• geri döndüm. merhabalar.

    8-9 aydır düzenli olarak - devam ettiğim bu teknikle ilgili bir kaç şey de ben yazayım istedim. başlıktaki entrylerden %90'ı dışardan görüp duymuşlar, mantıklı. çok fazla insan yok bu tekniği çalışan. en mantıklı elle tutulur yorumlar ise farklı disiplinlere zaman ayırmış ve krav maga yapan en az bir insanla karşılaşmış yazarlardan gelmiş. hepsini gizliden şukuladım, bazılarına özelden yazdım bile.

    eveet, girizgahı da yazdıktan sonra tanıma gelelim.

    nedir krav maga?

    krav maga bi "teknik". yani bir dövüş sanatı değil. evet önceki entry'de sanat demişim farkındayım ama değil. içinde derin felsefeler, devam eden kullanıcılarının yüzyıllar içinde oluşturduğu mantıksal çıkarımlar yok. sanat dediğin aikido mesela. tam bir sanat ya, muhteşem bir felsefesi var, tanımının bile içinde barış kelimesi geçiyo olması lazım yanlış hatırlamıyorsam.

    krav maga'nın bir felsefesi yok. israil menşeili, askeri kökenli bir teknikler bütünü. kısaca bir gün israilli bi general bütün dövüş sanatlarının billuru geniş hocalarını topluyo, diyo ki "lütfen karşınızdaki kum torbasına yumruk atın.". karateci atıyor kendi yumruğunu, biraz geleneksel bi yumruk şekli vardır kendine has.kick box - muay thai - boks ailesi zaten düz yumrukları ortak kullanır hepsi vuruyor. wing tzun'cu kendi chain punch'ını atıyor falan. sonra bunları bir bilgisayarla ölçüyolar, en ideal yumruk boksörünki çıkıyor( e haliyle). tamam diyolar not alın.

    sonra general çıkıyor karşılarına, "size bir düz yumruk atacağım" diyor. "lütfen kendi sanatınızda öğrendiğiniz şekilde engelleyiniz." boksör köşeye sıkıştığında yaptığı gibi kapatıyor kendini. muay thaici kendi savunması ile kapanıyor yumruğa. wing tzun yapan arkadaş çok hafifçe dokunuyor yumruğa, saptırıyor yönünden. ölçüyorlar ki mükemmel, en hızlı, çok etkili.

    böyle böyle alıyolar teknikleri sanatlardan. kendilerine orada karma bir dövüş tekniği geliştiriyolar.

    ortaya çıkma nedeni ise "sivil halktan en kısa zamanda asker yetiştirecek bir askeri program yapmak" en başta. yani bu işi israile gidip öğrenmek isterseniz size mermisi bitmiş ak-47 ile insan öldürmeyi de öğretirler.

    bizim yaptığımıza ise urban krav maga diyebiliriz. askeri teknikleri tamamen es geçilmiş, sokak tekniği. tek amacı sokakta, günlük hayatta saldırıya uğrayan bir insanın "eve güvenli bir şekilde dönebilmesini sağlamak". bak tekrar ediyorum "sevdiklerine güvenli bir şekilde dönmesini sağlamak". yani "aynı anda 4 kişiyi dövmek" değil.

    eğer bi mottosu olsaydı bu tekniğin "evine dönebilen insan kahramandır" olurdu. salonda hocamın söyleyip de en etkilendiğim sözlerden biri bu. "gün içinde başına ne gelirse gelsin, sana ne derlerse desinler, ister küfür etsinler ister tehdit etsinler. akşam olduğunda evine ailene dönüp sevdiklerine sarılabiliyorsan doğru şeyi yapmışsın demektir".

    yani tahmin edebileceğiniz üzere öncelikli kural "kaç" :) kavga etmeme şansın varsa, o şansı zorla. sonuna kadar.

    iş kaçamadığın; kendini ve/veya yanındaki sevdiklerini korumak zorunda olduğun bi duruma gelirse de bekle,
    sakin ol, "ne zaman başlayacağını anlayamasınlar" ; başladığında ise bitirene kadar asla durma. herkesi yerde görüp kendini güvene alana kadar (1 insan için 4-5 sn sürüyor aslında konuşulduğu gibi uzun değil) durma.

    nasıl bi teknik kullanır krav maga?

    şimdii, gelelim herkesin "taşaklara vurma" muhabbeti yaptığı yere. aslında bize anlatılan şuydu derste:
    bir insan ne kadar kas yapmış olursa olsun, ne kadar güçlü ve sert olursa olsun; boynunda, gözlerinde ve kasıklarında asla kas birikmez. oralara vurduğun her darbe ya inanılmaz canını yakar ya da etkisiz hale getirir.
    kullandığı bütün hareketler ve bütün darbeler de bu bölgelere ağırlıklı krav maga'nın.

    bu yüzden kadınların da kendini en rahat savunabileceği disiplin olarak görüyorumm krav magayı. aradaki güç farkını ortadan kaldırıyor. allame-i cihan olsan kasıklara o tekmeyi yediğinde dizlerinin üstüne çökeceksin çünkü.

