• son zamanlarda iyice artmış durumdur.

    bu durumu en çok sağda solda duyumla,kendinden 10 yaş küçük kişilere abi,ağa,reis çekerek aldıkları ve "tüyo"zannettikleri borsa hisselerine yatırım yapan , kendi sümüğü ile beslenen kişilerde görebilirsiniz.
    kripto varlık borsalarına yatırım yapanlardan kendilerini daha zeki görürler.

    tüm alt kripto varlıklar için genelde "shitcoin", bitcoin için de genelde "ponzi" kelimelerini kullanırlar.
    zeka seviyeleri ancak buna yettiğinden kendilerini daha fazla ifade edemezler.

    bitcoin ve diğer alt varlıklar düştüğünde ise anlamsız bir sevince girerler.
    bunu yakın zamandaki 18 nisan düşüşünde gördük. stopları patlatarak aşağı inen kriptolar nedeni ile birçok kişi karlarından ya da ana paralarından zarar etti.

    üstelik sanki yakın zamanda merkez bankası başkanı görevden alındıktan sonraki borsa hareektlerinde kendileri kaybetmemiş,aynı sıkıntıyı yaşamamış gibi dalga geçtiler.

    kripto varlıklara yatırım yapılmamasının gerekçeleri olarak manipülasyona açık olduğunu belirtiyorlar. bist100 içerisinde %1000 yükselmiş kağıtlar yokmuş gibi bunu söylemeleri de oldukça komik.

    dolayısı ile başkasının kaybından zevk alacak kadar gözü dönmüş sığırlara aselsan ile, garanti bankası ile ve türk hava yolları hisseleri ile mastürbasyonlarında mutluluk diliyorum.

    bir de bu işin ekonomist ayakları var ki bunlar daha da feci durumda.
    hepi topu 400-500 tane hisse olan borsamızda, bu işi 20 yıldır yapan insanlar bazen " o hisse hakkında bilgim yok ilk defa duyuyorum" diyebilecek kadar kalitesizler ve bu yarım akıllarıyla da kripto borsalarına yıllarıdır alaycı yaklaşıyorlar.

    tabi ki anlatmak istediğim her hissenin yatırım yapılabilir olduğu değil ama 20-25 yıldır yatırım danışmanlığı yapan bir insanın borsaya açık olan bir şirketi bilmiyor oluşu oldukça saçma. her gün 2 tane bilanço incelese en azından şirket hakkında bir fikri olur.
    işlem hacmi düşük,piyasa değeri az diye her şirket kötü iş yapıyor anlamına mı geliyor ?
    şirket küçük olsa da sağlıklı bir büyümeye sahip olup, kendi sektöründe daha ilerilere gidiyor olamaz mı ? bu fırsatları kaçırmamak için de bu şirketleri takip etmek gerekmez mi ? bim,migros,thy,sahol,tcell,petkm,arclk hisselerini model portföyüne dedem de koyuyor. hangi portföyde ya da analizde sizi şaşırtan bir hisse gördünüz bugüne kadar?
    işte kapasitesi bu kadar olan insanların da gelip kripto borsalarda işlem göre coin ya da tokenlar için sürekli cıvık şakalar yapması kendilerini oldukça aptal duruma düşürüyor.

    aşağıda örneğini vereceğim iki kişiyi yukarıdaki yazdıklarımla tamamen bağdaştırmanızı istemem ama değindiğim noktalarla bazı tavırları uyuşmuyor değil.

    birisi barış esen, diğeri de tuncay turşucu. barış esen bloomberht kanalında program yapan birisi ve dolayısı ile ekonomi dünyasının oldukça içinde.
    tuncay turşucu ise borsayı takip edenlerin çok saygı duyduğu ,kripto varlıklara olan tavrını bir kenara bırakırsak benim de saygı duyduğum ve temel analizlerini dinlediğim birisi. kendisi integral yatırımın araştırma direktörü.

    bu iki kişi de yıllardır borsalarda iniş çıkışları görmüş kişiler. insanların sevincini de kayıplarda yaşadıkları üzüntüleri de görmüşler.

    bist kayıplarında oldukça üzgün ve gergin olan bu kişiler 18 nisandaki kripto varlıklardaki kayıplarda oldukça sevinçlilerdi.

    burada para kaybeden insanların varlığından haberleri yok ve kripto varlıklar gibi insanların da duygularını dijital sanıyorlar sanırım.

