• insanoğlunun kravatı icadı köpeklerin kendi kendine tasmayı icat etmesi kadar saçmadır. hatta köpekler bunu yapacak olsalardı herhalde prezentabl gözükmek için yapmazlardı. o zaman düzeltiyorum, insanın kravatı icat etmesi, köpeklerin kendi kendine tasma takmasından daha beterdir.

    içim soğumadı editi: hırvatların dünyaya getirdiği en kötü ikinci şey.
  • bir ucu ince diğer ucu kalın olan gömlek giyilirken kullanılan doğru kullanıldığında şık, yanlış kullanıldığında komik olan aksesuardır. takım elbise giydiğim dönemlerde kravata çok önem verirdim. geçenlerde kravatla ilgili biraz okuma yaptım. her zaman olduğu gibi okuduklarımı yüce ekşi sözlük platformuna yazıyorum.

    1600'lerin ilk yarısında fransa kralı louis xiii emri altında çalışan binlerce lejyoner ve şövalye vardı (örn. athos, porthos, aramis, d'artagnan). 30 yıl savaşlarında görev alan askerlerin arasında bir grup askerin kıyafetlerinin farklıydı. asker kıyafetlerinin bağlı oldukları uluslarla olan bağlantısı düşünüldüğünde bu askerlerin faklı milletten olduğu çıkarımını yapıyoruz. hırvat askerleri olan bu askerler savaşın sisli puslu havasında kıyafetleri ile dikkat çekmekteydi. bunun sebebi boyunlarına bağladıkları atkılardı. askerlerin eşleri, sevgilileri, aileleri onları savaşa gönderirken bu atkıları boyunlarına düğüm atatarak takarlardı. bu atkılar askerlere sevdiklerini hatırlatırken, düğümlerin de askerleri kötülüklerden koruduğuna inanılırdı.

    hırvat sözcüğü ve kravat sözcüğünün birbirlerine benzerlikleri bu durumu kanıtlar niteliktedir(bkz: croata). kravat askerler arasındaki hiyerarşiye göre de farklılık göstermektedir. normal askerler bez gibi bir kravat takarken, subay sınıfı askerler de ipek kravatlar kullanmaktaydı. hırvat askerlerin kolay bağlanan, temizliği ve düzeni kolay olan bu boyun bağları, fransız askerlerin yıkanıp kolalanması gereken yakalıklarından (bkz: ruff) daha pratikti. fransız askerlerde bunu fark etmiş olacaklar ki, kravat bir süre sonra onların arasında da yaygınlaşmaya başladı.

    kravatlar ya da daha genel ifadeyle boyun bağları, şekilleri ve bağlanma şekillerine göre farklı isimler almaktadır. regat kravat, papyon ve ascot kravat örnek olarak verilebilir. kravat cumhuriyet ilanı ve ulu önderimiz mustafa kemal atatürk'ün kılık kıyafet devrimi ile toplum geneline yayılsa da artık özel durumlar dışında özel gün aksesuarı olarak kullanılmaktadır.

    umarım keyifli bir okuma olmuştur değerli ekşi yazarları, çaylakları ve okurları.

    edit: imla.
  • artık bir gerekliliği olmayan eşyadır.

    4. sanayi devriminde yeri yoktur.
  • şıklığın ve profesyonelliğin simgesi olmasına rağmen kravatlar sağlığınızı olumsuz etkileyebilmektedir. çok sıkı bağlandıklarında gözdeki basıncı artırdığı ve glokom (goz hipertansiyonu.) riskinin artmasına neden olduğu görülmüştür. 2018 yılında yapılan küçük çaplı bir araştırmada da sıkı bağlanan kravatın beyne giden kan akışını yüzde 7,5 oranında azaltabildiği görülmüştür.

    bununla birlikte vücudumuzun bu basınç değişikliğine güvenli bir şekilde karşı koyabilecek yöntemleri vardır. bu değişikliklere karşı koymayı önleyen sigara kullanımı, obezite veya yüksek tansiyon sorunu olan insanlarda işler daha karmaşık hale gelebilir.

