• bilinen en büyük zehirli yılan türü.
    bir belgeselde hayvan hakkında bilgi toplayan araştırmacı ile bir köylü arasında geçen diyalog;

    a: bir kral kobra tarafından sokulursam ne yapmam lazım?
    k: bir ağacın altına gidip sırtınızı yaslayın ve gevşeyin.
    a: neden?
    k: daha rahat ölebilmek için.

    (bkz: karizmatik cevaplar)
  • insanlardan uzak ya$amayı tercih ettikleri için pek vukuatları olmaz.ama her ihtimale kar$ı bir ısırıkta yüz* insana yetecek kadar zehir ta$ımaktadırlar.
  • kanal 7de sürekli olarak yayinlanmakta olan bir belgeseli var baba çok kral soyunuyo gomlek degi$tirme ayagina iki bolum izledim taylanda gitmekten vazgeçtim
  • salgiladigi zehir orani diger turlerine gore cok daha fazla olan (100 kisiyi oldurebilecek etkide) yilan.
  • sadece diğer yılanlarla beslenen psikopat yılan. yılanların yılanı. zehiri diğer çok zehirli yılanlar kadar etkili değildir ama bir seferde çok daha fazla enjekte ettiğinden kurban zehirden etkilenmeyecek olsa bile overdose'dan kafayı yemektedir. kendinden uzun yılanları bile yutabilen entegre sıkıştırma tesisi sahibi yılandır. bununla karşılaşan yılanların suratındaki depresif ifadeyi görebilirsiniz.
    (bkz: doğduğuna pişman olmak)
  • dans ettirmek, hayvanat bahcelerinde sergilemek, crocodile hunter gibi manyaklar tarafindan belgesel yildizi olarak kullanilmak, gosteris meraklisi kimi zenginler icin ayakkabi veya canta haline donusturulmek, zehrinden panzehir ya da ilac yapmak disinda da kullanim alani olan, dunyadaki en zehirli yilan turlerinden birisi.

    en ilginc kullanim alani icin;
    (bkz: endonezya/#7382642)
  • dişisi , yavruların yumurtalarından çıkma zamanı geldiğinde,yavrularını yememek için yuvasını terkeden yılan türü.
  • en zehirlisi olamasa da en buyuk zehirli yilan olmasi sebebiyle kral adinin layik goruldugu kobra turu. $ansli olanlarinin 20 senelik omurleri boyunca 5 metreye ula$abildigi ve hatta gecebildigi bilinmektedir. agirlik olarak da zehirli yilanlar arasinda bilinen en agir olanidir.

    tabiatin enteresan dengesi geregi sadece yilanlarla beslenir. yilanlarin nufusundaki dengeleyici rol ona verilmi$tir zira. dogu$tan bir yilan avcisi oldugu icin yumurtadan yeni ciktigi zamanlarda bile zeytin yilani veya ye$il agac yilanini yiyebilecek kapasitese sahiptir. zehir bezlerinin ma$allahi oldugunu soylemek gerekir. zira bircok mamba ce$idinin hayati boyunca ancak uretebildigi zehri kendileri 1 seferde hismina enjekte edebilir.

    gorunum acisindan pek heybetli bir gorunum arzetmesi insanlar tarafindan her zaman saygi duyulan ve saygi duyuldugu kadar cekinilen bir hayvan yerine koymu$tur kendisini. yeteri kadar buyuyebilmi$ kral kobralar saldiri pozisyonu aldiginda yerden 90 santimetre ile 1 metre arasinda yukariya kalkabilir. cocuklarla kiyaslandiginda neredeyse bir cocuk boyuna ula$abilir. i$in enteresani ise kas yapisi diger cok geli$mi$ hayvanlara oranla daha az geli$mi$ bir hayvan olmasina ragmen neredeyse 1 metre yerden yukselip etrafindaki olaylara birebir tepki verebilmesidir.

    etrafinda bir av veya kendisine yonelik bir tehdit farketmesi durumunda belli bir mesafeye yakla$ana kadar bekler. belli bir mesafeden sonra yerden yukselerek varligini gosterir. black mamba nasil ki kar$isina cikan bircok canliya yonunu degi$tirebiliyorsa kral kobra da bu ozellige sahiptir. cikardigi sesler ve o heybetli gorunumunden tirsmayacak kadar delikanli olabilecek pek az hayvan vardir. gelincik bile bircok kobra turune bula$abilmesine ragmen kral kobra ile pek ilgilenmez. zira kazanacagi $ey tuketebileceginin pek ustundedir.

    kral kobralari dogal ortamlarinda bulmak gercekten guc bir i$tir. senelerini surungenlere harcami$ insanlar bile hindistan ormanlarinda bir kral kobra bulabilmek icin haftalarini harcamaktadir. gerek kendine ait iz birakmayi$i, gerekse yilin cogu zamaninda yer ustunde pek gozukmemesi nedeniyle sadece yilin bazi bolumlerinde gozlemlemek kismen kolayla$ir. yagmur mevsiminin hemen oncesinde ve ureme mevsimlerinde daha kolay bulunabilir -tabi bu kolaylik haftalari bulur yine de-.

    kral kobra, kendisine bir yuva kurabilen ender yilan turlerindendir. hatta bilindigi kadariyla uygun bir ortam buldugunda yapraklari buraya toplayarak yuva olu$turabilen tek yilan turudur. yuvasina sadik bir hayvan oldugu cogu yerli halk tarafindan iyi bilinir. hatta hindistan icerisinde yuvasindaki bir anne kobranin dunyanin en tehlikeli varligi olarak kabul gordugu bilinmektedir. halbuki zannedilenin aksine kral kobra'lar o kadar da saldirgan hayvanlar degildir. cok tehditkar yakla$ilmadikca yuvasindan ayrilmaktadir, tabi goz mesafesini kaybetmeden yuva civarlarinda bir yerlerde olmak suretiyle.

    hindistan'daki bir efsaneye de konu olmu$tur kral kobra. efsaneye gore buda cok sicak birgunde yola cikar. yolda uzun sure gittikten sonra sicagin etkisine dayanamaz ve yatma ihtiyaci hisseder. sicaktan zarar gorecegini du$unen bir kral kobra da buda'nin yanina gelerek kabarttigi boynu ile onu gune$ten korur. uyanan buda kral kobra'yi o $ekilde gorunce ona te$ekkur etmek icin boynunun arkasina dokunur. kobralardaki boyun arkasindaki goz benzeri deri yapilarinin buda'nin dokunu$undan ileri geldigine hala hindistan'in bircok yerinde inanilmaktadir. kobralarda boynun arkasinda tek goz veya iki goz $eklinde deri yapilari gozlemlenebilir.
  • (bkz: damarlı) *
  • bir belgesel yıldızı. televizyonlarda en çok belgeseli yayınlanan hayvan olma rekorunu elinde bulundurur kendisi. beğenerek izliyoruz.
hesabın var mı? giriş yap