    şöyle de bir gardı var, sağdaki gibi. "abi özür dilerim" gardı diye de kullanıyoruz biz arkadaşlar arasında. öğrenilen yumruk kesmeleri, dirsekler, yumruklar... bütün hareketlere bu duruştan ulaşılabiliyor. amacı ise basit, boksör gibi yumruklarını sıkarak beklememek. karşındakine dövüşmek istiyorum mesajı verme. biz istemiyoruz. sakinleştiren bi el hareketiyle, aslında gardda durup her şeye hazır olup yine de bunu çaktırmadan "hocam kusura bakmayın bi yanlış anlaşılma olmuş" modunda hareket ediyoruz.

    eğer hala üzerine geliyosa ne yaparsan yap yine de vuracak demektir. kafaya koymuş demektir. o zaman çalış alttan üste * , eline kuvvet.

    işin en başından beri agresif olmayan bir profil çizdiğin için, üstüne gelen insan senden atak beklemiyor. bizzat deneyimledim bunu ben. harekete geçmeye karar verdiysen çok hızlı şekilde gerekli yerlere vurup bitiriyosun.

    krav maga üç aşağı beş yukarı budur arkadaşlar. herkesin aklındaki sorulara cevap vermeye çalıştım, disiplini anlatmaya çalıştım. başka sorularınız olursa bana mesaj atabilirsiniz. hatta gelen soru cevapları da entry'nin altına edit olarak eklerim.

    şimdilik hocamın bi sözüyle bitireyim. "umarım, bunların hiçbirini hayatınız boyunca kullanmak zorunda kalmazsınız."
  • videolarından izlediğim kadarı ile en baba prensibi

    - rakibin sikine taşağına tekme yumruk allah ne verdiyse geçir

    şeklinde. işe yarar mı, yarar tabi savaş bu, ya o seni öldürecek ya sen onu...
  • dövüş sanatı değildi, spor! hiç değildir. israil ordusu için bulunup geliştirildiği de yalandır çünkü krav maga israilden çok önce vardır. israil 1948 de bağımsızlığını ilan etmiştir fakat krav maga 1930 lu yıllarda imi lichtenfeld insanı tarafından nazilerle girilen kavga dövüş hadiselerinde kullanılmak için bir çok dövüş sanatının etkili tekniklerini toplayarak geliştirilmiştir ve şu an israil ordusu tarafından kullanılmaktadır. krav maga öğrenmesi kolay ve kısa süren( 7ay kadar) rakibi çabuk etkisiz hala getirmek için kullanılan bir yakın dövüş disiplinidir ki kelime anlamı da yakın dövüştür (bkz: ibranice) (bkz: hand to hand combat) (bkz: human weapon)

    edit: 7 ay süre israil ordusundaki eğitim süresidir normal bir federasyon altında bu kadar kısa sürede eğitiminizi tamamlayamazsınız.
  • özü kısaca şöyleymiş;
    1- başınızı derde sokmayın.
    2- başınız derde girerse elinizden geleni ardınıza koymayın.
  • mücadele edebilmeyi öğreten branş. müsabakalarının olmayışı ve antrenmanlarının tiyatral olması nedeniyle eğitimlerinde bir çeşit el yumrugunu yemeyen kendi yumrugunu balyoz sanir durumu geçerlidir. gerçek dışı birçok teknik/senaryo barındırır. genelde rakibin etkinliğini hiçe sayan ideal başlangıç senaryoları üzerinden hareketle oluşturulmuş sıralı vuruşlardan ibarettir. krav maga müsabakası olan herhangi bir dövüş sporu karşısında zayıftır ama zaten krav maga öğrenen birisinin gerçek bir boksör ile işinin olmaması lazım. öz güven arayışındaki insana öz güven aşılaması ve tehlike durumunda karşı tarafa vurması/mücadele etmesi gerektiğini öğretmesi açısından kullanılabilir. yani bu taraklarda bezi olmayan modern insandan ayaklarının üzerinde durabilecek bir kişi yaratır. zaten müsabaka ve gerçek uygulama içermemesiyle eğitim tarzı ortalama bireye hitap eder ki aikido öğrenen kişi sayısının fazla olmasıyla temelde aynı mantıktır.
  • israil ordusu savunma kuvvetleri tarafindan gelistirilen , savunma sanati.sokakta yakin temas halinde basvurulmak icin yaratilmis olan bu teknik , silahli tehditler ya da birden fazla kisi ile basetme yetisini kazandirir , pratik ve moderndir.ilk olarak 1948'de imi lichtenfeld tarafindan gelistirilmeye baslanmistir.bugun israil polis kuvvetlerinde ve cesitli ordu ve emniyet birimlerinde egitimi verilmekte ve gelisimi devam etmektedir.
    prensipleri : sakatliktan kacinmak , refleksleri gelistirmeye yonelik talimler , mumkun olan en az zaman diliminde savunma ve hucumu gerceklestirmek , insan vucudunun kolay yaralanan noktalarina mudahale edebilmek , eldeki materyallari silah olarak kullanabilmektir.
  • gördüğüm kadarıyla pek çok başka öğretiden tekniklerin toplanması ile, özellikle askeri amaçlarla oluşturulmuş toplama dövüş disiplini. torrent'den falan epeyce videosunu indirmiştim.

