• yakın zamanda başıma gelen adilik.

    bir akşam ansızın slovakyada bir otele rezervasyonlar yaptığımı ve kartımın limitini aştığım için daha farklı rezervasyonlar yapamadığımı bankamın ardı ardına gönderdiği mesajlarından öğrendim.

    yapı kredi bankasını aradım kartlarımı iptal ettim ancak 500 avro girmişti bile. ertesi gün dilekçeyi şubeye verdim, merkeze faxladılar.

    banka üzerinden yapabileceğiniz başka bir şey yok ancak ekstrelerde paranın kim veya nereye harcandığı belirtiliyor. oradan otel ile mailleştik. onlara paranın benden çıktığını ancak rezervasyonlarla alakam olmadığını belirttim. bununda etkisi oldu çünkü bankanız ilgili firmaya dönüş yaptığında drumdan haberdar oluyorlar ve en azından iptal edilme süreci biraz daha hızlanıyor.

    parayı kurtardım sizde peşini bırakmayın ve internet üzerinden illa kart kullanacaksanız gereklii tedbirleri alın.
  • kredi kartı dolandırıcıları zamanla evrilerek daha yaratıcı (!) yöntemler bulmaya devam ediyor. bunlara karşı koymak için çok etkili önlemler var:

    - kartınızı internet, mail-order ve yurtdışına kapattırın. internet için sanal kart kullanın, limitini alışveriş esnasında ayarlayın ve işiniz bitince sıfırlayın. evet bazı işletmeler ya da kuruluşlar mail-order ile işlem yapmak istiyor. bunu kesin bir dille reddedin. internet ya da pos makinesi dışında işlem yapmayacağınızı söyleyin. mail order'da kartın tüm bilgilerini veriyorsunuz ve o kağıtlar herkesin elinde kucaktan kucağa dolaşıyor. bu riski almayın. yurtdışında illa ki kredi kartı kullanmak istiyorsanız, düşük limitli bir kartınız olsun ve onu kullanın.

    - bazı internet siteleri 3d secure (cep telefonuna gelen sms) kullanmaz iken, bazıları kullanıyor. arayıp türlü bahanelerle bu şifreyi sorabilirler. sakın vermeyin.

    - internet bankacılığına giriş yaparken gelen şifreyi de aynı şekilde kimse ile paylaşmayın.

    - günlük işlem limitleri koyun ve e-mail ile bilgilendirme talep edin. bütün bankalar bunu ücretsiz olarak sağlıyor. "günlük havale/eft limitim 1.000 tl olsun ve herhangi bir para çıkışında e-mail gönderin" gibi.

    - kredi kartınızın arkasındaki üç haneli kodu bir şekilde yok edin. o olmadan mail-order ve internet vasıtasıyla işlem yapılamayacaktır.

    - atm ya da pos makinesinde şifre girerken elinizle kapatın. atm'den belli bir tutarın üzerinde çekim yaparken cep telefonunuza şifre gelmesini talep edin. garanti bankası şu anda bu hizmeti veriyor. diğerlerinde de mutlaka vardır.

    * bütün bu önlemlere rağmen bir anlık dalgınlığınızla kartınızdan/hesabınızdan başkasının işlem yaptığını fark ederseniz, bankayı arayıp kartınızı/internet bankacılığınızı bloke ettirin. harcama itiraz formunu bankaya ivedilikle ulaştırın. geriye dönük 6 aylık harcamalara itiraz yapılabiliyor. bankaların güvenlik birimleri bu tarz konularda çok tecrübeli ve 1-2 ay içinde olumlu-olumsuz dönüş yapıyorlar. özellikle yurt içinden ve dinamik kimlik doğrulama sistemi (3d şifresi ya da imza gibi) kullanılmadan bir işlem yapılmış ise iade alma şansınız çok yüksek. bankadan olumsuz bir dönüş geldiğinde önce tüketici hakem heyeti, daha sonrasında ise tüketici mahkemelerine başvurulabilir.
  • bu sabah başıma gelen durum. gelen sms sesleri ile uyandım ve kartı iptal edene kadar 11 işlem gerçekleşti. steam'den iki işlem sonucu 1.000 tl param gitti. los angeles hollenbeck pal diye bir yerde 9 işlem yapmış 15 tl civarı her biri.

