• mesela grover'in kanitladiği gibi bir db search normal bir bilgisayarin yaptiginin karekökü sürede yapılacaktir.(superpozisyon numaralarını saymazsak) sozlukle ilgili isteklerimize ekleyelim bunu...
  • bilim ve teknik dergisinin nisan sayısında çıkmış geleceğin bilgisayarı. şifre kırmayı kolaylaştıracağı da söylenmiş, matematikçileri korkutmuştur.
  • varolan sifreleri kirmayi kolaylastirmasinin yaninda daha saglam sifreleme yapmasi da muhtemel aygit.
  • boyle bir alet yapilmissa bile ortaya cikma olasiligi dusuktur. misalen, ben boyle bir alet yapsam (bir girisimci veya bir bilim adami olarak), ilk etapta bu aletin sadece benim elimde olma avanatajini kullanarak bir cok sey yapabilirim (bkz: cryptology).
    su anda bliminin elinde boyle bir bilgisayari yapmaya yetecek kadar bilgi birikimi ve teknoloji de mevcut sayiyilir.
  • sistemi bir örnekle açıklarsak; farz edelim ki 500 odalı bir otel müdürüsünüz ve kasanın anahtarını odalardan birinde kaybettiniz ancak hangi odada olduğunu bilmiyorsunuz. ne yaparsınız, tabii ki tek tek tüm odaları anahtarı bulana kadar dolaşırsınız. bu elbette yorucu olur ve uzun bir süre alır, sinirleriniz bozulur vesaire... ancak siz bir kuantum bilgisayarından yararlansaydınız, sizden 500 tane yaratıp anında odalara gönderecek ve anında anahtarı bulmanızı sağlayacaktı...
    (bkz: ben bunu bi yerden duydum ama)
    (bkz: ya tutarsa)
  • kuantum bilgisayarının şifre çözmeyi çok hızlı yapabileceğini ilan edilmesinden sonra* sanki her işlem bu kadar hızlı yapılabilirmiş gibi bir intiba uyandı insanlarda. halbuki böyle bir şey bir işlemin paralel yapılabileceği durumlarda mümkün olabilir ancak(belki). bir işlem bitmeden diğerine geçilemediği durumlarda kuantum bilgisayarı kullanmak gereksiz olur. çünkü kubite bilgiyi yükledikten (örneğin bir değişken yarattık) sonra onu silmek için kasmamız gerekecektir. çünkü silme uniter bir işlem değildir kuantum dünyasında. (landauer prensibi, reversible computation) şifre deneme (aygır işi burut fors saldırısında) örneğinde ise algoritma sabitken şifreler birer birer denenir. birer birer denemek yerine hepisene denemenin bir mahsuru yoktur.
  • aynı anda birden çok değer alabilen qbit'lerle çalışan, bu sayede paralel donanım kullanmadan paralel işlem yapabilen, böylece örneğin bir şifre kırmak için olası değerleri sıradan bir dijital bilgisayara göre çok daha kısa sürede deneyip işleyebilen bilgisayar.
    yale üniversitesi quton- foton üzerinde qubit- kullanarak yarattığı qed -quantum electrodynamics- circuits (kuantum elektrodinamik devre) devrelerini günümüz çiplerinin üzerine koyarak en yeni türünü geliştirmiştir. qed devreleri titreşen mikrodalga fotonlarını saklayan ve qbitlerin kuantum durumlarını bozmadan okuyabilen ve yazabilen süper iletken bir kutu sayesinde çalışır.
  • yeni pc'lerin yerini alması beklenen, şimdikilere nazaran daha işlevsel, üçüncü olasılık olacağı düşünülen pc'lerin genel adı.
  • http://www.wired.com/…,70001-0.html?tw=wn_tophead_5 adresine düşen habere göre gelişme kaydedilmiş hikayedir.
hesabın var mı? giriş yap