• şimdi sağda solda uzunca süredir duyduğumuz bir şey bu kuantum mekaniği.
    ama velakin her kafadan farklı şeyler çıktığı için bir türlü ne olduğu tam olarak anlaşılamıyor. şu mekaniği adam gibi, anlaşılır bir şekilde özetleyebilecek bir arkadaş varsa buralarda büyük sevaba girer harbiden. biz fanilere anlatsın birisi kardeşim şu meseleyi aptala anlatır gibi. biz de bilelim nedir bu mevzu?

    edit: bu başlık altına yazılanlar, ekşi sözlüğün henüz o kadar da boka batmadığının, sözlükte hala akıllı, zeki, kafası basan kaliteli yazarlar olduğunun açık bir kanıtıdır.
  • biz aslında yoğuz.

    şaka lan şaka ne anlarım ben kuantumdan, mekanikten.
    uplayim da bilen birileri görsün şu genci aydınlatsın.

    edit: klarkkent güzel tamamlamış.
    hem varız hem yoğuz
    işte en kısa yoldan kuantum mekaniği.
  • kuantum mekaniği, kısaca izah etmek gerekirse, fizikte kullanılan bir terimdir.
  • bi kadınla birlikte oluyosun sonra doğan çocuk sen olabiliyor falan.
  • madde ve ışının, atom ve atomaltı ölçekteki davranışlarını inceleyen disiplindir. temelinde atomaltı ölçekteki her şeyin hem parçacık hem dalga olduğu varsayımı yatar.

    şimdi burada sorabilirsiniz; dalga ne, parçacık ne diye. onu da şöyle açıklayayım, parçacık zaten hepimizin lise fizik-kimya derslerinden aşina olduğumuz parçacık oluyor. nötron, elektron, kuark falan. dalga ise enerjinin taşınmasını sağlayan titreşimlerdir.

    toparlarsak, her parçacığın bir miktarda enerji taşıdığını düşünürsek(aslında bunun istisnaları da var diye biliyorum ama o kadar konuya vakıf değilim, bilenler eklesin lütfen.), her türlü atomaltı yayılımın dalga parçacık ikiliğine uygun davranmasını beklemek mantıklı olacaktır.

    edit: bir şeyler ekledim işte. fazla bilgi göz çıkarmaz nihayetinde.
    edit2: ne yalan söyleyeyim yine de basit olmamış, ben anlamadım.
  • entry nick uyumu.
  • zihin, dışarıdan gelen verileri kendi matrisine göre yorumlar; oysa bu, dış verilerin yapılan tanıma uygun olduğunu göstermez.
  • sonsuz sayıdaki ihtimalin sadece birinde yaşıyoruz dalgaların kesişim kümesindeyiz daha basiti yok
hesabın var mı? giriş yap