• yasal tefeci sistem şöyle işliyor 1000 lira kart borcun var diyelim adamlar senin önünde borcunu ödeyip pos makinesinden 1200 lira çekip 12 taksite bölüyor yani 6 ay için %20 faiz alıyor , senin zaten bankadan kredi çekmek gibi bir durumun olmadığı için mecbur kalıyorsun böyle insanlara bunu telefoncular değil yasal tefeciler kontör satışı altında yapıyor çünkü kontör satışında vergi düşük gibi bir durumlar var. bildiğim kadarı ile yeni bir mevzu değil 2-3 senedir bu adamlar var piyasada allah kimseyi bunlara düşürmesin.
  • (bkz: phishing)
  • geçenlerde kartımı kopyalatarak istemeden tabiii... alet olduğum iğrenç sistem.bir gün içinde 3400 ytl girmesine sebep oldu. bankaya dilekçe falan. kamera görüntülerine bakıp geri veriyorlarmış ama iki üç ay sonra. banka da akbank. şubede farkettim. koskoca akbankta konuyla ilgilenen kimse yok. oraya buraya dilekçe faksladık tabi bi yellozlandım. göreceğiz bakalım hanyayı konyayı... sen bana selamet sözlük.

    edit: çok sonra şakırt diye verdiler parayı ama savcılık vs. epey bi dolaştık. üç ay sonra aldık parayı hadi bakalım.
  • ilgili entrymde yaşadığım başa bela bir durum.
    32043412
  • geçenlerde başıma gelmiş.bir zat benim kart numaramla alışveriş yapmış.sonuçta ödemesi bana gelecek.o gün bana bir mesaj yolladı sevgili bankam*alla alla neden kartım kullanıma kapanmış ki diyerekten aradım yaklaşık yarım saatlik bir görüşmenin ardından müşteri hizmetleri yetkilisi ''malesef oluyor böyle şeyler internet ortamında çok normal ilk siz değilsiniz faks çekip bankaya talimat vermeniz gerekiyor'' cümlesini gayet sıradan bir şekilde aktardı.şaştım kaldım valla ne yapayim uyguladık hatunun dediklerini harfiyen.bekliyoruz...
  • gecenlerde gittigim bir restaurantta post makineleri bozulmus. uzerimde hic nakit yok. mudur ancak eski usul transaction yapabilecegini soyledi, yanima 90`lardan kalma ilginc bir aletle geldi. ilk defa gordugum icin merak ettim, nasil calistigini da gormek icin icinde genelde cok az para tuttugum debit kartimi uzattim.
    adam karti makinanin icine yerlestirdi. makine dediysem tamamen manuel. kurma kolu ceker gibi, bir kolu ileri dogru itti cekti ve karti cikarip bana uzatti. sonrasinda makinenin alt bolmesinden cikardigi karbonlu kagidi bana uzatti. tek aksiyonu kurma kolu olan o makina tum kartimin fotografini cekmisti karbonlu kagida, tabi kabartmalari kullanarak.
    boylece neden kart numarasinin ve isimin sadece cool gozuksun diye kabartilarak yazilmadigini da ogrenmis oldum.
    diyecegim su ki, adam sak diye butun kart detaylarimi aldi, goz ucuyla arkadaki iki guvenlik koduna da baksa tamamdir. her turlu alisverisi yapabilir. hala karttaki bilgilerden baska bir sey istemeyen onlarca web sayfasi ve tele satis sirketi var.
    eskiden daha cok kredi karti dolandiriligi yapildigina sasilmasa gerek.
    neyse siz yine de yaniniza kalesnikofa benzeyen bir post cihaziyla gelen birine vermeyin kartinizi.
  • çalıştığınız banka bir banka gibi davranabiliyorsa çok zor bir dolandırıcılık türüdür. şöyle ki; diyelim bilmediğiniz bir harcama ekstrede gözüküyor ve siz itiraz ediyorsunuz. benim bankam* "ödeme yapmayın, donduruyoruz" diyor. karşı taraf bu hizmeti kendilerine sipariş verdiğinizi ispat etmek zorunda. ispat edemezse sizde ödemek zorunda değilsiniz. ortalama 3 haftada hayat normale dönüyor.
    1997 yılından beri internetten alışveriş yapıyorum (dilimi ısırıp,tahtalara vurarak) henüz vukuat yok.
  • sozlukte cok dikkat cekmemis ancak cok siklikla gerceklesen bir olaydir. kurban sozlukculerin aktardiklari gibi ilgili kurumlarin konuyla ilgili calisanlari hergun defalarca karsilastiklari icin bu durumda "meme yapmistir o. zimparala gecer" sukunetinde yaklasirlar olaya.

    oncelikle sunu soyleyeyim; kart bilgilerini kaptirma asamasinda kurbanin yapabilecegi cok sey yok. turkiye ve avrupa'da bankalar chip olayini uugulamaya gecirdiler. kartin fiziksel olarak mevcut oldugu ortamlarda harcama islemini gozunuzun onunde yaptirin. pos'u yaniniza isteyin, pin girisi yaparken de elinizle dugmelerin uzerini kapatin. utanacak sikilacak birsey yok. basit bir guvenlik onlemi aliyorsunuz. su basit onlemi almak daha sonra harcama itirazlari ile otomatik odemelerdeki kart numarasini degisturmekle ugrasmaktan kolay. chip+pin ile alis veris yapip, pin girilirken elle kapatmak alabilinecek bir onlem. ayni sey atm'de de gercerli. sifrenizi girerken elle kapatin. sahtekarlar kopyalama cihazi yerlestirdikleri atmlere kamera da yerlestiriyorlar. pin'i korumak cok onemli cunku pin girilerek yapilan islemlere itiraz pek kabul edilmez. magdur olabilirsiniz. pin'inizi koruyun. bu bir.

