• kafatasındaki süturların olması gerekenden daha erken kapanması olayı.(bkz: kranioplasti)
  • yaklaşık 10 aylıkken geçirdiğim ameliyatın sebebi, özetle kafa kemiklerinin uyumsuz gelişmesi ve erken kaynaması, dolayısıyla bıngıldağın* erken kaybolması sonucunda oluşan şekil bozukluğu. sorun sadece kafatasının şekilsel bozukluğu değil, göz küresi ve beyin dokusu üzerine olan basınçtır. bu şekil bozukluğu ve dolayısıyla basınç giderilmezse ilerleyen yıllarda beyin gelişimini ciddi biçimde etkiler. bu nedenle cerrahi bir operasyonla, yüz ve ön kafatasına ait kemikler çıkarılarak, tel ve vidalarla yeniden şekillendirilip kafatasına hacim kazandırılır.
  • bizim 11 aylık ufaklığa -geç- konulan teşhis. kafatasında asimetri vardı ancak götürdüğümüz doktorlar tehlikesiz olduğuna dair tanılar koydu aylarca. "yıllar içinde diğer taraf dolar, dolmazsa kask takarız, olur böyle şeyler" minvali yanıtlar aldık. insan; evladına konduramadığından mıdır neden, annesi ve babası peşine düşmedi doktorların söylediklerini yeterli bularak. bıngıldak kapanmadan fark edildiğinde operasyon daha kolay ve daha az risk ile gerçekleştiriliyor imiş. bizim için bir miktar geç kalınsa da cerrahi işlem gerçekleşecek.

    bebeğin son götürüldüğü prof mr istedi ve öylelikle (nihayet) tanı kondu. böyle ciddi bir konuda nasıl "bi' şey olmaz yeağ" tepkisini verebilen doktorlar olabiliyor ve hastaya zaman kaybettiriyorlar ben anlamıyorum. *
    bugün ailenin ameliyat için acil karar vermesi gerektiği söylenmiş. bu kafatası anomalisinin ilerleyen yıllarda çocuğun görüşünü ve hatta beyin gelişimini etkilemesi ameliyatı zorunlu kılıyor.

    kafatası ameliyatları bana aşırı korkunç geliyor. okuduğum makalelerdeki görseller de daha fazla endişelenmeme neden oluyor. operasyondan sonra eğer unutmazsam buraları editleyeceğim. umarım her şey yolunda gider.

    çocuğunda kafatası anomalisi gözleyen ve buraları okuyan ebeveynler işi biraz ciddiye alsın lütfen. çocuklar çok hızlı büyüyorlar ve bazı şeylerin tedavisi çocuk büyüdükçe zorlaşıyor.

    çocuklar hasta olmasın. kimse hasta olmasın.

    edit 1: minnoş grip olduğu için ameliyat 3 hafta ertelenmişti, en ufak bir hapşırık ya da öksürük ameliyatı riskli kıldığından.
    bugün 4 saatlik operasyonun ardından steril bir odaya alındı. başarılı geçti operasyon. yaralar iyileştikten sonra kask ölçüleri alınıp kask tedavisine başlanacak. şu anlık bir miktar ödemi var kafasında, kontrol ediliyor. çok çok şükür zor kısmı atlattı.
  • radyolojide dövülmüş bakır manzarası.
  • doğumdan sonra kafatasının büyümesi büyük ölçüde beynin büyümesi ile belirlenir. erişkin baş hacminin %90’ı bir yaşına, %95’i altı yaşına kadar kazanılır. ikinci yaş sonunda kemik sütürler birbirine kilitlenir ve daha fazla büyüme osteoklastik ve osteoblastik aktivite ile olur. kranyosinostoz'da bir ya da birden çok sütürde zamanından erken kapanma söz konusudur. birden çok sütürde sinostoz olduğunda beynin gelişimi dirençli kafatası tarafından engellenebilir. bu durumda ciddi kafa içi basınç yükselmeleriyle kibas görülür. kibas’ın önlenmesi için bebek ilk altı ayda ameliyat edilmelidir.
  • bıngıldağın erken kapanması kaynaklı 2. ay itibariyle oğlumda tespit edilen durum.

    1 ekim 2022 tarihinde bahattin tanrıkulu'na götürdük. 2 aydır gece yüzüstü uyutuyoruz, gündüzleri de mümkün olduğunca sırt üstü yatırmıyor ve kucakta gezdiriyoruz. beynin gelişmesi için aktivitelerini yüzüstü yapması, uyurken yüzüstü uyuması önerildi. bizde elden geldiği kadar bu duruma özen gösterdik.

    gün itibariyle son 2 ayda baş çevresi 40cm'den 41.5 cm'e geldiği için büyümenin yeterli oranda fakat fontanelin küçük olduğu, bebeğin nörolojik açıdan hiçbir probleminin olmadığı ve kuvvetli olduğu, başının arka tarafındaki düzleşmenin de şekillenmeye başladığı tarafımıza iletildi. takip eden çocuk doktorunuz herhangi bir durum belirtmediği sürece bir daha gelmenize gerek yok denilerek gönderildik.
hesabın var mı? giriş yap