    özellikle bu tip hastalık veya alışkanlıklara sahip kişiler kravat kullanımı sırasında baş ağrısı, baş dönmesi veya mide bulantısı hissetmeye başlarsa kravatı çıkarmalarında fayda vardır.

    science focus
  • çok değil 15 sene sonra, insanlık tarafından; bu ne salak, değersiz ve meşakkatli bir aksesuarmış denilecek soytarılık. şimdilerde bile artık yavaştan insan ilişkilerinde, negatif bir alanda konumlanmaya başladı.

    aksesuar dediğin değerli olur, aksesuar dediğin uğraştırmaz veya rahatsız etmez. boynundaki uzun mendil, aksesuar değildir. çok değil, bugün 50 yıl önceki bile aksesuarlara götüyle gülüyor millet.

    artık temsil ettiği değerlerin aksine; insan ilişkilerinde tutukluk, soğukluk, gereksiz mesafe vb. itici kavramlarla bütünleşmiştir. siyasi liderler yıllar önce çıkarıp attı zaten.

    varlığıyla, resmiyet denen kavramın da içini boşaltmış ve küçük bir bez parçasına indirgemiştir. resmiyet, karşılıklı olarak ofansif samimiyet ataklarında bulunmama, buna gereksinim duyulmayan ortamlarda içsel olarak kurulan, kararında ve tutarlı bir ilişki anlamına gelir. kişiliğin, karakter sahibi olmanın bir parçasıdır.

    mesela muayene için gittiğiniz doktora veya bankacıya çıkarken, ee sen nasılsın, evde durumlar nasıl dememek, resmiyettir. bunu da doktor kravat taktığı için değil, öz denetim sayesinde biliriz. ancak kravat esasen artık var olmaması gereken bir unsur olduğundan, insanlığın muhakemesiyle bütünleşmiş ve tüm bu süreci, abuk şekilde sahiplenmiştir.

    misal muayene sırasında doktor saatini veya ceketini çıkardığında, ortamdaki resmiyet kaybolmaz. ancak pantolonunu veya gömleğini çıkardığında kaybolur. işte bu noktada kravat denilen ucube, pantolon ve gömlekten rol çalma cüretinde bulunuyor. esasen ceketten ve hatta saatten bile daha aşağı bir konumdayken, saçma bir mantıkla pantolon ve gömlek liginde konumlanıyor.

    karakter sahibi olmakla bütünleşik olan ince düşünce zorunluluğu, boyunduruk altına alınması veya somut düzlemde temsil edilmesi gereken bir külfet değildir. kravat denilen ucube, ince düşünce kavramını bir külfet ve gülünç bir zaruretmiş gibi yansıtarak; resmiyet yani ince düşünceli davranma kültürüne en çok zarar veren, adeta bir oksimoron haline gelmiştir. misal siyasilerin kurduğu popülist ilişkilerde, sökülüp atılması gereken bir unsur olarak görülmesi bile bunun ispatıdır.

    esasen o sökülüp atılan, insan ilişkilerinin olmazsa olmazı olan resmiyet, yani ince düşünce mekanizmasıdır. işte bu denli önemli bir kavrama, ölümcül zararlar veren bir bok parçası haline dönüşmüştür artık.
  • desenli olanlarını takım elbiseye yakıştırdığım hede. ince olanlarına bir türlü ısınamadım ama.
  • klasik giyimin bütünleyici parçalarından biridir. genelde aksesuar olarak adlandırılsa da bence kıyafetin bir parçasıdır. resmi ve şık olmak için giyilen takım elbisenin klasik ayakkabısı, gömleği ile eşdeğerdir. resmiyetle bir alakası olamaz diyenlere ise gülüyorum. dış görünüş iletişimin bir parçasıdır. giydiğiniz kıyafet konuşmanıza gerek kalmadan sizi tanıtmaya başlar.

    bakmayın siz tasma, soytarılık falan diyenlere. insanların giydikleri kıyafetler de kültürel evrimle birlikte değişmiştir. tarihsel dinamik içerisinde 15 sene sonra saçma gelebilecek bir şeye bugün karşı çıkmak asıl saçmalık ve farklı görünme çabasıdır. öncelikle erkeklerin giymesi için üretilen topuklu ayakkabı form değiştirip kadınların vazgeçilmezi olduysa kravatta bir gün tarih sahnesinden silinebilir. ama yakın zamanda değil bence.
  • dunyanin en gereksiz, mantiksiz seyidir. giysisidir, aksesuaridir da degil sadece seyidir.

    bunu devlet adamlarinin falan zorunluluk gibi kullanmasi, insan zekasinin cok da matah bir sey olmadigini gosterir. gelecek yuzyillardaki insanlarin en cok dalga gecegi seydir.
  • son derece estetik, tamamlayici ve cesitli dugum sekilleri ile de şık olan, duzgun baglamayi bilmeyenlerin nefes konusunda bok attiklari muhtesem aksesuar.

    siz tasma gibi bagliyorsaniz 145cm'lik kumasin sucu ne.*
  • (bkz: yular)
hesabın var mı? giriş yap