• tübitak bilim şenliği'nde, böylesine muhteşem bir bilim yuvasında geleceğimiz olan bazı ak kardeşlerimizin tanıtımını yaptığı kavanozdur.

    video

    kendileri deney yapmışlar. iki kavanozun içine bir şeyler doldurup birine kötü söz kavanozu, diğerine iyi söz kavanozu demişler. gelen öğrencilere kavanozlardan birine kötü söz, diğerine iyi söz söyletip etkilerini görmek istemişler ve 3. gün sonunda kötü söz kavanozu küflenmeye başlamış. kuran'ın bir çok suresinde ve ayetinde güzel söze ve etkili iletişime dikkat çekildiğini söyleyerek mesajını veriyor kardeşimiz.

    tübitak'ı siktir ettim, öncelikle yaptığınız iş bilimsel bir ifade midir, bilimsel değeri var mıdır? mesela "dünya düzdür" hipotezi bilimsel bir ifadedir. çünkü bu hipotezimizi test edip sonuçlarını görerek hipotezimizin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. peki kendi yaptıkları nedir? iki kavanozdaki bir maddeye(ne koydularsa tam seçemedim) kötü söz söyletilerek o maddenin küflenebileceği düşüncesi ve kaynak olarak da kuran'ı göstermek nedir? ben bunu nasıl test edeceğim ulan? hiçbir şeye açık değil. ortaya attıkları hipotez bilimsel olabilir; ama deney koşullarının bilimsel olmadığı ortada. sonucunu ise dinsel bir kaynağa dayandırıyorsun. bu yaptığı deneyin bilimsel hiçbir değeri yok. hatta kişisel yorum katarak da safsatadır da denilebilir.

    eleştirilere cevap
    bazı arkadaşlar, bu deney tekrar edilip aynı sonuç alınırsa bunun bilimsel deney olacağını söylemişler. hayır, ben mi anlatamıyorum? yoksa anlamak mı istemiyorsunuz? mesela benim küçükken dişim ağrıdığında, parmağımı dişimin üzerine koyup 7 kere içimden diş duası okurdum. sözde bu şekilde ağrı geçiriyor. hiçbir halta da yaradığını görmedim. diyelim ki bu yaptığım uygulama gerçekten işe yarıyor olsun. hatta 1000 dişi ağrıyan insanı karşıma dizip bunu tekrarlatsam, hepsinin diş ağrısı geçse de bu bilimsel bir deney değildir. diş ağrısı duasıyla diş ağrısının geçmesi bilimsel bir hipotez olarak ortaya atılabilir; ama deneyin bilimsel bir değeri yok. bak bu deneyin sebeplerini psikolojik nedenlerde arayıp o an o duayı okumanın ve geçmesini bekleme isteğinin bir nebze faydası olabilir, psikoloji bilimi bunu araştırıp doğrularsa bu bilimsel deney olabilir. sen kaynak olarak kuran'ı veya bu tarz hurafeleri gösterirsen millet götüyle de güler sana. yani olay, deneyin doğru sonuçlanması vs. değil, kaynaktır. evrimi de evrimsel biyologlar, bilimsel olarak evrim teorisiyle açıklıyorlar. bazıları da akıllı tasarım denen, bilimsel olmayan bir düşünceyle açıklamaya çalışıyorlar. arasında dağ var, farkı bilin.
    eleştirilere cevap

    abi siz taşak mı geçiyorsunuz ya? tübitak ne hale geldi. bundan önce de birinci olan eleman vardı. fasulyelerden birine kuran, birine arabesk rap müziki biri de sessiz ortamda yetiştiriliyordu. yok kuran dinletilen epey büyüyordu, arabesk rap dinletilen hiç büyümüyordu filan.
    link

    bu musunuz arkadaş ya? bilim dediğiniz bu mudur? hayır, ben bu arkadaşları da suçlamıyorum. bir şeylere inanmışlar, inançlarıyla bir iki bir şeyi birleştirip mucize olarak sunmak istemişler. koca tübitak; bu aptalca deneyleri, millete bilimsel değeri varmış gibi yedirip üzerine bir de ödül veriyor. tamam tübitak bozdu, efsane bozdu, önünü alamadık da içerisinde 1 tane aklı başında insan yok mu kardeş siz ne ayaksınız diyebilen?