    şimdi barış esen'in bitcoin düşüşündeki neşesine bakalım :

    görsel

    hemen altında da tuncay turşucu'nun yanıtı

    görsel

    şimdi de dün yaşanan bist kayıplarından sonraki barış esen'in ruh haline bakalım.

    görsel

    yine dün yaşanan bist kayıplarından sonra tuncay turşucu'nun moral bozukluğuba bakalım.
    görsel

    bu iki akıllı arkadaş ve ekonomi kanallarında boy gösterip müşterilerine danışmanlık yaptığını iddaa eden yatırım şirketleri/aracı kurum çalışanları şunu bilsin ki danışmanlık yaptığınız,portföy paylaştığınız kişilerin hem bist için hem kripto varlıklar için yatırımları olabilir.

    sizin bu insanlara hem akıllı yatırımcı hem de gerizekalı yatırımcı demeye hakkınız yok.
    bu insanların hem kazançlarına sevinmek hem de kayıplarıyla dalga geçmeye de hakkınız yok.

    kripto varlıklar patlayacak mı ? patlayabilir ...
    blockchain teknolojisi dünyaya daha da yayılabilir mi ? yayılabilir.

    öyle veya böyle şimdilik milyarlarca doların döndüğü bir borsa ve biz nasıl bir treni kaçırıyoruz farkında bile değiliz.

    kripto yatırımcı sayısı olarak avrupada 1.sıradayız ama ülkemizde yatırım yapan kişiler paralarını binance ya da diğer uluslar arası şirketlere gönderiyorlar. paribu gibi yerel borsalar yeni başlayanlar için genelde alt yapı çalışması hizmeti görüyorlar. biraz tecrübe kazanan kişiler zaten çıkıyorlar.

    güven veren ve sağlam işleyişi olan bir borsa ülkemizde olsa o paralar türkiye'ye gelse ?
    bununla beraber türkiye'deki bist hisseleri de belki keşfedilecek ve götünü yalayacak düzeye geldiğimiz o yabancı yatırımcı için belki de o kadar arayış içerisinde olmayacağız.

    bu iş birgün çok daha büyüdüğünde , kriptoların fonlara yayılımı daha da arttığında göreceğim bizdeki araştırma şirketlerini.

    bu varlıklarda dalga geçenlerin ya da ciddiye almayan yarım akıllılar nedeni ile yine dünyanın gerisinde kalacağımız bir iş olacak.

    bu işin patlama riski olsun veya olmasın, kendine yatırımcı diyen ya da yatırım danışmanlığı yapan insanların kripto varlıklara ya da blockchain teknolosine uzak kalma ihtimali ya da bu gelişmelere lakayıt yaklaşımlarının olması kabul edilemeyecek düzeyde aptalca bir durum.
  • scrolladım ve bastım eksiyi. asıl spekülasyonu kripto yatırımcısı yapıyor sıradan vatandaşı uyaranlar değil.voltran oluşturup insanları denetimsiz transfer ağına teşvik etmeyi iş edinmekteler. bir yılda %800 -%1000 küsür yükselmiş varlıklara yatırım teşviki demek senin cebindeki paraya göz koymuş dolandırıcılar demektir. artık tokatçılar cep telefonumuzun içine kadar girmiş durumda. uyaran insanlara da yarım akıllı diye hakaret ediyorlar. sizin ben işsizliğinizi, para hırsınızı, cibilliyetinizi sikeyim.
  • ortada bir varlık göremiyorum.
hesabın var mı? giriş yap