• batak oyunun official kozu..
  • king ya da benzeri bir koz ihtiva eden oyun sirasinda eline maça serisinden külliyatli miktarda kagit gelmis olan oyuncunun konusma sirasi kendisindeyse söylemesi muhtemel cümle. söylemezse eseklik eder, o ayri..
  • ihalye alışmış bünyeler genelde bu oyunu oynamaya kalktığınızda birkaç el feci şekilde battıktan sonra oyunu bırakma eğiliminde olur. ihale'de ihaleyi aldıktan sonra istediğiniz kadar fazla alabilirsiniz, ihale almazsanız batmanız çok zordur (0 almak gerekir ki o da genelde el çok boktan geldiği için olur). ama koz maça öyle değildir. bir eksik alınca batarsınız, iki fazla alnca batarsınız, el almaz vardır, alınca 50 batarsınız, ya da almayıp çok güzel diğer oyuncuları batırırsınız. öyle aklına esince ihale alma oyunu değildir koz maça, adama haddini bildirir, kaç el alacağını söylerken ecel terleri döktürür.
  • (bkz: içine kaça)
  • bu oyunda koz saymak önemlidir. kalan koz sayısı kimde bir fazlaysa yan koz onun kağıdı olur ki tadından yenmez.

    ihale için de geçerli tabi aynısı.
  • oyunların kralıdır. ilkesel olarak bataktır. farklı versiyonları vardır ki oyunun matematiği durumu zorlaştırır. şöyle anlatalım:

    bir kere oyun 17 el olarak oynanır. 14 el ve takip eden 3 el farklı kurallara tabiidir. dağıtan oyuncudan sonra gelenden başlamak üzere her oyuncu o elde alabilceği rakamı söyler.

    1-) sırayla söylenen rakam (bkz: yazboz)’a yazılır. size sıra geldiğinde rakam söylerken yazbozda yazılı rakamlarla sizin söylediğiniz rakam 13 olmamlıdır. örneğin a kağıtları dağıttı b “5” dedi c “6” dediyse d artık “2” diyemez. çünkü 5+6+2=13 eder. o bakımdan d 0,3,4,5,6,7,8,9 şeklinde rakamlardan birini söyleyebilir. eğer d sıfır (bkz: el almaz) derse bu sefer a “2” diyemez. ancak d “3” derse artık a hangi sayıyı söylerse söylesin “13” te tıkanmayacaktır. bu matematik oyuncular tarafından taktiksel olarak kullanılmakta ve rakibi zorlayıcı rakamlar söylenebilmektedir.

    2-) oyunun tadı diğer rakipleri batırmak olduğu için koz dışında hiçbir karttaki değeri geçen kart atma zorunluluğu yoktur. diyelim ki kupa papaz atıldı sizde kupa as var, siz kupa kız atabiliyorsunuz. bu durum yine oyunculara diğer oyuncu tarafından sürpriz yapılmasına yani batmasına yol açmakta, kural taktiksel olarak kullanılmaktadır.

    3-) bu oyunda başta söylediğiniz rakamın tamamını alamazsanız veya 2 fazlasını yani yanalırsanız söylediğiniz rakamın 10 katına batarsınız. ancak söylediğiniz rakamı veya bir fazlasını alırsanız, rakamın 10 katını kazanırsınız.

    4-) 14. el bitince puanlar sayılır ve başka bir puan sistemi devreye girer. 15,16 ve 17. ellerde artık söylenen rakamlara dikkat edilmelidir. zira bu son üç elde artık söylenen rakamın 2 fazlası 10, 3 fazlası 20, 4 fazlası 30, .... “n” fazlası “(n-1)x10” ile çarpılarak eksi olarak yazılır. eğer söylediğiniz rakamı alamazsanız batarsınız, ancak söylediğiniz rakam ile aldığınız rakam arasında 3 veya daha fazla fark varsa 2 veya daha fazla katına batarsınız. örnek verelim: 5 dediniz 2 aldınız; -100 yazılır. 5 dediniz 9 aldınız -150 yazılır. 5 dediniz 6 aldınız +51 yazılır. 5 dediniz 7 aldınız -50 yazılır. 5 dediniz 3 aldınız -50 yazılır.

    bu oyunu bu şekilde oynarsanız, taktik, rakibi mağdur etme gibi hazları yaşarsınız. şansınız yaver gitmese bile kurallar sayesinde son ele kadar şansınız devam eder. “el gelmiyorsa gelmiyor” şeklinde seyreden bir oyun değildir. her şey şans değildir!

    kolay gelsin!
  • gereksiz oyun, hep yeniliyorum.
  • yükseltmesiz (maça harici) ve yan 2 batar şeklinde kallavi bir zorluğa ulaşan oyun. daha üst kademesi ise yansız yada yan 1 batardır ki benim diyen adama -50 puanla oyunu birinci bitirmenin mümkün olduğunu gösterir. her babayiğidin harcı değildir koz maça. bu oyuna bir kere alışan da ihaleli ve eşli bataktan keyif alamaz.
hesabın var mı? giriş yap