    array[i] diyerek (burada i denen sayı 0<=i<n olacak), arrayin istediğimiz indeksine ulaşabiliriz.
  • knk onlar (yani bekker numaraları) orjinal fragmanların (evrensel kabul gören düzenlenmiş hallerinin) yerini gösteriyor.

    açıklayayım:

    örneğin aristoteles'in fizik ktiabında da (yky basımı) aynı gösterim şekli mevcut, bu aslında sonradan oluşturulmuş bir "yer gösterme şekli" kaynak gösterirken 461-b, 1359b-5 falan diye dipnot düşersin falan işte bu mevzular için özellikle belirtiliyor.

    bir örnekle pekiştirelim:

    twitter'da sağa sola şekil yapacaksınız diyelim, bunu dümdüz yapmamalısınız atıyorum platon'dan bi alıntı mı yaptınız? çakacaksınız fragman numarasını mis gibi daha entel görünüm kazanacaksınız. şu şekil:

    "ün herkes tarafından sayılmak, ya da herkesin, veya çoğunluğun, iyilerin veya akıllıların arzu ettiği herhangi bir niteliğe sahip olmak demektir." 1361 a/25

    "burası kasıyor vatsağp var mı bla bla bla bla bla..."

    «fizik», iv/12 220a (5-10).

    gibi gibi gibi

    gösterim şekli evrensel bir geçerlilik taşımamaktadır, değişir.
  • aristonun retorik kitabının yeni iş bankası versiyonunu okurken tamamen rastgele şekilde bazı kelimelerin sağ üstünde tıpkı dip not sayısı gibi [5], [10],...,[30] gibi ifadeler var ve ne anlama geldiklerini hiçbir şekilde anlamadım. ne kitabın sonunda bu sayılara bir referans var ne de kitabın başında "şu şu şeyler köşeli parantezle isaretlendi" gibi bir şey belirtilmiş. bazen sayfanın üstünde [25] gibi bir sayı varken sayfanın daha aşağı bölümlerinde [5] gibi daha düşük bir sayı olabiliyor. sayılar her zaman beşin katlarından oluşuyor. hiçbir işime yaramayacağına eminim ama allah aşkına biri bana köşeli parantez içindeki bu sayıların neden var olduğunu açıklayabilir mi?
hesabın var mı? giriş yap