    ayrıca bu arkadaşlar için uzun bir entry yazmıştım, merak eden okuyabilir.
    (bkz: dinlerin insanı sığlaştırması)

    edit: kardeşimizi de unutmayalım. (bkz: 23 nisan 2016 devrim yılmaz'a yardım kampanyası)
  • iyi söz kavanozu için tıklayınız.
  • zaten kuran'da yazan şeyin niye deneyini yapıyorlar anlamıyorum. hükumetimiz bunların önüne geçşin pls.
  • aklıma şu sahneyi getiren kavanozdur. buyurunuz
  • kavanoza bir şeyler söyletebilen teknoloji bu kadar aşağılanmamalı. kavanoza söyletmişler anlamıyorsunuz bence. koskoca kavanoz konuşuyor, çekemeyenler anten taksın.
  • büyük resme baktığımda gerçek bir deney görüyorum ben. laik düzende gerçek pozitif bilime dayalı eğitilen nesle karşı dini şarlatanlık gölgesinde eğitilen şovenizmle doldurulmuş nesil. fikirleri tehlikeli bulunduğu için idam edilen, yurtdışında davetle okuyup nobel alan nesilden kavanozla gıybet deneyi yapan nesile...

    kuran ilmini kuran bilimi zanneden embesillere sormak lazım, o kitabın içi bilimsel datayla dolu ise kafasını kaldırıp kuranla yönetilen ülkelere ve jayatında hiç kuran görmemiş ülkelere baksınlar. katolik kafirin arabasına binip islamın bilim dini olduğunu iddia etmesinler.
  • neden bu kadar terslendiğine anlam veremediğim proje. bir dönem suya klasik müzik dinletmişti dr. emoto ve su moleküllerinin değiştiğini görmüşlerdi. iyi ve kötü enerji diye bir şey var ve gerek islam çerçevesinde değerlendirilsin gerek mistik gerek bilim çerçevesinde değerlendirilsin, böyle konuların gün yüzüne çıkıyor olması ve insanların ilgisini çekiyor olması benim hoşuma gidiyor, sizi bilemem.

    buyrun bakabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=pdw9lqj8hmc

    gelen tepkiler üzerine edit: newton fizikçileri kuantumculara saldırmadan önce bir şeye körü körüne inanmamayı öğrensinler lütfen. şu an bilimde ispatlanan ve dolayısıyla inanılan şey bu deneyin yanlış olduğuysa, bu durum bu deneyin sonsuza dek yanlış olduğu anlamına gelmez. şu anki teknoloji ve insanların algılarına göre bu doğru değildir, fakat gelecekteki insanlar buna kıçıyla gülebilir zira biz de dünya düz diye inandıklarını öğrendiğimizde kıçımızla güldük. biraz geniş çerçeveden bakın, bir de gülelim diye şunu eklemeden edemeyeceğim:

    friends ross-phoebe evrim tartışması: https://www.youtube.com/watch?v=pn8atxgyb-k

    tekrar edit: çok fazla yazardan mesaj aldım, uyardıkları için teşekkür ediyorum. deneyin yanlış olduğu ispatlanmış ve dr. emoto da itiraf etmiş deney üzerinde oynadığını. bakınız1 bakınız2 duygularımla oynadığı için kendisini esefle kınıyorum. fakat tekrar belirtmem gerekirse, şu an bunun yanlış olduğunun ispatlanması, kesin ve net yanlış demek değildir. bu dönemki sistemle kanıtlanamıyorsa ilerde kanıtlanamayacağı anlamına gelmez. bilimde her zaman sorgu vardır, değişen ve gelişen bir sürece tabidir o yüzden bilim güzeldir. bilimi sev, bilimi koru. körü körüne inanma.
  • bilimin ulkemizdeki yerini tanimlayan kavanoz. herkes iyi soz soylerse kavanozlarimizin icindeki maddeler kuflenmez, sonsuza dek mutlu oluruz. hayat bazi insanlara ne guzel be.
hesabın var mı? giriş yap