• buyuk onem ya da tehlike arzeden
  • elestiri, degerlendirme anlaminda da kullanilir
    (bkz: critique oblique)
  • (bkz: critic)
  • endişe verici, çok tehlikeli.. (bkz: ciddi)
  • (bkz: evaluate)
  • bildiğin dedikodu
  • hakan peker'in zamaninda cok satmis amma velakin albümünün a2 sarkisidir. televizyon makinasinin son bölümünde klibiyle kafa bulmustur bayülgen. sözlerinde gecen 'nema zaman umudumu kirma' bölümünü yazan mustafa sandal 'a 'bu ne anlama geliyor' deyince peker, sandal'in cevabi anlamini bosver, kulaga hos geliyor olmus. sanirim 90'larin türk popunu en hos özetleyen cümlelerden birisi olmus. o zaman;

    ne samba ne de rumba
    nema zaman umudumu kirma
    yol al da beni solla
    oyna oyna sen yandan...
  • "...
    kriz donemleri, kritik donemler, donum noktalarina, karar anlarina, esik atlamalarina isaret eder. elestirinin sorumlulugu, oznelerin gecmis-simdi- gelecek surekliliklerinin bozuldugu bu anlarda gelecegin
    bilinemezligi, onceden kestirilemezligi karsisinda simdiyi ve daima simdinin icinde yuvalanmis olan gecmisi kavramaya calismaktir. simdide daima kavrami asan bir yan oldugunu unutmayarak, kavramin ve otesinin sinir boyunda gezinmektir elestiri. oznenin surekliliginin tehdit altinda oldugu bir durumda, her an yeni imkanlarin acilip kapandigi bir zamanda karar vermenin sorumlulugunu almaktir.
    bu nedenlerle hem elestiriye hem krize gonderme yapan kritik adli bir dergiyi cikarmaya karar kildik. edebiyati baska turlu dusunmenin imkanlarini sorgulamayi amacliyoruz. bu yuzden simdiki edebiyati anlamak icin gecmis edebiyatin yeniden okunmasi gerekliligine inaniyoruz. eski edebiyatin yeni edebiyatin bagrinda daima mevcut oldugunu dusundugumuz ve simdiyi anlamak icin gecmisin simdideki silinemez izini her an hatirda tuttugumuz icin guncellik anlayisimiz kronolojiyle ilgili degil.
    ..."

    "çıkarken" adlı giriş yazısından alıntı yaptığım, yepyeni ve iddialı bir edebiyat eleştiri dergisi. mart 2008 tarihi itibariyle istanbul'da kitapçılarda yerini aldı. yeni tarihselcilik adlı dosyayla yayına başlayan derginin kadrosu da hem güçlü hem de güvenilir kalemlerden oluşuyor: fatih altuğ, mehmet fatih uslu, ahmet sait akçay, veysel öztürk, pelin aslan, deniz aktan, ayşe öykü iş, çiğdem kurt, selçuk orhan, seher özkök ve gülşah taşkın.
    370 sayfalık koca bir kitabı andıran kritik, çok yakında ankara başta olmak üzre anadolu'nun birçok kentine de ulaşacak. ayrıca bildiğim kadarıyla internet üzerinden de satışı olacak. sitenin yapım süreci tamamlanınca tabii. (http://kritikdergi.com/)
  • eleştirinin imkanlarını zorlayan, eleştirinin eleştirisini de yapmayı vazife edinmiş edebiyat eleştirisi dergisi. ikinci sayısı tanzimat, üçüncü sayısı anlatıbilime ayrılmış durumda. değişik üniversitelerden akademisyenlerin bir arada bulunması oldukça önemli. boğaziçi, bilgi, koç, yıldız teknik, yeditepe, sabancı, bahçeşehir gibi ünivesitelere mensup insanlar tarafından çıkarılmakta. dört beş yazı okuma imkanım oldu; oldukça kaliteli. fiyatı da çok ucuz. 370 sayfa 10 liraya; aralarında bir işeltmeci yok galiba:)
  • şu an ikinci sayısı çıkan ve venedikte muratyan-rafaelyan (yanılıyorsam düzeltin) okullarında bulunan şair evlenmesinden eski tarihli bir türk oyununu ilk sayısında yayımlayarak bilgilerimizi sarsmış güzide dergi.
hesabın var mı? giriş yap