    banka ile görüşmem sonucu dilekçe vs yazdık yolladık. ne olur bilemiyorum ama aynı olayı yaşayan yazarlar var bilgi verirlerse sevinirim.
  • bu mevzuda kanimca en onemli detay, kartimizin bilgilerinin nerde ve nasil calindigini tespit etmek. kredi karti bilgileri calindi, harcama yapildi. kafa yordun ugrastin, bankayla kontak kurdun, karti iptal ettirdin, parayi kurtardin, sana yeni kart da yollandi. bu mevzu uzun bir surec, en az 10-15 kere telefon gorusmesi, dilekce yazmak, fax cekmek, bunlari takip etmek, parayi kurtarmak ise (harcamayi yurtdisi bir yerden yapmislarsa) 180gune kadar bile uzayabiliyormus, kurtarabilecegin garanti de degil. eeee yeni gelen kartina da ayni sey olabilir, surekli bununla mi ugrasacaksin?

    kart bilgileri nerde calinabilir, ona bakmak lazim. (kafamda bir liste olusturdum, baska varsa yesillendirin, ogrenelim)

    1. kart sahibinin bilgisayarina/ya da telefonunda sizma var
    2. kart sahibinin internet baglantisina sizma var
    3. alisveris yapilan internet sitesi ustunde sikinti var, kart bilgileri ordan calinmis
    4. fiziksel olarak alisveris yapilan bir yerde kart bilgileri ve sifresi klonlanmis
    5. kartin ait oldugu bankada guvenlik sikintisi var, kart bilgileri ordan calinmis
    6. kartin kullanildigi atm'de sikinti var, kart bilgileri ordan calinmis
    7. kart bankadan postalanip sahibine ulasana kadar gecen zamanda bir sekilde bilgileri kopyalaniyor
    8. daha fantastik ihtimaller. mesela senin ofiste ya da ne bileyim oturdugun mekanda guvenlik kamerasi vardir, elindeki telefonla/tabletle/bilgisayarla vs yaptigin islem kaydedilmistir, o kayitlara erisimi olan biri karti kullanmis olabilir, vs vs.

    son kertede kartin nerde patlatildigini tam tespit etmeden geriye kalan her sey eksik kaliyor. internette sanal kart kullanmak oneriliyor ama kart sahibinin bilgisayarinda ya da internet baglantisinda sikinti varsa ya da alisveris yapilan internet sitesi sakatsa, sanal kart kullansan ne olacak? sanal kart da calinacak ama limiti olmadigi icin kullanilamayacak. surekli tetikte olmak gerekecek.
  • nihayet bu pazar sabahı başıma gelen, erken saatlerde bankamdam gelen "sayın... ... ile biten kartınızla yapılan facebook bilmem ne kadarlık virtual goods harcaması size ait değilse lütfen bizi arayın" mesajı ile sayesinde kolombiya para birimini de (cop) öğrendiğim olay.

    güya o kadar da dikkat ediyorum ve hatta çoğu alışverişte sanal kart kullanıyordum. ama yine de oluyormuş...

    iyi yine allahtan 3. kez 1,5 milyon cop çekilince bankanın güvenlik sistemi uyanmış da kartı kullanıma iptal etmiş. yoksa ben rüyamda endonezyada yüzecek kumsal ararken, birileri sağlam uçuruyormuş bizleri.

    edit: yazılı dilekçeyi de verdim, ama öncelikle çekilen parayı ve ekstreyi ödemem gerekiyormuş. itiraza göre iade olurmuş... ölme eşşeğim ölme.

