• türkiyedeki en önemli toplumsal sorunlardan.

    belli aşamalar ile bu tip insanların oluşturulması ile "kral" lehinde bir tür otomatik toplumsal ayrıştırma sistemi sağlanıyor. makam mevkiisi olanlar çıkar, avanta, yağcılık için, düz vatandaşlar ise kendini bir yere ait, önemli hessetmek için bunu yapıyor. konu önemli değil, haklı haksız, yalan dolan hiç sorun değil. kendini inançlı sayıyorsa yerine göre dini bir konuda belki şirk bile koşabilir ama bunu illa yapacak, çünkü kendini zorunlu hissediyorlar.

    normalde bunların sistemde yerleri bellidir. aynı taraftan bile olanlar bu tipleri gerekli ama kendilerinden aşağı görürler lakin artık öyle bir hale geldi ki bunları el üstünde tutuyorlar. kendi kurdukları sistemleri bozuldu, devamlı ayrıştırma, çatışma içe döndü, en çok sesi çıkan, düz adam mantığında kuru gürültüyü yapan değerli ve makul sayılıyor.
  • çok yaygın bir şekilde yanlış tonlanarak kullanıldığından, anlamını tam olarak sağlamayan tanımlama.

    "kral değil de, daha ziyade kralcı" şeklinde kullanılıyor. "kralcı" kelimesi vurgulanıyor. öyle olunca da, söylenmek istenen şey anlaşılıyor ama bir yanlışlık olduğu hissediliyor. olması gereken ise "kralın kendisinden daha fazla kralcı" olarak kullanılması. yani kelime vurgusunun "çok" kelimesi üzerinde olması gerekir, "kralcı" üzerinde değil. arada fark var.

    vurguyu anlayanlar demek istediğimi daha iyi anlarlar.
  • beyinsiz insan profili. yahu sen kim köpek? sana giren çıkan ne? tüm günümü sırf böyle bı tip yüzünden mahvetmis hatta gelecek bir yılını çöp etmiş durumdayım. helal lan bana.
  • (bkz: more royal than the king)
    turkçe çevirisinin çok boktan oldugunu dusundugum ve ingilizce çevirisini duyana kadar da bir turlu anlamlandiramadigim deyim
  • bozulmuş her türlü yapının sebebidir.
  • (bkz: bossy)
  • downton abbey dizisindeki bay carson böyle bi insandır ama iyi adamdır
  • #76825952 entry'de @mythlawyer'ın konu hikayesindeki güvenlik görevlileri ve şoför/ koruma dediğimiz adamlar buna güzel bir örnektir. türkiye'de %49 kadar oldukları söylenmektedir.
    olması gereken ya da gelişmiş bir toplumda diyelim; hiçbir kimse bir diğerine eziyet etme, hakkını gasp etme hak ve ayrıcalığına sahip değildir. iktidar, hukukun üstünlüğü ve tartışmasız işletilmesi sayesinde dizginlenir.
    geri kalmış ülkelerde ise kralcılığın vatandaşa öğretilmesi bir zorunluluktur. vatandaş 'hiçlik denizinde bir zavallı gibi yaşadığını zannederek, ömür, oksijen heba ederek' kralcığını yüceltir de yüceltir. hizmet ettikçe beslenir iğrenç bir mutluluk hisseder. tiksindirici bir toplum dizaynı amacıdır.
  • "kaderden çok kaderci" gibi..

    soldan çok solcu olmamak gerek.

    bazı hızlı-sert dindar-ülkücü-devletçi olan insanlar kitleler bile aynı örtülü korku nedeniyle devletle ve acı güçle özdeşleşmiş, kraldan çok kralcılaşmış olabilir. kimseye bir şey demiyorum, arada kalmışlığın çok acı ve sıkıntı verici oluşunu görüyorum. bireysel ve ulusal özgürlük, haysiyet refleksimizi kaybettik. 1 yüzyıldır büyük savaşa girmeme, açık ve genel çartışmadan kaçınma, belki iç savaş gerilimleri sürerken iç savaş yaşamamak bile tarihsel sosyolojik yabacılaşmaya, dönüşüme katkı yapmış olabilir. (bkz: eylem planı/@ibisile)

    (ilk giri tarihi: 14.9.2017)

    (bkz: kraldan çok kralcı olmak)
hesabın var mı? giriş yap