    öncelikle şunu belirteyim bence düşünce olarak başarılı, yani amacına ulaşmış. ama toptan bir yenilik, bir felsefe olarak bakmak hatalı. yani zaten hemen tüm ordular zaten belli başlı dövüş sistemlerini öğretiyorlar, ya da kendilerine göre uyguladıkları bir şeyler var. mesela rusların sambosu, abd'lilerin marine martial arts'ı, bizde de direkt yakın dövüş deniyormuş sanırım.

    neyse krav maga bu bağlamda biraz daha organize edilmiş, iyileştirilmiş olabilir ama mucize beklemek alayını sikertir demek hatalı bence. kendi mütevazi dövüş sanatı eğitimimden anladığım kadarıyla her öğrenilen sistemin eksikleri ve de verdikleri farklı olabiliyor.

    mesela sık bahsedilen, neden kafes dövüşünde krav magacı yok, (sanırım wt yapan da yok) ya da, ufc'de wt'ci yok falan. orada jui jutsu'cu iş yapıyor da ondan. beklenen kavgada yenmek, eh sen tillahı ol adam seni yere aldımı bittin. ama şu da var, jui jutsu'da ya rakibin 2 kişi olsa, bu sefer de sen sıçtın. ya da yerde müsabaka yasak olsa, kesin sıçtın. bu sefer diğeri avantajlı vs vs.

    anlatmak istediğim nokta, sidik yarıştırmadan önce, biz bir dövüş disiplininden ne bekliyoruz önce bunu belirleyelim, sadece sağlık mı, sokakta adam dövmek mi, savaşta adam dövmek mi, ringde adam dövmek mi, kafeste adam dövmek mi, yerdeyken adam dövmek mi, ufc'de adam dövmek mi, silahlı adam dövmek mi, bir adamı dövmek mi, çok adamı aynı anda dövmek mi, ya da hayatı boyunca yapacağın spor sahibi olmak mı?

    hah işte bu soruları yanıtlamadan, daha çok wt, krav maga sidik yarışına şahitlik ederiz. zaten bunlar dışında yanıtlanması gereken sorular da var, mesela rakibin cüssesi ne olacak gibi? şu an sadece kendi kilonuzda adamlarla dövüştüğünüz müsabakalar var, yani düşünün kilo ne kadar önemli. bu bile bir değişken, ee bu kadar çok farlı kriter varken nasıl diyebiliriz, bu daha iyi şu daha iyi diye?

    kavgada önemli olan ilk yumruğu atmak, ama mesela bu ringde işe yaramıyor, bu da bir soru, amacın ne, az da olsa yumruk yemek mi, yoksa hiç yemeden galip gelmek mi? bu bile bir çok farklı sorun ve sorular doğuruyor. sonuç olarak şunu söyleyebilirim, istediğinizi yapın ama iyi yapın, cüsseli olun, en garantisi bu.

    bu bağlamda, kick boks, boks, muay tai falan en etkilisi gözüküyor, yalnız güç gerektirmesi misal bu dallar için handikap. bir de ben sağlık için spor yaparım diyorsanız da, aikido, karate öne çıkıyor. ne bilim kata çizersin hiç olmadı sahilde falan, arada denk getirip iki yumruk salladın mıydı, gerisi boş.
  • tıpkı geri kalan tüm dövüş disiplinleri gibi, ne kadar çok teknik bilirseniz bilin, yeterince cesaretiniz yoksa, uygulamanız gerektiği zaman hiç bir işe yaramıycak olan bir diğer dövüş disiplini.
  • dunyanin en vahsi dovus sanati olarak bilinir ayni zamanda.ayrica bu dovus sanatinda karsi tarafin savunma yapmasi cok zordur cunku krav magada her zaman farkli bir sekilde saldirilir ve tahmin edilmesi oldukca guctur.yasayan en iyi krav maga ustasi ise david kahn'dir.
  • pratikte, israil ordusunun, kadın askerlerin taşıdıkları kuvvet zaafiyeti vb. durumu refleksler ve bir takım önceden edinilmiş "combolar" ilen kapayarak, eğitimlerine harcadığı parayı daha verimli biçimde geri alabilme yöntemi...
hesabın var mı? giriş yap