    prosedür hakkında güzel bir kaynak:
    http://www.okanacar.com/…harcama-itiraz-charge.html

    son edit ve sonuç: "itirazın sonuçlanması kart kuruluşları kurallarına göre 60-180 gün arası sürebilir" diye mesaj geldi. akabinde internette bakındım ve bir yazıda gördüm; birisi paranın çekildiği yerler ile direkt iletişime geçmiş, o şekilde çok hızlı çözüm bulmuş. ben de hemen facebooka yazdım 24 saat geçmeden cevap geldi. (bu arada facebookta yardım menüsünde konuyu bulana kadar, dön baba dön, bu telefon bankacılığında menüler arasında kaybolur gibi dakikalarca gezdikten sonra en az 10-15 dakika sonra ancak bulabildim benzer bir konuyu ve oradan yazdım) kart bilgilerim için ilk 6 ve son4 hanesini bir de harcamaya ait ekran çıktısını istediler ve gönderdikten sonra ertesi gün parayı iade ettiler. kontrol ettim cidden ekstreye de yansımış geri iade.

    bu arada anlamadım, "parayı geri iade ettik, ama üzgünüz sizin hesabınızdan harcanmış paralar, yani sorun sizin payment methods kısmındaymış, orayı sizin için kaldırdık" dedi, ama ben eminim payment methods kısmına asla kredi kartı bilgisi filan girmedim. dolandırıldığımı ve facebook üzerinden harcama olduğunu görünce de özellikle kontrol ettim, orada veya başka bir kısımda herhangi bir ödeme bilgim yoktu. bunu da cevap olarak yazdım, "biraz daha yardımcı olur musunuz nasıl olmuştur böyle bir şey? tanıdığım biri yapmış olabilir mi?" diye. cevaben "üzgünüz, detaylı incelemeyi yaptım, daha fazla yardımcı olamayacağım" dediler. neyse sonuçta, size de tavsiye ederim, harcamanın yapıldığı yer ile irtibat süreci çok hızlandırabiliyor.
    (bkz: bizzat tecrübe ettim)
  • kısa süre önce tanıştığım dolandırıcılık çeşidi. neyse ki banka kısa mesaj yoluyla bilgilendirme yaptı da kartımı hemen kapattırdım. müşteri hizmetleri ile yaptığım görüşmede sandcstl inn adlı bir yerden ve ttnet bayisinden para çekiminin gerçekleştirilmeye çalışıldığını öğrendim. (ttnet'i tenzih ederim).
    ayrıca anlamadığım bir husus da şu ki; bazı internet siteleri sms şifresi olmadan yalnızca kredi kartı bilgileriyle nasıl çekim yapabiliyor? örneğin sigorta şirketlerine ödeme yaparken sms şifresi olmaksızın ödeme yapılabiliyor.
    kredi kartını internet alışverişlerine kapattırıp ihtiyaç duyulduğunda açtırmak lazımdır.
  • bir akşam ofiste çalışırken peş peşe gelen onay smslerine baktığımda bilgim dışında 3 farklı alışveriş yapıldığını görmemle yaşadığım durumdur. alo garantide müşteri temsilcisine bağlanıp kartı kapattırana kadar 3 tane daha yapıldı.
  • son 2 aydır. herhangi bir online işlem de kullanmadığım akbank kartımda lcw mağazasından yaptığım ufak bir işlemin üzerinden 1 saat geçmeden kartım kopyalanarak 1500tl'lik bir harcama yapılması ile benimde yaşadığım durum. hemen bankayı arayıp kartımı iptal ettim. yapılan harcamaya da itiraz ettim. umarım paramı geri alabilirim. merak ettiğim mağazadan yapılan bir alışverişte kartımın nasıl kopyalandığı? 2 ay önce internet işlemi sırasında kopyalandı desek ki onu da forever newden yapmıştım. neden 2 ay boyunca kullanılmadı da sonradan çekildi onu da anlamış değilim.

    edit: hiç bir site de kart bilgilerim saklansın seçeneğini kullanmadım. son 2 aydır da online alışveriş yapmadım. son yaptığım yerde mağazaları olan güvenli bir site. benim iznim olmadan herhangi bir site bilgilerimi saklayamayacağına göre kopyalama nasıl oldu? kaldı ki alışverişleri mi server güvenliği olan iş bilgisayarımdan yaparım. yani bilgisayarım temiz.
hesabın var mı? giriş yap