• kredi kartindan istenen ve genellikle %3 ila %5 arasinda degisen komisyon. bu sayede nedense kucuk esnaf yurdumda kredi karti kullaniminin yayginlasmasinin onune gecmek istemektedir.
  • bazı mallarda * peşin ödeme yapan küçük esnafın almak zorunda kaldığı komisyon. işletmelerle banka arasında bir akit vardır. bu anlaşmaya göre eğer işletme kredi kartı ile yaptığı satışın karşılığını satışın hemen ertesi günü hesabında görmek isterse satış değerinden (bankasına göre değişmek suretiyle) yaklaşık %4 kesinti yapılmasına boyun eğmek zorundadır. eğer söz konusu meblağın 20-30 gün sonra hesabına yatırılmasına razı olursa işletme sahibi bu kesinti uygulanmaz banka tarafından.
    işte satıcıların uyguladığı kredi kartı komisyonunun sebebi budur. sorumlusu satıcı değil bankadır.
  • bazı esnaflar ise kredi kartı komisyonunu müşteriden talep ederler. bu tip esnaflara göz açtırılmamalı, derhal ortam terk edilmelidir. zira kredi kartı komisyonu satıcıya aittir. bunu müşteriden istemek, müşteriyi kazıklamakla aynı anlama gelir.
  • benzinciler disinda zaten yasak olan uygulama. maruz kalindiginda visa ya sikayet edildirse kesin sonuc alinacaktir.
  • diş hekimine gittim bu gün. malum diş tedavisi pahalı adama her fiyat sorduğumda kredi kartı olursa yüzde on komisyon diyor! yani beş bin liralık işlem yaparsa beş yüz tl de komisyon alacak taksit yaparsa... bu derece yüksek komisyonun bu rahatlıkta üst üste belirtilmesi hele ki bir sağlıkçının ağzından çok itici ve güven sarsıcı. mantıklı bir yanı var mı? yasal mı?
  • serbest meslek mensupları kredi kartı ile tahsilat yaptıklarında, otomatikman %17-%20 gelir vergisi de ödemiş olurlar. pos cihazı sadece ödeme almaz; gelir vergisini de içeren serbest meslek makbuzu çıkartır. yani; kredi kartıyla ödeme ve nakit ödeme arasında ciddi bir fark yaratır dişçilere / doktorlara (ve benzeri çalışan meslek erbabına). olay kk komisyonu (%2-3) değil yani. "fiş almasam kaça olur" muhabbeti var burada.

    (nakit ödeme alıp gelir beyan etmeyenler de; vergi kanuna göre suç işlemiş olurlar)
  • faizlerle birlikte pos cihazlarında ki oranlar da çok yükselmişti, en yüksek alan ise bonus grubu kartlardı (5 banka kullanıyor), yaklaşık %2.7 civarında idi taksitsiz kesinti oranı. diğer kartlara ise %1.85 ti.
    faizlerin düşmesiyle birlikte bu oran ziraatte 1.25 e kadar düşmüş. bonus grubunda ise ciddi bir değişiklik yoktu. bir de bankalarda şöyle bir durum var; oranlar artarken otomatik artıyor kesinti ama düştüğünde sen söylemezsen düşüş hemen gerçekleşmiyor iki defa karşılaştım bu durumla.
    kredi kartı kullanım oranları çok yükseldi dolayısıyla yüksek cirolarla birlikte çok fark ediyor.
    bu süreçte bir gelişme olmuş merkez bankası komisyon oranlarına azami sınır getirmiş 1 kasımdan sonra en fazla %1.6 olacakmış. diken.com.tr
  • bugün başkan erdoğan tarafından %1' düşeceği açıklanan komisyon oranı.

    küçük esnafın rekabet gücünü ve tüketicinin kart kullanımını attıracak çok önemli bir düzenleme. daha erken olabilirdi ama geç olması hiç olmamasından iyidir.

    vatana millete hayırlı olsun.
  • https://www.tcmb.gov.tr/…on oranları kasım 2023.pdf

    linkten de görüldüğü üzere, işyeri açısından bakarsak 4 taksitle yaptığınız bir alışverişin ödemesini satıcı hemen kullanmak isterse banka yüzde 10 komisyon alıyor. vay anasını…
hesabın var mı? giriş yap