    alabileceginiz ikinci onlem kart harcamalari ile ilgili alarmlar olusturmak. bankalarin hemen hemen hepsi bu tur hizmetleri bedava olarak veriyor. ornek 500 lira uzeri kuyumcu ve elektronik harcamalarinda sms ve email atin gibi. bu kart bilgilerinizin calinmasini engellemez ama bilgileri calinmis kart ile yapilan supheli harcamalardan aninda haberdar olmanizi saglar.

    ucuncusu umursayin. hesap ekstrenizi okuyun. sahte bir harcamanin odemesini yaptiktan sonra itiraz ederseniz parayi geri almak imkansiz degildir ama ugrasirsiniz. bir de salak muamelesi gorursunuz fraudcular tarafindan. (bkz: fraudçu) "kerize bak kendi yapmadigi harcamayi odemis simdi itiraz ediyor" diye. ben bu yuzden hic bir kartin odemesini otomatik yapmiyorim mesela. harcama kalemlerini inceledikten sonra odeme yapildigindan emin olmak icin.

    bu saydiklarim disinda online alis veriste tanimadiginiz her yere karti ve fatura bilgilerinizi vermeden once saticiyi bir arastirin. satici kotu niyetli biri olabilecegi gibi kart bilgilerini korumak icin gerekli onlemleri almayan bir yer de olabilir. sanal kart kullanimi bir olcude koruyor boyle durumlarda.

    bilgisayarinizda ya da akilli telefonunuzda kotu niyetli yazilim bulunmadigindan emin olun. paraya kiyip anti-virus programi alin gerekirse. hic olmazsa kafaniz rahat olur. bilgisayariniza sizmak isteyen adam en basitinden de olsa anti-virus programi bulunduruan bir kullanicidansa bulundurmayaninkine sizmayi tercih edecektir. sonucta pesinde oldugu sey ayni. hic ugrasmadan elde edebilecegi bilgi varken biraz ugrasmayi niye tercih etsin?

    siz uzerinize duseni yapmaniza ragmen kart bilgileri calinabilir. hani arada haberleri cikiyor ya "x sirketini hacklediler" diye. yukarida sozunu ettigim, kredi karti ve fatura bilgilerinizi verdiginiz sirket hacklenebilir. o zaman sizin yapabileceginiz bisi yok. alarmlariniz yerindeyse bilgi disinda harcama yapildiginda cabuk mudahele edersiniz, daha az ugrasirsiniz.

    fraudçu camiasi adina da bir uyarida bulunayim. kart bilgileriniz calindiginda en son sikayet edeceginiz kisiler bunlar. bu adamlar 7 gun 24 saat, siz uyurken, sicarken, sevisirken sizin adiniza bekcilik yapiyorlar. kart bilgilerinin calinip calinmamasi onlarin kontrolunde olan bir sey degil. ne yazikki tuccar ve kart veren kurumlar proaktif degil reaktif calisiyorlar halen. bu da onlarin sucu degil. %100 proaktif sahte harcama onleyen bir sistem simdilik yok. gozetleme onemli oranda elle yapiliyor. yani "kredi karti bilgilerim niye calindi? allah belanizi versin" diye bu adamlara atarlanirsaniz hem bosuna atarlanirsiniz hem de isiniz uzar. bunlar sizin tarafinizda olan adamlar. bu da kulaginiza kupe olsun.
  • cep telefonunda aranıp 'unuttuğunuz borcunuz var' denilince, sazan gibi atlayıp kredi kartı bilgilerini verenler 'talihsiz vatandaş' olmuyor, onlar için kullanılan sıfat çok daha başka!!
  • telefonuma gelen "2014e ozel!duzenli kredi karti alisverislerinizden kazandiginiz adiniza ucretsiz tanimlanan
    200tl nizi aktiflestirmek icin hemen 0850 2778888 i arayiniz" mesaji üzerine ankesorlu telefondan bu numarayi aradim. bikac defa denememe ragmen ankesorluye cevap vermediler. bende numarami gizleyip aradim cepten. adamlar bi güzel bilgilerini teker teker istiyorlar. sende enayi isen veriyorsun. tabi bütün bilgileri sirayla kafamdan atmak suretiyle verdim ben. en son adresiniz dedi ben de is adresimi vermek istiyorum dedim. ve polis akademisi baskanligi dedim. tabi biraz duraksadi. neyse devam etti. bilgileri tekrarlayalim kismina gelince ben kafadan attigim için bilgileri öylece kaldim . sonra agzima gelen tüm galiz kufurleri siraladim. adamda utanma yok amk. numarani açık yapip arasana diyor piç. ben yine hizimla devam ettim küfür etmeye. sonra dakikasi 99 kuruşla ucretlendiriliyor dedi piç. biraz daha sövüp kapattim ama halen kinim içimde
hesabın var mı? giriş yap